Senaste nytt

”Approp” mot dubbelbeskattning

En mängd ikoner för iPhone-appar

DUBBELBESKATTNING Sedan den första oktober måste svenska utvecklare av appar betala moms i både landet där de säljs och i Sverige. Företagarna protesterar, med all rätta, mot denna orimliga dubbelbeskattning genom det så kallade Appropet.

En mängd ikoner för iPhone-apparSverige har en förkärlek för dubbelbeskattning. Ett exempel är när momsen ska betalas för elektricitet. Då läggs momsen inte bara på den faktiska elkostnaden, utan även på den del av kostnaden som är energiskatt. Du betalar alltså skatt på skatten.

Nu händer det igen, på ett än mer raffinerat och galet sätt. Det gäller de utvecklare av applikationer, eller appar, som är baserade i Sverige. Den första oktober trädde nya regler i kraft, som innebär att en utvecklare ska betala moms på försäljning oavsett om den försäljningen sker till en svensk eller utländsk konsument. Det betyder att på en svensk app som säljs i exempelvis Apples AppStore i Tyskland, läggs först tysk moms på priset och dessutom en avgift till Apple. Därefter läggs svensk moms på detta – och då inte bara på den faktiska intäkten till utvecklaren, utan momsen beräknas på appens pris plus moms och avgift till förmedlaren.

Alliansen måste göra något åt det här, det kan inte vara meningen att betala skatt på skatten. Dessutom är det extremt dåligt för den svenska konkurrensen på den digitala marknaden. Ingetdera är liberalt över huvud taget. Dubbelbeskattning och att på alla möjliga sätt krama ur den sista skattekronan är något som snarast förknippas med prins John och inget minister Borg bör eftersträva.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: