Senaste nytt

Kungen, tyrannen och bronsvargen

Vi läser i ExpressenAftonbladet att kungen har varit nere och hälsat på en kollega i Saudiarabien. Han har delat ut en medalj till Saudiarabiens tyrann, Abdullah. Det har han gjort för den internationella scoutrörelsens räkning.

I egenskap av hedersord­förande i World Scout Foundation delade han i fredags ut förtjänsttecknet Bronsvargen till Saudiarabiens kung Abdullah.

Enligt nättidningen Asian Tribune tog Abdullah emot Carl Gustaf i sitt privata residens al-Janadriyah…

Efter ett statsbesök i Brunei 2004 fick kung Carl Gustaf stark kritik för ett positivt uttalande om landets envåldshärskare, sultan Haji Hassanal Bolkiah, som suttit vid makten sedan 1968.

Medaljen delas ut till personer som gjort viktiga insatser för scoutrörelsen. Personligen undrar jag vad som exakt åsyftas i scoutlagen. Håller Saudiarabiens kung Abdullah för en jämförelse med scoutlagen? Låt oss kolla. Så här lyder scoutlagen:

  1. En scout söker sin tro och respekterar andras
  2. En scout är ärlig och pålitlig
  3. En scout är vänlig och hjälpsam
  4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat
  5. En scout möter svårigheter med gott humör
  6. En scout lär känna och vårdar naturen
  7. En scout känner ansvar för sig själv och andra

Nja… En vidare god scout är inte kungen i Saudiarabien.

Förklaringen till varför Abdullah ändå får priset får nog sökas på annat håll. Kan det vara de internationella scoutsamfundens fokus på religion och kungahus som gör att Abdullah får priset? Att vara kung är ju liksom… lite finare i scoutvärlden!

I scouternas världsorganisations stadgar, Artikel II, paragraf 2: ”Följsamhet av löfte och lag”, står det så här:

Alla medlemmar av scoutrörelsen skall avlägga ett scoutlöfte och följa en scoutlag som, på ett språk passande kulturen och allmänheten i var nationell medlemsorganisation och godkänt av Världsorganisationen, återspeglar principerna Plikt gentemot Gud, Plikt gentemot andra och Plikt gentemot sig själv, och inspirerade av löftet och lagen som tillkommit genom scoutrörelsens grundare med följande termer:

Scoutlöftet

Jag lovar på min heder att jag ska göra mitt bästa—
Att göra min plikt gentemot Gud och Kungen (eller till Gud och mitt land)
Att alltid hjälpa andra människor
Att följa scoutlagen.

Vad tror ni?

Eller, varför har inte de internationella scouterna mod att så upp mot en tyrann i ett land som straffar homosexuella och ateister med dödsstraff? Och varför lånar sig vår svenska kung till detta spektakel?

%d bloggare gillar detta: