Senaste nytt

När politiker vill styra över vad du äter…

Nej det blir inget kött på tallriken idag, det är torsdag…

Så kan det låta i landets kommunala matsalar om några år om Helena Leander (Mp) får sin vilja igenom.

När vissa politiker vill styra över vad du äter, blir det mindre ko på tallriken...

Leander la fram en interpellation om miljöanpassade kostråd som var uppe i riksdagen idag. Hon frågade landsbygsministern Eskil Erlandsson (C) om hur han såg på att styra svenskars livsmedelskonsumtion, för möíljöns och hälsans bästa.

I sin interpellation pratar hon om att ”klimatkorkade modedieter”, Som bygger på köttkonsumtion. I riksdagen idag påpekade hon att hon vill ha ekonomisk styrning av vad vi äter: alltså högre skatter för t.ex. kött och därför ogillar vissa ”korkade modedieter”.

Om själva dialogen mellan henne och jordbruksministern finns det väl inte mycket att säga. Men moderaternas Finn Bengtsson hade några bra poänger mot hennes idéer.

Det står icke desto mindre i interpellationen ”klimatkorkade modedieter”. Det antyds inte vad detta är. Mycket är på modet. Det finns bra kost för olika riskgrupper, till exempel diabetiker eller äldre som behöver mer näring. Det antyds här att det är fråga om människor som primärt inte har den stora insikten i klimatfrågan som Helena Leander har. Det kan också vara så att man tar ett större hälsomässigt ansvar än vad Helena Leander i värsta fall inte tar. Det var min poäng.

I sitt engagemang för miljön drev i mitt landsting Miljöpartiet tesen om att ha särskilda drivmedel till ambulanserna, men de glömde bort att ambulansernas viktigaste funktion är att köra sjuka patienter till sjukhuset. Engagemanget får inte fördunklas genom att klimatfrågan drivs för långt.

Miljöpartisten Leander är aktiv i en kampanjer  för att införa köttfri dagar i statliga och kommunala verksamheter, och för att införa höga straffskatter på kött.

Det känns inte riktigt så bra, tycker jag, när politiker berättar för oss vad vi borde ha på tallriken till lunch!

För övrigt borde väl jordbruksstöden avskaffas? Det är ju också ett indirekt sätt för politiker att stuva om i vårt kylskåp!

 • Simeon Jonasson

  Ang subventioner så subventionerar ju exempelvis danmark sitt kött, vilket gör att det är billigare för svensken att köpa dansk kött – inte för att industrin är nödvändigtvis är effektivare utan för att danska staten går in och subventionerar.

  Hur kontrar man det? Ska man subventionera Svensk kött? Lägga på någon slags extraskatt/tull på importerade subventionerade produkter? Eller inte göra något alls och låta en subventionerad dansk industri blomstra samtidigt som den svenska förtvinar?

  • Per Pettersson

   Lösningen i det fallet borde vara att inom EU fortsätta arbetet med att förbjuda statliga subventioner som skadar marknaden. I förlängningen även avskaffa samtliga jordbrukssubventioner, som ju snedvrider konkurrensen och håller olönsamma näringar om ryggen.

 • Simeon Jonasson

  Att underminera staters suveränitet genom EU känns inte som en speciellt frihetlig tanke…

  Och vad gör man om det istället nästa gång är Norge som börjar subventionera något och samma sak inträffar?

  • Per Pettersson

   Svaret är i alla fall inte att själv börja med statliga subventioner. I så fall får vi glatt importera och ägna oss åt någon annan näring i landet.

 • Andersson

  Ok låt mig förklara varför vi bör ha kvar jordbruksstöden.

  Låt oss tänka att det skulle bli krig! (Jag vet att vissa har svårt att föreställa sig att det skulle kunna hända men jo det skulle det kunna göra. Det finns en naiv övertro på den civiliserade människan som aldrig kommer slåss igen.)

  Nåväl tillbaka till jordbruksstödet. Jordbruksstöd är det som skyddat och skyddar svenska jordbruk från att slås ut i konkurrensen från andra länder. Om det nu skulle bli krig, tror ni dåatt vi skulle kunna fortsätta importera mat från andra länder? Svaret är med största trolighet nej!

  Att avskaffa det svenska jordbruket vore värre än att lägga ner försvaret! Utan mat kan vi ändå inte försvara oss! Därför är det om nått, till jordbruk stöd skall gå. Det finns dock brister! Exempelvis borde stödet vara utformat mer som det är i Norge där det går att driva mindre jordbruk. Om det skulle bli kris är det nämligen mycket lättare att driva dessa än de enorma jordbruk som skapas i Sverige!

  Det är lätt att leka liberal nu och vara emot alla former av stöd men den dagen det faktiskt händer något i världen som förutsätter att vi kan producera vår egen mat så lär ni inte vara lika nöjda om jordbruket är borta!

  • Per Pettersson

   Men jordbruksstödet är ju inte svenskt, det är europeiskt?

   • Andersson

    Ja det är Europeiskt helt rätt. EU-stödet ersatte jordbruksstödet. Vilket är ytterligare en underlighet med hur det ser ut nu. Nu skall nämligen svenska pengar hanteras i Bryssel (om det är den faktiska fysiska platsen för detta vet jag inte) innan de skall tillbaka till Sverige. Något som ju inte bör göra hanteringen mer kostnadseffektiv direkt…

    Det är dock något vi får leva med när vi nu är med i EU. Det innebär dock inte att det vore bättre att avskaffa det och importera mer mat. Som det ser ut nu producerar svenska bönder enbart ca 1/3 av all mat som konsumeras i Sverige. Det är ungefär lika mycket mat som slängs bort.

    Alternativet till jordbruksstöd om vi förutsätter att jordbruket skall vara kvar i Sverige är att betala det det verkligen kostar att producera maten och sätta tullar på matimport. Jag tror att du som jag anser att det inte är nån lysande idé direkt.

    Jag kan ändå inte nog trycka på vikten av att ha ett svenskt jordbruk kvar! Kostnaderna för att avskaffa det skulle kunna bli katastrofala och orsaka mycket svält och lidande om det otänkbara skulle hända. Kan du komma på ett sätt att lösa detta utan att betala ut ett stöd till jordbruken så skulle jag bara bli glad för det!

    • Per Pettersson

     Eller så kanske vi kan låta folk betala vad maten kostar direkt istället för att gå omvägen över skattsedeln?

     • Andersson

      Det inte skattesedeln som är det största problemet. Det största problemet är alla mellanhänder. Dessa är suveräner på att ta pengar för vad de gör. Om du skulle gå och köpa en liter mjölk direkt hos en bonde till samma pris som Arla får ge, skulle du betala i storleksordningen 1,20. Mjölken kostar väl om jag inte missminner mig i butiken kring 8 kr (och då är den subventionerad av staten).

      Om vi skulle ta bort skatten för matproducenter har jag svårt att se att andra näringsidkare i Sverige och utomlands snällt skulle acceptera detta. Snarare skulle det bli en sabla cirkus.

%d bloggare gillar detta: