Senaste nytt

När politiker vill styra över vad du äter…

Nej det blir inget kött på tallriken idag, det är torsdag…

Så kan det låta i landets kommunala matsalar om några år om Helena Leander (Mp) får sin vilja igenom.

När vissa politiker vill styra över vad du äter, blir det mindre ko på tallriken...

Leander la fram en interpellation om miljöanpassade kostråd som var uppe i riksdagen idag. Hon frågade landsbygsministern Eskil Erlandsson (C) om hur han såg på att styra svenskars livsmedelskonsumtion, för möíljöns och hälsans bästa.

I sin interpellation pratar hon om att ”klimatkorkade modedieter”, Som bygger på köttkonsumtion. I riksdagen idag påpekade hon att hon vill ha ekonomisk styrning av vad vi äter: alltså högre skatter för t.ex. kött och därför ogillar vissa ”korkade modedieter”.

Om själva dialogen mellan henne och jordbruksministern finns det väl inte mycket att säga. Men moderaternas Finn Bengtsson hade några bra poänger mot hennes idéer.

Det står icke desto mindre i interpellationen ”klimatkorkade modedieter”. Det antyds inte vad detta är. Mycket är på modet. Det finns bra kost för olika riskgrupper, till exempel diabetiker eller äldre som behöver mer näring. Det antyds här att det är fråga om människor som primärt inte har den stora insikten i klimatfrågan som Helena Leander har. Det kan också vara så att man tar ett större hälsomässigt ansvar än vad Helena Leander i värsta fall inte tar. Det var min poäng.

I sitt engagemang för miljön drev i mitt landsting Miljöpartiet tesen om att ha särskilda drivmedel till ambulanserna, men de glömde bort att ambulansernas viktigaste funktion är att köra sjuka patienter till sjukhuset. Engagemanget får inte fördunklas genom att klimatfrågan drivs för långt.

Miljöpartisten Leander är aktiv i en kampanjer  för att införa köttfri dagar i statliga och kommunala verksamheter, och för att införa höga straffskatter på kött.

Det känns inte riktigt så bra, tycker jag, när politiker berättar för oss vad vi borde ha på tallriken till lunch!

För övrigt borde väl jordbruksstöden avskaffas? Det är ju också ett indirekt sätt för politiker att stuva om i vårt kylskåp!

%d bloggare gillar detta: