Senaste nytt

Fortsatt (S)töd till datalagringsdirektivet

Bild på Thomas Bodström, överlagd mot nätverkskablar

Centerpartiets Lena Ek och Johan Linander vill att EU ska backa om datalagringsdirektivet. Direktivet har kritiserats från flera håll och har lett till att tyska medborgare slutat kommunicera med läkare och advokater över telefon. Efter en rapport med kraftig kritik har ansvarig kommissionär Cecilia Malmström också – äntligen – öppnat för en total översyn.

I det läget väljer Socialdemokraternas Morgan Johansson, ordförande i riksdagens justitieutskott, att kritisera Eks och Linanders utspel.

Johan Linander och Lena Ek bör ställa sig frågan: vad är viktigast – bovarnas integritet eller kampen mot människohandel, narkotikabrott, terrorism och grova rån?

Bild på Thomas Bodström, överlagd mot nätverkskablarJohanssons artikel är ett enda långt försvar för Thomas Bodströms datalagringsdirektiv och saknar minsta uns av kritik mot Bodströmsamhället – öknamnet på det övervakningssamhälle den förre justitieminstern gjorde sitt yttersta för att bygga upp under sin tid på posten. Han passar också på att ge en känga till V och MP för att de stoppade datalagringsdirektivet i riksdagen genom en minoritetsbordläggning – något som för de flesta borde verka som ett lyckokast med tanke på att direktivet nu ska omarbetas.

Motståndet från liberalt håll och från såväl vänstern som de gröna har varit kompakt. Som ett liberalt parti är det inte alls underligt att Centerpartiet nu höjer rösterna mot direktivet, eftersom de av deras väljare som har en åsikt i frågan är övervägande emot direktivet. Det oreserverade socialdemokratiska stödet för datalagringsdirektivet står i bjärt kontrast mot övriga oppositionspartiers position och skulle bli en stor konfliktfråga för en eventuell rödgrön regering. Det visar också på den totala bristen på förståelse för gränserna mellan statliga angelägenheter och privata dito som råder inom Socialdemokraterna.

Thomas Bodström må ha lämnat politiken, men hans totala brist på respekt för personlig integritet och hårdnackade kamp mot såväl brottslighet som privatliv frodas i hans gamla parti.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: