Senaste nytt

Svensken tigger men ingen lider

Den 28 December skriver Herald Sun, en av de största nyhetstidningarna i Australien, om en oroväckande förändring bland tiggarna i Melbourne – många av dem var inte längre medborgare med narkotika –och – ekonomiska problem i en extremt utsatt situation som uteliggare, personer beroende av andras välvillighet för att klara sig. Enligt Herald Sun är nu närmare en tredjedel av tiggarna och uteliggarna i City of Melbourne nordiska backpackers som har dåligt med cash.

Förkasta anekdotär bevisföring om ni så vill det men Frihetssmedjan har faktiskt en man på plats, nämligen jag. Jag anlände hit för snart tre månader sedan och har motsvarande period arbetat och bott i egen lägenhet. Alla 15 svenskar som ingick i min Travel Group kan skryta med liknande stordåd. Varför är detta relevant kan man fråga sig?

Jo, för att jag är tveksam till uppgifterna Herald Sun lägger på bordet. Tveksamheten beror på många anledningar,
1) För att det finns ett överflöd av arbeten i Australien.
Australien är en stor och expanderande ekonomi, till och med sett till globala mått. Australien har haft en stadig och genomsnittlig BNP-ökning på 3,6% i över 15 år – långt mer än det globala genomsnittet på 2,5 enligt OECD. Att de sedan vill behålla detta för sig själv genom att bygga murar och nullifiera sitt flyktingmottagande är ett ämne för en senare artikel.
Här finns ett enormt behov av casual workers (grovarbetare, förf. anm) på både farmer, inom konstruktion och infrastruktur, i hotell&restaurangbranschen och inom marknadsföring.

2) Bostäder byggs i en anmärkningsvärd hastighet (Jag tittar på dig, Sverige).
Det tog mig två veckor att finna en lägenhet som jag (observera: ) tyckte om i Sydney, Australiens mest befolkade stad. Motsvarande väntetid i Göteborg är i snitt 3 år.

3) Omständigheterna omöjliggör det.
För att få befinna sig i Australien över huvudtaget behöver du en visum, det finns flera sorters visum som alla riktar sig till vissa personer med vissa målsättningar med sin resa. Det som backpackers i regel ansöker om är Working Holiday Visa Subclass 417. Detta visum tillåter dig att bo och arbeta i Australien under ett års tid, förutsatt att du:
* Är tidigare ostraffad.
* Har minst 25 000 kr i fickpengar när du anländer till landet, Immigration Office kan (som var för mig) begära bankutdrag för att verifiera uppgifterna. Enligt praxis ska man helst sitta på 30 000 kr.
* Ha ombokningsbar hembiljett för att enkelt kunna resa hem i fall av nödsituation eller exempelvis upphävning av visumet.

Vidare så får du inte arbeta hos samma arbetsgivare i mer än 6 månader – detta för att backpackers i Australien (som är stora till antalet) inte ska hota unga Australiensares möjligheter till arbete. Du får inte heller gå mer än 3 månader utan att ha betalat skatt – detta för att sätta dit svartarbetare och latmaskar.

Under min vistelse här nere har jag haft gedigen och nära kontakt med Work & Travel Company och Liberal Party of Australia, hundratals backpackers såsom mig själv och ännu fler lokalbor och aldrig har jag funnit, hört, sett eller träffat en tiggande backpacker. Inte ens ett skämt, rykte eller den enklaste av ”road stories” har nämnt något om en tiggande backpacker.

Det innebär givetvis inte att de existerar. Det finns garanterat ett flertal som hamnat utanför systemet och tvingas tigga ihop sina matpengar men att fenomenet skulle vara så utbrett och storartat som Herald Sun får det att framstå som tror jag inte på. Man känner sig nästan som hemma.
Herald Sun, ja just det, det var anledning nummer 4.

4) I Facebookgruppen ”Svenskar i Sydney”, en grupp med ett medlemsantal på nästan 8 000, är följande kommentarer nästan enhelligt vad man tycker om historien och Herald Sun i fråga:

” Har bott i Melbourne i ungefär 7 månader och har aldrig stött på en svensk tiggare, eller någon annan tiggande backpacker för den delen. Om man inte räknar gatumusikanter som jag själv bara tycker är trevligt!”

” Herald sun är en tidning av tveksam kvalitet och källkritik är något fler borde se till att använda sig av. ”

” helt ärligt, har ni NÅGONSIN träffat en backpacker av någon nationalitet som stolt sagt att de tigger för att spara pengar? Vart här i snart ett år, träffat mängder med olika människor som bland annat sovit flera nätter på public toilets men inte fan har jag hört eller sett någon tigga.”

” Från en australiensk perspektiv har jag aldrig sett en backpackare tigga. Herald Sun har jättedålig kvalité journalismen. Det är ägdes av samma företag som Daily Telegraph/News/The Australian.
De är tabloid papper, de alltid säljer papper från att försöka göra alla arg emot någon. De siktar ofta mot utlänningar, så är det nu och då att de fabricerar (eller överdriva) rubrik med syn på backpackare, jag har sett det förut och de mesta Australienare ser igenom detta.

” News corporation som äger the Herald sun äger dessutom amerikanska Fox news och brittiska the sun som nog måste räknas som eliten i helt sjukt värdelös vinklad journalistik.”

Det påminner starkt om misstron Expressen och Aftonbladet har i mer etablerade kretsar hemma i Sverige, man känner sig nästan som hemma.

De lokala ortsborna verkar inte besvärade heller; de är alltjämt varmt välkomnande gentemot i princip alla som kommer hit för att resa, arbeta eller njuta. Att nu gruppen ”svenskar” har hamnat i blåsväder verkar inte ha någon inverkan alls på opinionen – återigen, Sverige, tittar jag på dig.
Hur kan vi hemma  i Sverige låta oss påverkas så enkelt av medias och sociala nätverks spridning av historier som i slutändan nästan alltid visar sig vara bluff och båg (eller i alla fall till stor del)?
Utmärkta exempel är de påstådda sammanlagda bidragssumman en invandrarfamilj kunde få (uppgifter som Statskontoret sedan sade var helt felaktiga), romen som attackerade en stackars svensk man med en vattenflaska (i efterhand kom det fram att mannen i fråga förolämpat, provocerat och spottat på personen i fråga) och ”kaoset” vid klädutdelningen i Göteborg nu i November (som visade sig vara, ja, rakt motsatta).
Som sagt, källkritik är något fler borde se till att använda sig av.

Det är i alla fall trevligt att ett hörn av världen som trots sin främlingsfientliga regering har en befolkning fortsätter vara lika liberalt inställda till öppenhet och förståelse som en själv. Man känner sig nästan som hemma.

Christopher Hederström är en individualistälskande och passionerad yngling från Bästkusten som ratar klassificering och och kategorisering.
En orubblig idealist som drömmer om en enad mänsklighet, han hoppas vara den sten som sätter allt i rullning och har tydliga problem med nationsgränser och färgen röd.

%d bloggare gillar detta: