Senaste nytt

Socialdemokraterna & RUT- och ROT-dilemmat

Vi läser att Socialdemokraterna håller på att tänka om om RUT- och ROT-avdragen. Men tyvärr går de inte hela vägen. De vill begränsa användningen av avdragen så att bara pensionärer och barnfamiljer ska kunna använda det. Det ska behovsprövas!

Det är lustigt. Det verkar som om Socialdemokraterna föredrar att en svart ekonomi skapas för städning och byggarbeten, som förr på den ”gamla goda tiden”.

Sen ROT- och RUT-avdragen infördes har allmänhetens acceptansen för svart arbetskraft minskat. Hushållen, som tidigare köpte svarta tjänster, väljer nu att få det vitt.

– Svenskarna tycker inte längre att det är okej att ha svart städhjälp eller att köpa svarta byggtjänster. Vi ser att skattereduktionen har skapat vita jobb och att det har skett en tydlig attitydförändring sedan ROT- och RUT-avdraget infördes, säger Jan-Erik Bäckman, analyschef på Skatteverket.

I en intervjuundersökning som Skatteverket har låtit göra svarar 88 procent att det inte är okej att folk köper svartstädning. Hela 90 procent tycker inte att det okej att folk köper ROT-arbeten svart. Bilden för en del år sedan var den motsatta. Man kan lugnt påstå att dessa avdrag bidragit till mer än sundare statsfinanser.

Jag är inte pensionär, och jag ingår inte i en barnfamilj och jag ska flytta den 1 november. I år ska jag anlita städfirma för flyttstädningen. Hade inte RUT funnits hade jag valt att skaffa hjälp svart. Nu väljer jag vitt. Intressant, eller hur!?

%d bloggare gillar detta: