Senaste nytt

Vem utreder polisen?

En hel del människor var säkert förvånade över det som stod i Läkartidningen igår, om de rättsövergrepp narkosläkaren som misstänktes för mord på ett spädbarn utsattes för. Men när ni läser den ska ni fundera över hur narkomaner eller alkoholister, som inte har lika hög status i samhället, behandlas.

Det krävs mycket innan en polis utreds och åtalas i Sverige.

Lite förvånande är det att så många inte vet att det finns stora problem inom polisen och att dessa inte utreds. Bara 1,5% av alla anmälningar går till åtal och mycket få leder till dom.

Vi har gjort ett nedslag bland artiklarna hos debattören Michael Gajditza som länge har drivit frågan om att det är dags att granska våldsmonopolet. Hans inlägg om polisen på hans nuvarande hemsida kan läsas här. Denna länksamling är hämtad från hans gamla hemsida. Men först hur han själv beskriver problemet:

Lite statistik först bara hämtad från dagens Metro (29/12)  som f.ö också berättade om en polis som nu avskedats. Här en liten lista på vad som krävdes: Dömd för ringa misshandel vid två tillfällen i tjänsten.Dömd för misshandel av normalgraden i tjänsten. Dömd för dataintrång och olaga slagningar.D ömd för egenmäktigt förfarande på sin arbetsplats. Dömd för förolämpning. Tidigare åtalad men friad både för barnpornografi – innehav och sexuellt ofredande………

Statistik var det ja: Antalet polisanmälda polisanställda för 2010 ser ut att bli nästan exakt lika många som 2009, drygt 4 800. Trots att anmälningarna ökat stadigt sedan 2005 väcks allt färre åtal och allt färre förunderökningar inleds.

Endast 21 procent av polisanmälningarna ledde till en påbörjad förundersökning under 2010.

Att andelen poliser som utreds för brott minskar beror delvis på att åklagaren ogärna prövar fall som påtagligt liknar åtal som redan ogillats i domstol. I höstas riktades kritik mot polisåklagarna för att de inte utreder anmälningar mot poliser tillräckligt grundligt innan avskrivningsbeslut. När det gäller poliser och våldsbrott ser det ut så här:

Anmälningar Åtal Domar
2007 597 6 2
2008 666 7 3
2009 724 2 1

Den som vill fördjupa sig kan läsa ett axplock av Gajditzas artiklar om det som hände enbart under ett antal månader 2010!

http://bit.ly/cYgoUl Böter ger högre lön http://bit.ly/aLlhCi Ett åtal!
http://bit.ly/cF2VUr Jesper o tunnelbanepolisen http://bit.ly/dhSzgO Inte barapolisen
http://bit.ly/9sgH4N Vi behöver bättre poliser, inte fler http://bit.ly/ctLC1p JK mycket kritisk
http://bit.ly/c3IqNq Exempel på övergrepp http://bit.ly/cCmiWH Säpo helt inkompetent
http://bit.ly/dlnQ18 Dopingtesta poliser http://bit.ly/c9TEU5 Riksenheten för polismål
http://bit.ly/dcWRyp Om förtroendet för polisen http://bit.ly/d6GcPk Blå dunster om MC razzia
http://bit.ly/9p0YDE Dags för en oberoende granskning http://bit.ly/bOEg7Z Likhet inför lagen?
http://bit.ly/cOYH39 Se polis hota bilist http://bit.ly/bVMbqi Johan Liljeqvist fallet
http://bit.ly/brXs9S Följ med på razzia hos MC-klubb http://bit.ly/9h2s2d  mer om riksenheten
http://bit.ly/b4ieib JO om pepparsprayanvändning http://bit.ly/dcP5sZ Polisuppvisning för gallerierna
http://bit.ly/9axAc1 Disciplinpåföljd http://bit.ly/dhf88j Pepparspray mot depression

Samtidigt har polisen problem på andra sätt också. Det har också Gajditza skrivit om.

Fakta är fakta och vad gäller t.ex ekobrott har uppklarningsprocenten sjunkit från 30% 2006 till 7% 2010. Även vad gäller polisens utryckningstid så har den försämrats och det tar idag i 65% av fallen med anmälda våldtäkter mer än 15 min för polisen att komma iväg. För fyra år sedan var den siffran 60%. Vad gäller stölder och inbrott har resursförstärkningen heller inte hjälpt utan 39 av 40 ärenden klaras fortfarande inte upp.

%d bloggare gillar detta: