Senaste nytt

EU stoppar amerikanska avrättningar genom exportförbud

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER Ett land som vill bli medlem i EU måste ha avskaffat dödsstraffet och unionen kämpar aktivt för att utrota dödsstraffet världen över. Nästa måltavla är USA.

Hur gör man för att förmå världens enda kvarvarande supermakt att sluta avrätta människor? EU tycks ha kommit på svaret: handelshinder.

De allra flesta avrättningar i USA sker genom dödliga injektioner. Ett av de få undantagen är Utah, som avrättade en person genom arkebusering i juni 2010. I princip alla dödliga injektioner är beroende av en av två droger, pentobarbital och tiopental. USA har dock själva alltid haft ett underskott på dessa och 2009 stängde den sista inhemska tillverkaren ner sin produktion. Istället importeras ämnena, framför allt från Europa.

Nu har dock EU-kommissionen beslutat om hårdare handelsrestriktioner för ämnen som kan användas för avrättningar, tortyr eller andra oetiska saker. Med andra ord måste USA plötsligt hitta en ny källa för dessa ämnen om de ska kunna fortsätta med sina avrättningar enligt nuvarande modell. Alternativa ämnen kommer inte att fungera om dessa ämnen måste hämtas från Europa, eftersom kommissionen har rätt att lägga till ämnen på listan om de används för dessa syften. Kommissionen ska också följa upp om hindren fungerar och se till att de blir heltäckande och idiotsäkra.

USA har plötsligt fått ett akut problem på halsen och det beror på samma typ av sanktioner, med samma hänvisning till mänskliga rättigheter, som de själva brukar använda mot skurkstater.

Dagens lärdom är således att hyckleri alltid straffar sig, förr eller senare. Och att EU faktiskt kan göra skillnad, om de bara vill.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: