Senaste nytt

Södra Sudan – ny nation, samma homofoba galenskaper!

Homosexualitet är förbjudet, och straffas med dödsstraff i fem av världens länder. Ytterligare två länder är på väg att kanske införa dödsstraff, nämligen Uganda och det nyaste landet i världen: Södra Sudan. De länder där man just nu kan döma till dödsstraff för homosexualitet är Iran, Mauretanien, Sudan, Saudiarabien och Jemen. Även i vissa delar av Somalia och Nigeria kan homosexuella dömas till döden.

Ett av de länder som funderar på att införa dödsstraff är alltså Södra Sudan. Södra Sudan blev en självständig nation i juli. Vi läser följande hos Amnesty:

Dixon Osburn vid Human Rights First påpekar att många av de regimer som dömer homosexuella till döden även bryter mot många andra mänskliga rättigheter.

– I de länder som tillämpar dödsstraffet kan kritik mot regeringen få ödesdigra konsekvenser, säger Osburn till IPS. Den nuvarande lagstiftningen i det i huvudsak kristna Sydsudan bygger inte längre på de sharialagar som gällde så länge som landet var en del av Sudan. Men homosexualitet har förblivit strängt förbjudet.

– De har precis infört ett tioårigt fängelsestraff, men har ännu inte infört dödsstraff, säger Osburn.

Sydsudans president Salva Kiir Mayardit meddelade dock nyligen att demokrati, jämlikhet och rättvisa inte är några värden som omfattar homosexuella. Presidenten sade samtidigt att ett erkännande av homosexualitet inte ”ingår i vår karaktär”.

– Det är inte ens något som någon kan tala om här i Sydsudan. Det finns inte här och om någon vill importera eller exportera det så kommer detta inte att stödjas utan fördömas av alla, sade president Salva Kiir Mayardit.

10 år i fängelse för kärlek! Jag hoppas att den svenska regeringens representanter inte bara svassade omkring  och fjäskade för värdskapet då Södra Sudan nyligen blev självständigt, utan att de faktiskt också tog de höga dignitärerna i örat i denna fråga!

Det kan vara på sin plats att vi påminner oss att homosexualitet är förbjudet och straffbart ännu i många länder. Här är den kompletta listan:

Algeriet, Angola, Botswana, Burundi, Kamerun, Komorerna, Egypten, Eritrea, Etiopien, Gambia, Ghana, Guinea, Kenya, Lesotho, Liberia, Libyen, Malawi, Mauritanien (dödsstraff), Mauritius, Marocko, Mozambique, Namibia, Nigeria (dödstraff i några delstater), Sao Tome and Principe, Senegal, Seychelles, Sierra Leone, Somalia, Sudan (dödsstraff), Södra Sudan, Swaziland, Tanzania, Togo, Tunisien, Uganda, Zambia, Zimbabwe, Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Brunei, Burma, Iran (dödsstraff), Kuwait, Libanon, Malaysia, Maldiverna, Oman, Pakistan, Qatar, Saudi Arabien (dödsstraff), Singapore, Sri Lanka, Syrien, Turkmenistan, Förenade Arab Emiraten, Uzbekistan, Jemen (dödsstraff), Gazaremsan som styrs av Hamas i Palestina, Norra Cyperska turkcypriotiska republikens, Antigua and Barbuda, Barbados, Belize, Dominikansa Republiken, Grenada, Guyana, Jamaica, St Kitts & Nevis, St Lucia, St Vincent, Trinidad och Tobago, Kiribati, Nauru, Palau, Papua New Guinea, Samoa, Solomon öarna, Tonga, Tuvalu och Cook Islands.

Läs mer: The Guardian

%d bloggare gillar detta: