Senaste nytt

Kungen, tyrannen och bronsvargen

Vi läser i ExpressenAftonbladet att kungen har varit nere och hälsat på en kollega i Saudiarabien. Han har delat ut en medalj till Saudiarabiens tyrann, Abdullah. Det har han gjort för den internationella scoutrörelsens räkning.

I egenskap av hedersord­förande i World Scout Foundation delade han i fredags ut förtjänsttecknet Bronsvargen till Saudiarabiens kung Abdullah.

Enligt nättidningen Asian Tribune tog Abdullah emot Carl Gustaf i sitt privata residens al-Janadriyah…

Efter ett statsbesök i Brunei 2004 fick kung Carl Gustaf stark kritik för ett positivt uttalande om landets envåldshärskare, sultan Haji Hassanal Bolkiah, som suttit vid makten sedan 1968.

Medaljen delas ut till personer som gjort viktiga insatser för scoutrörelsen. Personligen undrar jag vad som exakt åsyftas i scoutlagen. Håller Saudiarabiens kung Abdullah för en jämförelse med scoutlagen? Låt oss kolla. Så här lyder scoutlagen:

 1. En scout söker sin tro och respekterar andras
 2. En scout är ärlig och pålitlig
 3. En scout är vänlig och hjälpsam
 4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat
 5. En scout möter svårigheter med gott humör
 6. En scout lär känna och vårdar naturen
 7. En scout känner ansvar för sig själv och andra

Nja… En vidare god scout är inte kungen i Saudiarabien.

Förklaringen till varför Abdullah ändå får priset får nog sökas på annat håll. Kan det vara de internationella scoutsamfundens fokus på religion och kungahus som gör att Abdullah får priset? Att vara kung är ju liksom… lite finare i scoutvärlden!

I scouternas världsorganisations stadgar, Artikel II, paragraf 2: ”Följsamhet av löfte och lag”, står det så här:

Alla medlemmar av scoutrörelsen skall avlägga ett scoutlöfte och följa en scoutlag som, på ett språk passande kulturen och allmänheten i var nationell medlemsorganisation och godkänt av Världsorganisationen, återspeglar principerna Plikt gentemot Gud, Plikt gentemot andra och Plikt gentemot sig själv, och inspirerade av löftet och lagen som tillkommit genom scoutrörelsens grundare med följande termer:

Scoutlöftet

Jag lovar på min heder att jag ska göra mitt bästa—
Att göra min plikt gentemot Gud och Kungen (eller till Gud och mitt land)
Att alltid hjälpa andra människor
Att följa scoutlagen.

Vad tror ni?

Eller, varför har inte de internationella scouterna mod att så upp mot en tyrann i ett land som straffar homosexuella och ateister med dödsstraff? Och varför lånar sig vår svenska kung till detta spektakel?

 • Nä men kanske har sudiska kungen varit en god kamrat åt våran kung (punkt 4) allvarligt talat, har kungen ingen egen integritet? Hänger han inte med vad som händer i världen?

 • Rojne

  Om expressen eller aftonbladet bemödat sig och faktiskt ringa scoutrörelsen hade de fått en anledning till varför priset delats ut.

  http://www.scout.se/index.php?option=com_content&view=article&id=11249%3Auttalande-utmaerkelsen-bronsvargen-till-saudiarabisk-kung-foer-fredsprojektet-qmessengers-of-peaceq&catid=1072%3Apressmeddelanden&Itemid=716

  Sen bör du uppmärksammas på att saudiska scoutlagen är annorlunda emot den svenska tolkningen av den engelska.

  • Per Pettersson

   Som varande scout själv, om än för tillfället inaktiv efter flytt lite långt från min gamla kår, så tycker jag att scoutrörelsen i detta fall tagit ett högst tveksamt beslut. Scoutrörelsen handlar om frihet, respekt och att hjälpa andra. Saudiarabiens härskare känns inte som en lämplig mottagare av en utmärkelse från scoutrörelsen, oavsett hur man valt att tolka scoutlagen i landet eller huruvida han stött ett scoutprojekt. För mig är scouting ett sätt att förhålla sig till världen som inkluderar demokratiska värderingar. Scouterna bör inte sälja sig på detta sätt för att få stöd i enskilda projekt, det underminerar scouternas grundtanke och trovärdighet.

 • Vi säljer även militär teknologi till Saudiarabien.

  Sedan jag skrev om det här för en stund sedan har jag fått en del kommentarer på twitter som mycket riktigt påpekar att Sverige har diplomatiska band med Saudiarabien, varför det är helt i sin ordning att Kungen besöker landet.

  De diplomatiska banden med landet har jag hört försvaras med argument om att påverka landet i en mer demokratisk riktning…

  … Vilket vi alltså tillsammans med övriga västvärlden gör genom att beväpna regimen medan vi månar om att oljekranarna står öppna. Att Saudierna dödar obeväpnade demonstranter i Bahrain, skyddar förbrytare som Yemens statschef Saleh, och annat smått och gått, ser vi mellan fingrarna med.

  Kungen agerar således bara under de förutsättningar vår demokratiskt valda regering har satt, vilket inte på något sätt ursäktar honom. Ville han bli MIN kung skulle han tvärvägra att åka iväg för att smöra för slaktare som Kung Abdullah.

  Republikan fortfarande, alltså.

 • Rojne

  Per: Kommer vi förändra saudi genom att dra oss där ifrån? ELler genom att saudi kommer få sin första aktivitet riktad till kvinnor genom WAAGS? Eller ska vi trycka ner våra värderingar i halsen på folk och säga när ni tycker som vi, då kan vi prata med er. Det är enbart genom dialog och utbyte som vi kommer förändra världen.

  Scouterna har inte böjt sig en tum. WOSM har projektet, saudis kung finansierar utan krav på något inflytande, trots initiativet kommer ifrån dom.

  • Per Pettersson

   Att inte dela ut utmärkelser och beröm, och att inte över huvud taget prata med någon, är två helt olika saker.

  • Vi kan ju säga ”ni tycker inte som vi, så visst kan vi snacka om saken och komma överens om enskilda saker, men FAN heller att vi säljer vapen till er när ni mördar er befolkning”… Till exempel?

   Vad scoutrörelsen har för pris i oljedollar för att titta åt andra hållet är ju iofs inte en sak för UD.

 • Bosse

  Vem äger Sverige?

 • Pingback: Scouterna: Saudiernas tyrann fick medalj som tack för stöd till fredsarbete()

 • Pingback: Bahrain: saudiska prickskyttar i demokratins tjänst?!()

%d bloggare gillar detta: