Senaste nytt

Förtroendet för kungahuset rasar

Stora riksvapnet

KUNGAHUSET Förtroendet för kungahuset har rasat 30% på ett år.

Stora riksvapnetVarje år genomför MedieAkademin Förtroendebarometern, där svenskarnas förtroende för olika organisationer och samhällsinstitutioner undersöks. På tisdagen presenterades den senaste barometern och vissa resultat är mer uppseendeväckande än andra.

Anmärkningsvärt är siffrorna för kungahuset, där andelen som har stort eller ganska stort förtroende har rasat från 50% förra året till 35% i år – ett ras på 30%. Samtidigt rapporterar Journalisten.se att hälften av svenskarna, framför allt de konservativa väljarna och speciellt de kristdemokratiska dito, tycker att mediernas rapportering om kungahuset har varit alldeles för negativ. Givetvis finns det ett samband mellan siffrorna, men samtidigt är det naturligt att rapporteringen varit negativ när det funnits gott om negativa saker att rapportera om.

Med ett sådant stort ras i förtroendesiffrorna aktualiseras förstås två frågor; när ska kungen ta sitt förnuft till fånga, gå i pension och lämna kronan till Victoria? Och när når vi den kritiska massan för att tvinga fram en folkomröstning om republik i Sverige?

Fotnot: Frågan som ställdes till panelen löd ”Hur stort förtroende har Du för det sätt på vilket följande institutioner och verksamheter sköter sitt arbete?” och den presenterade siffran är den andel svarande som sagt sig ha mycket eller ganska stort förtroende för respektive institution och verksamhet.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: