Senaste nytt

Socialdemokraterna & RUT- och ROT-dilemmat

Vi läser att Socialdemokraterna håller på att tänka om om RUT- och ROT-avdragen. Men tyvärr går de inte hela vägen. De vill begränsa användningen av avdragen så att bara pensionärer och barnfamiljer ska kunna använda det. Det ska behovsprövas!

Det är lustigt. Det verkar som om Socialdemokraterna föredrar att en svart ekonomi skapas för städning och byggarbeten, som förr på den ”gamla goda tiden”.

Sen ROT- och RUT-avdragen infördes har allmänhetens acceptansen för svart arbetskraft minskat. Hushållen, som tidigare köpte svarta tjänster, väljer nu att få det vitt.

– Svenskarna tycker inte längre att det är okej att ha svart städhjälp eller att köpa svarta byggtjänster. Vi ser att skattereduktionen har skapat vita jobb och att det har skett en tydlig attitydförändring sedan ROT- och RUT-avdraget infördes, säger Jan-Erik Bäckman, analyschef på Skatteverket.

I en intervjuundersökning som Skatteverket har låtit göra svarar 88 procent att det inte är okej att folk köper svartstädning. Hela 90 procent tycker inte att det okej att folk köper ROT-arbeten svart. Bilden för en del år sedan var den motsatta. Man kan lugnt påstå att dessa avdrag bidragit till mer än sundare statsfinanser.

Jag är inte pensionär, och jag ingår inte i en barnfamilj och jag ska flytta den 1 november. I år ska jag anlita städfirma för flyttstädningen. Hade inte RUT funnits hade jag valt att skaffa hjälp svart. Nu väljer jag vitt. Intressant, eller hur!?

 • Lars

  ”Det verkar som om Socialdemokraterna föredrar att en svart ekonomi ”Inte alls!Vi kommer även att satsa rätt mycket på att bekämpa skatte-och bidragsfuskare framförallt bland företagare som är betydligt större del än de påstådda sjuka och arbetslösa som den här regeringen jagat med blåslampa i baken!

  ”Jag är inte pensionär, och jag ingår inte i en barnfamilj och jag ska flytta den 1 november. I år ska jag anlita städfirma för flyttstädningen”Gör du det,du tillhör nog den gruppen som klarar av att betala utan RUT avdrag!

 • Per Hedman

  Det stora problemet med ROT-avdragen är att en firma i t.ex. byggbranschen kan ”salta” en räkning genom att teckna ett fastprisavtal där den lille kunden inte förstår hur mycket byggfirman sparar genom att utföra arbetet på ett sätt som inte beskrivits före byggstart. Firman hittar en billigare lösning och ställer kanske kunden inför ett problem att återställa skador firman orsakat i angränsande rum vid en renovering. Genom att gå ”våldsamt fram” i angränsande rum spar byggfirman stora kostnader men minskar inte faktureingen och inte heller sina intäkter via det så kallade ROT-avdraget.

  Förmodligen förlorar vi skattebetalare millioner på att byggare utnyttjar sina kunders osäkerhet inför avtal på löpande räkning. Inte kan vi finansiera någon ny kontrollmyndighet med de besparingar skattebetalarna kan göra om ROT-avdrag begränsas till lön för faktiskt utfört arbete – men visst vore det bra för oss alla om byggkunderna fick en kostnadsreduktion bara för arbetad tid. Skulle inte det hjälpa till att hålla ner byggpriserna? Skulle det inte kunna hjälpa till att minska bristen på bostäder för studenter och andra ungdomar?

  Per /gnällpelle/ som röstat på mycket från VPK till M (dock alldrig SP) är pensionär men inte alls fattar varför pensionärer skulle priviligieras i RUT/ROT avdragsfrågan! Beskatta oss lika med avseende på intäkt oavsett om vi tjänar nu eller om vi tjänade de ungar som nu är löntagare! Samma avdragsmöjligheter och samma skattesats skulle jag uppleva som rättvisa. Hoppas något parti anammar denna ide inför nästa val!

  Undertecknar än en gång, nu som potentiell blockbytare

  Ha de!

%d bloggare gillar detta: