Senaste nytt

250 followers ger mig makt på nätet

Med endast 22 år på nacken har jag som så många andra unga svårt att föreställa mig hur någonting blev gjort innan internet kom till. Hur visste politikerna vad en vanlig 22-åring tyckte utan att få en reply via twitter? Hur tipsade man flera hundra personer samtidigt om en intressant artikel innan sociala medier uppfanns?

Jag skulle inte säga att jag är någonstans i närheten av de mest aktiva politiskt intresserade på nätet. Jag bloggar då och då, mina dryga 250 followers läser mina sporadiska försök till politisk analys, och jag försöker hålla koll på de viktigaste händelserna i Sverige och världen. Trots detta har jag vid flera tillfällen haft kontakt med högt uppsatta politiker, journalister och aktivister från alla delar av den politiska skalan. Vi har utbytt åsikter och haft korta debatter över twitter om allt möjligt. Möjligheten att påverka och bli påverkad är idag större än någonsin.

Att twitter och bloggar idag bestämmer vilken som är den viktigaste frågan är det ingen tvekan om. När Piratpartiet 2009 röstades in i Europaparlamentet var det fildelningsfrågan som varit hetast under hela valkampanjen. Vilka partier ville förbjuda fildelning? Vilka ville att nätet skulle förbli fritt? Det var inte i de traditionella medierna som den frågan ställdes först. I det senaste riksdagsvalet var det invandringsfrågan som helt dominerade nätdebatten, och det var vad allt kom att handla om månaderna innan valdagen. Föga förvånande ledde detta till SD:s intåg i riksdagen.

Baksidan av detta är uppenbar. Även om jag har ett visst förtroende för mina kamrater på twitter tror jag inte att de rättvist representerar det svenska folket i helhet. Att låta en liten grupp politiskt aktiva på nätet sätta agendan för en hel valkampanj kan leda till oönskade följder. Jag tror inte en sekund på att invandringsfrågan var så viktig för gemene man som valkampanjen fick den att verka.

Jag ser dock positivt på framtiden. Ju fler som blir aktiva på nätet, ju fler som tar del av debatten, desto fler frågor kan lyftas och uppmärksammas även i de traditionella medierna. Då når debatten även ut till de utanför twittersfären.

%d bloggare gillar detta: