Senaste nytt

Folkpartiets valaffischer genom tiderna

Här är Folkpartiet! En vas vissnade blåklintar

VALAFFISCHER Vad som kan verka som en smart och slagfärdig valaffisch för stunden, kan i backspegeln förvandlas till stor humor.

Folkpartiet har, precis som många andra partier, haft en mängd olika valbudskap genom tiderna. Vissa har varit lyckade, som kraven på att LO-facken skulle sluta kollektivansluta alla medlemmar till Socialdemokraterna eller att Sveriges radios monopol skulle avskaffas. Andra är mer obegripliga eller bara lite lustiga i den historiska backspegeln, speciellt med nuvarande folkpartipolitik i åtanke.

Ett land, en klass, ett folk - FolkpartietOm vi börjar någonstans på vad som antagligen är 1930-talet, så var budskap om nationell enighet och förbrödring en bra idé. Efter Hitlers härjningar i Tyskland framstår affischen dock snarare som läskig.

Om inget har förändrats hänger dock denna affisch fortfarande i sammanträdesrummet hos Folkpartiet i Stockholms stadshus. I verkligheten är den också i färg, väldigt blå med gula detaljer.

Jag röstar efter min egen åsikt - med FolkpartietGår vi framåt i tiden så hittar vi en underbar affisch om att den som röstar med Folkpartiet röstar efter sin egen åsikt. Det låter som ett väldigt liberalt och trevligt budskap, speciellt i dagens värld som allt mer sätter sökljuset på individen och henoms åsikter.

Med debaclet i samband med FRA-lagen, där ledamöter mobbades och utsattes för hårda påtryckningar för att de ville rösta efter sin egen åsikt, framstår budskapet som ytterst ironiskt. Antingen var affischen väldigt oärlig när den användes år 1948, eller så har Folkpartiets interna kultur förändrats rätt mycket på 60 år.

Här är Folkpartiet! En vas vissnade blåklintarPå 1980-talet saknade Folkpartiet uppenbarligen självförtroende. Hur ska vi annars tolka en vas med vissna blåklintar? Det är förstås inte underligt. Många är skämten från denna tid om hur litet Folkpartiet var och hur veligt partiet var i sina åsikter. Vändpunkten kom med Bengt Westerberg, som tog partiet ur sin självömkan och satsade hårt på tydliga budskap som helst också skulle ha en socialliberal prägel.

Det ska vara förbjudet att knarkaEn effekt var dock att de tydliga budskapen och hårdare nyporna fick spela fritt. Idag har affischer som den att ”Det ska vara förbjudet att knarka” lett till folkpartiförslag om knarkhundar i skolorna och drogtester på barn utan deras vårdnadshavares medgivande. Det blir ännu dummare i ljuset av att flera internationella organisationer nu förespråkar att kriget mot drogerna ska blåsas av eftersom det inte har någon positiv effekt på narkotikamissbruket. En restriktiv narkotikapolitik av svensk modell verkar inte heller ha en positiv effekt på de narkotikarelaterade dödsfallen – snarast har Sverige högre dödlighet på grund av narkotika än jämförbara länder med en mer liberal syn på droger.

Folkpartiet fortsätter in i framtiden och precis som de andra partierna lär deras valaffischer fortsätta att vara ömsom lockande, ömsom skrattretande.

Har du tips på fler roliga valaffischer genom tiderna? Maila oss på info [at] frihetssmedjan.se eller klicka på Tipsa oss längst upp på sidan.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: