Senaste nytt

Björn Söder – SD:s Firebrand

Björn Söder har i dagarna dragit ner byxorna på Sverigedemokraterna och visat vilken politik partiet egentligen står för. Det var nog inte meningen, men den kom fram ändå.

I en intervju (Se DN 2014-12-14) som Söder gjorde med DN journalisten Niklas Orrenius berättade Söder om sin syn på vilka som tillhör det svenska folket och vilka som är avvikarna. De som är avvikare ska inte missunna sig nu när det är jultider. Utan Söder, har tänkt även också på de och inte enbart på den ”svenska nationen”. Han vill att den svenska staten ska betala deras hemresa så att det svenska folket kan fortsätta att bygga Söders drömsamhälle. En trevlig julklapp ifrån Söder till de avvikare som ska ”övertalas” att åka tillbaks till misär.

Kommentarerna ifrån Söders partikamrater har inte varit många eller nästan inga alls. Inte många som har kritiserat eller försvarat Söder öppet, som kände sig missförstådd och illa behandlad av Orrenius. Efter DN:s publicering blev det dock en massiv reaktion i ifrån svenska folket mot Söders. Och till och med Richard Jomshof kunde inte hålla tillbaks. I en presskonferens igår tyckte Jomshof att Söder var alltför otydlig i sina, vad man får säga var ”väl vägda ord ”till Orrenius.

Söder har försvarat sig med att Orrenius framställt honom i dåliga dagar och förvanskat det han sagt. Det som är dock intressant är att Orrenius bett Söder att ta en titt på det material, det vill säga det Söder sagt till honom, som han tänkt ha med i sitt reportage. Vilket också Söder gjorde och godkände med följande ord:

”Du har uppfattat det jag sade och man skall väl inte gå in och snygga till allt för mycket i efterhand

Sedan SD klev in riksdagens rum har inte någon högt uppsatt person inom partiet kritiserats så hårt av någon annan högt uppsatt person i ett så tidigt skede. Tänk här på hur pass lång tid som partiledningen skyddade Erik Almqvist och Kent Ekeroth, som fortfarande är kvar i riksdagen, efter att järnrörsskandalen uppdagades.

Jag tror cyniskt nog att SD ledningen är så pass cyniska att de offrar Söder, han kanske är med på det hela för partiets bästa. På så sätt får media sin skalp och sedan kan man säga visst följer vi vår nollvision, vi är inte ett rasistiskt parti. Och fortsätta att blicka framåt mot ett extraval.

Saken är dock att Söder nog går hem mer hos gräsrötterna än vad någon annan i partiledningen gör. Söder är partiledningens ansikte för gräsrötterna ”han säger som det är” men han är också en av de personer som gör det svårt för partiledningen att locka till sig nya väljare på grund av hans någorlunda öppenhet och ärlighet om vad han tycker och tänker. Söder är en som vägrar be om ursäkt för den han är. Han är med amerikanska ord SD:s Firebrand:

”a person who tries to get people to become angry and to do things for a political or social cause”                

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: