Senaste nytt

Ökänd abortmotståndare får pris av tidningen Dagen

Grattis, Ruth Nordström!

Idag blev Ruth Nordström utsedd till årets förebild, ett pris som delas ut av tidningen Dagen och Pingstmissionens utvecklingssamarbete. Glädjen är förmodligen strålande, inte minst tack vare prissumman på 10 000 kronor, som enligt Nordström ska gå till Fonden för samvetsfrihet, som stöttar barnmorskor i deras arbete mot att inte genomföra aborter.

Vem är då Ruth Nordström?

Ett flertal känner nog igen henne från SVT Debatt där hon brukar debattera emot barns rätt till sexualundervisning, eller från hennes debattartiklar om huruvida ofödda foster har rättigheter eller inte. Vid sidan av detta är hon krönikör på tidningen Världen Idag, Dagens omysiga variant som har starka band till Livets Ord. Hon är VD för Provita, som är en av många antiabortorganisationer. Hon är även ständig skribent på deras tidning. Enligt tidningen OTTAR sitter hon även med i Sveriges största antiabortföreningens, Ja till Livets, styrelse.

Som om inte detta var nog är Nordström även före detta ungdomspastor i Livets Ord.

Ruth Nordström har helt enkelt ordentligt med stoff att skriva på sitt CV. Det mesta kommer från extremhögerns kristna falang som inte tvekar att propagera emot kvinnors rättigheter, emot homosexualitet och emot förnyelse.

Känd för allmänheten blev Nordström när hon i oktober 2014 fick nobben av drottning Silvia då drottningen skulle medverka på Scandinavian Human Rights Lawyers evenemang Uppsala universitet – även detta en känd antiabortorganisation. Drottningen valde att tacka nej och seminariet ställdes därmed in efter kritik från både Uppsala Universitet och pressen.

Till DN säger Nordström:

”Min egen åsikt som kristen är att varje människa är skapad till Guds avbild. Därför är varje liv skyddsvärt, i dess början och i dess slutskede. Jag vill ändra den svenska lagstiftningen till 12:e veckan och införa en samvetsklausul.”

Här har vi det centrala problemet.

Det är inte första gången det finns organisationer som kränker kvinnors rättigheter. Sådana har alltid funnits. Kvinnoförtryck har historiskt sätt varit en effektiv metod att kontrollera kvinnors tankar och agerande. Inte minst när det kommer till kvinnors kroppar och sexualitet.

Ruth Nordström pratar gärna om människovärde, men glömmer att alla människor har rätt att bestämma över sig och sitt. Att inskränka kvinnors rättigheter gällande hennes kropp är att gå över gränsen.

Vi har en hård abortlagstiftning i Sverige redan som det är. Fri abort är inte någonting som existerar och efter den tidpunkt som ett foster har möjlighet att vitalt klara sig själv utanför kvinnans kropp är inte abort tillåtet. Innan det inträffar är det upp till kvinnan att bestämma om hon vill behålla fostret och göra det till en viktig del av sitt liv. Den rättigheten vill Ruth Nordström inskränka.

Rätten till abort är en frihetsfråga och en viktig värdefråga för kvinnor. När gränser för abort sätts ska det bygga på vetenskap och en rimlig etisk diskussion, inte på Ruth Nordströms personliga åsikter och utefter hennes personliga tro. Detta är en fråga som ingen Gud har någonting med att göra. Det är upp till kvinnan.

Det är inte första gången kvinnors kränks. Men låt det bli sista gången de får pris för det.

jessica [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: