Senaste nytt

Charlie Hebdo och Hara Kiri, 40 år av utmanande satir

Tidskriften Charlie Hebdo, som brandbombades i förrgår efter att ha publicerat en satirisk teckning av profeten Muhammed, grundades 1961 som Hara Kiri. Att det var just 1961 är betydelsefullt. Det var mitt under den mest känsliga perioden i Frankrikes nutidshistoria. 1958 försökte en grupp franska militärer göra statskupp. 1961 skedde Parismassakern då 70-100 personer sköts ihjäl av polisen. Samtidigt pågick Algeriets frihetskrig.

"Gud existerar inte". De tre figurerna säger: "jo!"

Tidskriftens kombination av politik, satir, kritik av polis och militär och erotik slog an direkt från början. Tidskriften fick flera gånger försäljningsförbud, på grund av det vågade innehållet. 1970 stängdes tidningen av staten på grund av att de skämtade om President Charles De Gaulle, i samband med att han dog. Efter 1970 levde tidskriften vidare som "den månatliga Hara Kiri" och som Charlie Hebdo. Charlie i namnet la de till på grund av Charles de Gaulle. Sanna satiriker ger sig aldrig, som bekant... Tidskriften hara Kiri finns inte längre men Charlie Hebdo lever! Här följer ett urval av Hara Kiris och Charlie Hebdos omslag genom tiderna. Klicka på dem för en större bild. (Hara Kiris samtliga omslag kan ses här.)

2010: "Jag är ju kändis, ta ner mig härifrån"...

2006: "Muhammed plågas av fundamentalisterna" är temat. Muhammed gråter och säger "det är tufft att vara älskad av rövhål". Inne i tidningen publicerades de 12 kontroversiella bilderna på Muhammed ur Jyllandsposten.

2011: "Hundra piskrapp om du inte skrattar"...

Inför valet 1971: "Du har inget annat val, rösta på ett rövhål!"

1974: Om vänstern vinner (valet), tar vi bort våra händer... (referens till en högerpolitiker som sa att han tar bort (tvår) sina händer om vänstern vinner valet.)

Julen 1970: "Bjud in en polis"

1974: "Armén kan ge dig ett jobb"

1968: Angående att oroligheterna mellan regeringens kravallpolis och studenter minskat.

Julnumret 1968: En sill säger "april, april"... Religionskritik är inget nytt för satirikerna...

1973: Ett specialnummer för sexualpolitiska hycklare.

2007: Som svar på att religiösa fundamentalister av alla sorter ogillade Charlie Hebdo: Figurerna på bilden säger:"Charlie Hebdo måste bära slöja"

2009: "Jag hade sex med min pappa för att göra karriär". Om att president Nicolas Sarkozy försökte ge sina barn bra jobb, genom att använda sitt inflytande.

2010: "Ja, till att bära burka - på insidan (inomhus)". För att förtydliga skämtet har damen ifråga stoppat upp burkan på ett visst ställe...

2010: kritik mot katolska kyrkan. "Påven har gått för långt". Han håller fram en oblat och säger "detta är min kropp".

2011: När sexskandalerna med Dominique Strauss-Kahn bröt ut publicerade de detta. "DSK for president". (Han skulle ställt upp i presidentvalet om inte skandalerna kom emellan.)

2009: Vid Michael jacksons död: "han blev äntligen vit".

Hur journalister arbetar när de bevakar presidentpalatset.

Och till sist några prov på skämtteckningarna i tidskriften. En om Iran och en annan om påven. (Tidskriften har skämtat mer om påven än om muslimerna genom åren.)

Kofi Annan (FN:s generalsekreterare) besöker Iran.

Nima Dervish har sammanfattat attentatet mot Charlie Hebdo på ett bra sätt i sin blogg:

Igår hade jag ingen kännedom om tidskriften CharlieHebdo, idag har jag det.
Igår hade ingen utanför Frankrike sett denna framsida. (Eller denna.) Idag sprids den internationellt.
Igår tänkte ingen på Muhammed. Idag kommer en massa människor publicera skämtteckningar av honom.
Igår tänkte folk inte speciellt mycket på islam. Idag tänker alla på vilken rigid och överkänslig ideologi det är.

Exakt så!

Den radikala islamismen är inte samma sak som religionen islam. Det ena är fanatism, terror och människohat, det andra är en religion. Varje religion  formas av det som är i de troendes hjärtan: hat föder hat och kärlek och tolerans föder kärlek och tolerans.

Att svensk media inte publicerar omslaget som var orsaken till terrordådet är katastrofalt. det bara visar att massmedierna tror att alla muslimer är som de galna radikala islamisterna. Antingen behandlar man muslimer, och alla religioner och ideologier,  jämställt med respekt för deras lika rättigheter och skyldigheter, eller så gör man det inte! Att inte publicera bilden på omslaget är INTE att respektera islam som en jämställd svensk religion!

 • André

  2010: kritik mot katolska kyrkan. ”Påven har gått för långt”. Han håller fram en oblat och säger ”detta är min kropp”.
  – Oblat? Det är väl en kondom?

  • Per Pettersson

   Jo, jag tror det också 😉 Illa dold som en oblat.

 • SAM

  Det här har väl fått sin genomslag i media och andra tidningar rapporterar om händelsen. Inte så att svensk media publicerade satir teckningarna när franska staten förbjöd utgivningen under deras första år. Så varför skulle det vara aktuellt att publicera det nu för att de blivit brandbombad?

 • Magnus A

  SAM: ”…varför skulle det vara aktuellt att publicera det nu för att de blivit brandbombad?”

  Varför skulle det någon gång vara aktuellt att idka självcensur och inte publicera figuren som säger 100 piskrapp om man inte skrattar? Om det blir ett underförstått men oskrivet krav har yttrandefriheten upphört.

 • Micke

  Finns det nån som har presterat bevis på att det de facto är en organiserad islamistisk aktion och inte en aktion med två mål utförd av dom franska fascister under Le Pens ledning som garanterat hatar denna tidning och dess upphovmän?
  Har folkdomstolen på internet koll på detta?

 • Ville

  Micke? Vet du vad du snackar om?

 • Micke

  Ja jag vet att det procentuellt är fler fascister i Frankrike än i Sverige och att dom hatar anarkister och muslimer lika mycket som dom svenska fascisterna samt att tidningen vi talar om är vänsteranarkistisk .

 • Kurt Jacob

  Kunde Befolkningen, tidningarna vara lite fränare mot intolerans i det här landet och inte så mesiga. Just det, det är bekvämast att titta bort. Eller är det rädslan som ta överhanden? Då har ju dessa dårar, i alla läger, vunnit en batalj?!

 • Kurt Jacob

  Micke, har Islam inte ett Problem? Är det åter igen bara de andra, som du menar. Vi se alltid

  en flisa i den andres öga och den balk i vårt eget inte? Är det inte extremisterna i islam med sin intolerans som ställer det till i världen? Har Islam inte en sjukdom som kallas islamismen. Människor ur den kulturkretsen måste göra upp med denna sida av islam. Man måste inse att det finns ett problem och inte pekar på andra eller förneka. Islam måste reformera sig ! De måste anpassa sin religion till en annan del av världen. I Europa har vi haft ,reformationen, upplysningen…..vi lever i ett samhälle som drivs vidare av vetenskap, forskning, kunskap, bildning, teknik. Men jag tro också att den muslimska världen kommer gå denna väg och då måste religionen utvecklas. Vad vi behöver är en europeisk Islam och inte en bakåt blickande, som är kvar i mellerst östern, med sin despotism, världsliga eller religiösa. Vi måste alla ställa krav . Mentalt finns det en del av muslimerna som är kvar i medeltiden och drömmer om kalifatet, religiösa lagar och tro om en lycklig framtid, en plats i paradiset, men det krävs på det sociala och ekonomiska området förändringar, dessa ske långsamma, men är nödvändiga, om det skall finnas en framtid för dessa länder.( Inte underlig; bönderna längs Nilen, lever faktisk kvar i medeltiden; under liknande levnads förhållanden!)
  Jag har en Arabisk/ Fransk författares bok framför mig, och jag rekommendera att läsa den, om ni inte redan har gjord detta: Abdelwahab Meddeb , ” Islamens sjukdom”. Det låter för vissa kanske provokativ, men den sjuke kan man hjälpa, om det finns en bra diagnos.

 • Kurt Jacob

  Provocera! Du skall kritisera religion och dess inskränkthet, representanter, också den måste ändra sig, låt inte dumheten triumfera.

 • gurraaktersnurra

  hoppas det publiceras mer av denna sortens teckningar, satir. Tills slut måste väl dessa religösa inskränkta människor ge sig.

%d bloggare gillar detta: