Senaste nytt

Charlie Hebdo och Hara Kiri, 40 år av utmanande satir

Tidskriften Charlie Hebdo, som brandbombades i förrgår efter att ha publicerat en satirisk teckning av profeten Muhammed, grundades 1961 som Hara Kiri. Att det var just 1961 är betydelsefullt. Det var mitt under den mest känsliga perioden i Frankrikes nutidshistoria. 1958 försökte en grupp franska militärer göra statskupp. 1961 skedde Parismassakern då 70-100 personer sköts ihjäl av polisen. Samtidigt pågick Algeriets frihetskrig.

"Gud existerar inte". De tre figurerna säger: "jo!"

Tidskriftens kombination av politik, satir, kritik av polis och militär och erotik slog an direkt från början. Tidskriften fick flera gånger försäljningsförbud, på grund av det vågade innehållet. 1970 stängdes tidningen av staten på grund av att de skämtade om President Charles De Gaulle, i samband med att han dog. Efter 1970 levde tidskriften vidare som "den månatliga Hara Kiri" och som Charlie Hebdo. Charlie i namnet la de till på grund av Charles de Gaulle. Sanna satiriker ger sig aldrig, som bekant... Tidskriften hara Kiri finns inte längre men Charlie Hebdo lever! Här följer ett urval av Hara Kiris och Charlie Hebdos omslag genom tiderna. Klicka på dem för en större bild. (Hara Kiris samtliga omslag kan ses här.)

2010: "Jag är ju kändis, ta ner mig härifrån"...

2006: "Muhammed plågas av fundamentalisterna" är temat. Muhammed gråter och säger "det är tufft att vara älskad av rövhål". Inne i tidningen publicerades de 12 kontroversiella bilderna på Muhammed ur Jyllandsposten.

2011: "Hundra piskrapp om du inte skrattar"...

Inför valet 1971: "Du har inget annat val, rösta på ett rövhål!"

1974: Om vänstern vinner (valet), tar vi bort våra händer... (referens till en högerpolitiker som sa att han tar bort (tvår) sina händer om vänstern vinner valet.)

Julen 1970: "Bjud in en polis"

1974: "Armén kan ge dig ett jobb"

1968: Angående att oroligheterna mellan regeringens kravallpolis och studenter minskat.

Julnumret 1968: En sill säger "april, april"... Religionskritik är inget nytt för satirikerna...

1973: Ett specialnummer för sexualpolitiska hycklare.

2007: Som svar på att religiösa fundamentalister av alla sorter ogillade Charlie Hebdo: Figurerna på bilden säger:"Charlie Hebdo måste bära slöja"

2009: "Jag hade sex med min pappa för att göra karriär". Om att president Nicolas Sarkozy försökte ge sina barn bra jobb, genom att använda sitt inflytande.

2010: "Ja, till att bära burka - på insidan (inomhus)". För att förtydliga skämtet har damen ifråga stoppat upp burkan på ett visst ställe...

2010: kritik mot katolska kyrkan. "Påven har gått för långt". Han håller fram en oblat och säger "detta är min kropp".

2011: När sexskandalerna med Dominique Strauss-Kahn bröt ut publicerade de detta. "DSK for president". (Han skulle ställt upp i presidentvalet om inte skandalerna kom emellan.)

2009: Vid Michael jacksons död: "han blev äntligen vit".

Hur journalister arbetar när de bevakar presidentpalatset.

Och till sist några prov på skämtteckningarna i tidskriften. En om Iran och en annan om påven. (Tidskriften har skämtat mer om påven än om muslimerna genom åren.)

Kofi Annan (FN:s generalsekreterare) besöker Iran.

Nima Dervish har sammanfattat attentatet mot Charlie Hebdo på ett bra sätt i sin blogg:

Igår hade jag ingen kännedom om tidskriften CharlieHebdo, idag har jag det.
Igår hade ingen utanför Frankrike sett denna framsida. (Eller denna.) Idag sprids den internationellt.
Igår tänkte ingen på Muhammed. Idag kommer en massa människor publicera skämtteckningar av honom.
Igår tänkte folk inte speciellt mycket på islam. Idag tänker alla på vilken rigid och överkänslig ideologi det är.

Exakt så!

Den radikala islamismen är inte samma sak som religionen islam. Det ena är fanatism, terror och människohat, det andra är en religion. Varje religion  formas av det som är i de troendes hjärtan: hat föder hat och kärlek och tolerans föder kärlek och tolerans.

Att svensk media inte publicerar omslaget som var orsaken till terrordådet är katastrofalt. det bara visar att massmedierna tror att alla muslimer är som de galna radikala islamisterna. Antingen behandlar man muslimer, och alla religioner och ideologier,  jämställt med respekt för deras lika rättigheter och skyldigheter, eller så gör man det inte! Att inte publicera bilden på omslaget är INTE att respektera islam som en jämställd svensk religion!

%d bloggare gillar detta: