Senaste nytt

Pensionsmyndighet med fobi för ordet ”minus”

EKONOMI Vi kunde läsa i SVD i förrgår att ”sedan de första individuella fondvalen gjordes år 2000, i samband med it-kraschen, har det svenska premiepensionssystemet förlorat nästan 13 procent av sitt värde”. Lustigt nog upplyser pensionsmyndigheten inte oss i sina reklambroschyrer eller på sin hemsida, att denna risk för värdeminskning finns. 

Vänstern kritiserade premiepensionsreformen för 11-12 år och kallade refiormen för spekulation.

Som liberal är jag inte rädd för s.k. ”spekulation” men kunde ändå notera en lustig sak som varken motståndarna eller förespråkarna till reformen tagit upp till debatt än idag: När de första orangea kuverten kom och man öppnade dessa stod inte ett ord om att börsen kunde gå ner eller att den samlade summan pengar man hade kunde minskas.

När man lusläste all officiell information på pensionsmyndighetens hemsida fanns ingen sån information heller. Däremot fanns fina färglada tabeller som förmedlade känslan att börsen, och portföljer med aktier, alltid stiger i värde. pensionsreformen skulle ge dig mer i plånboken.

Jag ringde pensionsmyndighetens ansvariga personer då för ca 11 år sen, som sa att det inte (!) kunde bli ett minus i pensionsportföljen. Även folk bland de ansvariga i departamenten sa samma sak.

Sen gick börserna ner. Två år senare skrev tidningarna att det genomsnittliga värdet gått ner med, jag tror, fem procent. Jag öppnade då åter pensionsmyndighetens orangea kuvert och läste på deras hemsida och fann… inget (!) om att värdet skulle kunna gå ner eller att pensionen skulle kunna minskas. Jag ringde då åter de ansvariga på pensionsmyndigheten. Som sa att självklart kan värdet gå ner och som efter flera dagars letande hittade en mening i ett obskyrt policydokument på hemsidan som antydde att det kunde bli minus.

När jag påpekade att det inte stod ett ord om detta i alla (!) myndighetens broschyrer och dokument blev det en pinsam tystnad…

Nu öppnade jag Svenska Dagbladet och sen surfade jag in på Pensionsmyndighetens hemsida igen och… fann att man ännu förmedlar budskapet att premiepensionen kommer att hamna på plus. Men det är lite bättre än för 11-12 år sen för numera skriver man lite om begreppet ”risk”. Risker fanns inte alls för 12 år sen, om man skulle tro på pensiunsmyndigheten.

Vad gör man om börsen går ner?

Ingenstans ser man det tydligare än då myndigheten förklarar vad man ska göra om börsen går ner. Myndighetens budskap är: ingenting, eftersom din pension kommer att landa på ett plus ändå, för så funkar börsen.

Jag söker vidare och hittar avsnitt om värdeförändring. Jag tittar på räkneexemplena och konstaterar att det underliggande budskapet är att det blir ett plus:

Vid 3,5 procents värdeökning/år
Totalt kapital: 419 806 kr
Premiepension: 2 540 kr/månad

Vid 6 procents värdeökning/år
Totalt kapital: 782 800 kr
Premiepension: 4 730 kr/månad

Inget räkneexempel som landar på minus 3 eller 6 procent, eller hur! Om man aldrig skriver rakt ut att det kan bli ett minus förmedlas känslan till spararna att det… just det, inte kan bli ett minus.

Ett annat exempel! Så här skriver myndigheten om risker och värdeförändringar:

Fonder med högre total risk ger chans till bättre värdeförändring, men det innebär ingen garanti för att sparandet ska växa i värde. För att någon ska vara villig att investera pengar i ett alternativ som innebär hög risk, måste det finnas goda chanser till att den långsiktigt ska ge bättre avkastning än ett alternativ med lägre risk.

Ingen garanti att värdet växer är inte samma sak som att det kan bli ett minus.

Enda formuleringen som tyder på att det kan bli ett minus hittar jag i avsnittet om risk. Det avsnittet förmedlar känslan att man kan satsa och försöka vinna lite extra som pensionär genom att välja fonder med hög risk. Återigen säger man indirekt att vid medel och låg risk finns ingen fara att det blir ett minus.

Om du ändå inte tycker att du har råd med att värdet på din premiepension går ner så mycket kan du välja låg risk. Det kan vara så att den sista hundralappen i månaden blir viktig för dig oavsett hur ditt sparande ser ut i övrigt.

Pensionsmyndigheten är en myndighet, inte en kommersiell fond. De ska informera oss om alla sidor av det val vi ska göra. Myndigheten ska säga hur det är, utan krusiduller. Och det finns inga som helst garantier att premiepensionen landar på ett plus. De som tar ut premiepensionen idag hade fått ut mer om de år 2000 fått ta ut pengarna kontant och stoppat in dem i ett bankkonto.

Jag struntar i om myndigheten av reklamsyfte vill prata positivt om fonderna för att få fler att göra aktiva val. Sånt ska INTE en myndighet hålla på med. De ska säga som det är. De ska informera så objektivt som det bara går.

Men ja, ja… Politiskt sett har myndigheten fått uppdraget att ”sälja” pensionsreformen. Alltså får inte myndigheten skriva att värdet kan gå ner, för då kommer färre att göra ett aktivt val. Så är det ju, tyvärr. Men om myndigheterna tror att de ska få fler svenskar att i längden bli positiva till börsen, aktier och fonder på det här sättet tror de fel. Sånt här spelar bara i händerna på de som vill återreglera finansmarknaden och som föraktfullt pratar om aktier och fonder som ”negativ spekulation”.

Förresten… När svenska debattörer pratat om Greklands kris har man, lite föraktfullt, låtit antyda att grekerna inte brydde sig om verkligheten utan levde i ett ekonomiskt fantasiland. Så mycket skiljer sig inte Grekland från Sverige. Eller hur kan det komma sig att vår pensionsmyndighet efter 12 år av pensionsval inte ännu upptäckt att börsen kan gå back så att premiepensionen kan gå minus?

Vi ska nog inte slå oss för bröstet och klaga på grekerna för mycket, eller hur?

%d bloggare gillar detta: