Senaste nytt

Gladiatorspecial: Vem är vem i regeringen?

Vad är våra ministrar egentligen för människor? Vad gör de och vad borde de göra? Frihetssmedjan kan härmed presentera en egenhändigt gjord berättelse om vår samtid – våra ministrar och om några gladiatorer.

Hero ”Arenans okrönte kung” – Anders Borg

Den egentliga partiledaren. I skuggan av sin chef tillika bästis har han rört sig i snart åtta år. Vad som från början såg ut som en god vänskap eskalerade i tysthet och har blivit en av de värsta rivaliteter som har skådats. Trots att ingen talar om det existerar en tyst avsky gentemot den förre vännen. I detta nu planerar Borg sin maktkupp emot statministern och på posten som partiledare i Moderaterna. Vi hoppas att han bli inkvoterad. Allt annat vore skamligt.

Prime ”Arenans polis” – Jan Björklund

Med Hans Scheike som största inspiratör tog Björklund Alliansen med storm. Med begrepp som disciplin, ordning och batong får man känslan av att denna lillgamla magister styr och ställer hos sina Allianskollegor. Vad Björklund egentligen borde göra är att lämna politiken och styra kosan mot sin nyöppnade dungeon i Marks kommun. Vi vet att den finns.

Bullet ”Arenans hårding” – Beatrice Ask

Beatrice håller sina motståndare i en liten ask. Är det inte att hänga ut sexköpare med gredelina kuvert, en hårdnackad inställning till narkotika eller något annat så fortsätter Beatrice Ask på sin inslagna väg med skygglapparna, vilket också riskerar att bli hennes svaghet och fall. Mest fall.

Hyper ”Arenans energiknippe” – Annie Lööf  

Centerpartiet anklagas ofta för att vara nyliberaler. Bakom fraser likt “Jag och Centerpartiet tycker” gömmer sig en ettrig liten tjackkäke hos den minst sagt anfetaminberoende näringsministern. När Borg, Bildt och resten av det “trevliga gänget” har gått och lagt sig sitter Annie Lööf uppe och googlar. Det enda problemet är att hon har fått veta en hemlighet på nätet. Hennes kollega Björklund ska starta en dungeon i Marks kommun.

Kitsune ”Arenans krigare” – Birgitta Ohlsson

En evig kamp. En sista strid. Ohlssons krig emot resten av regeringen är förvisso beundransvärd, men vad denna mycket enträgna kvinna med vanföreställningar inte förstår är att hon aldrig kommer att få posten som statsminister. Det kommer hon aldrig, såvida hon inte böjer sig tillräckligt långt ner… och tar ut bullarna ur ugnen och ger dem till RajRaj.

Baron Samedi ”Gladiatorernas mystiker” – Peter Norman

Jag hade gärna skrivit något om denna mycket mystiska minister, men eftersom jag vet lika lite som du finns det ingen möjlighet att jag kan uttrycka ett enda ord om denna man. Men var det inte han som deltog i Melodifestivalen 2004 med låten “Ödet var min väg?”

Spider ”Arenans giftiga spindel”  Ulf Kristersson

Som en ständig besökare i Björklund dungeon känner vi väl igen Kristersson som Alliansens giftiga spindel. Likt en spindel i hela nätet basar han över ledarnas kall. Socialförsäkringarna. Han må se oskyldig ut, men innerst inne finns det gift så stark så att det är benäget att döda vid behov. Och behov finns. Vi manar till försiktighet för denna mycket giftiga bjässe.

Herkules ”Gladiatorernas okrönte konung”  Carl Bildt

Rollen som regeringens okrönte (dungeon)konung går självfallet till föredettingen Carl Bildt. Likt en konung utan makt far han omkring och styr och ställer i världen, med krav på sig om att skapa fred. Det är ingenting annat än häftigt och väldigt informellt. Och skrämmande.

Amazon ”Gladiatorernas vackra härskarinna och förförerska” – Stefan Attefall

När herr Attefall skulle dricka kaffe (med kaffegrädde) och läsa bibelcitat samt göra en del andra mycket konservativa och maskulina saker hemma hos sin kollega Jan Björklund kom denna mycket konventionella man att efter ett par glas brännvin bli något kissnödig. Men när han skulle söka upp toaletten fann han Björklunds senaste projekt: en dungeon. Chocken kombinerades med nyfikenhet. Senare den kvällen fick psyket på St: Görans sjukhus ett samtal från en man som inte riktigt kunde beskriva sina känslor.

Athena ”Gladiatorernas stenhårda krigargudinna” – Maria Larsson

Drogöga mitt i ansiktet. Gladiatorer, var redo. För här kommer en kvinna som inte ger upp med sin kamp och sitt krig emot droger förrän varenda liten marijanarökande tonåring har spärrats in genom lås och bom. Med sitt inhumana svärd och sin förbjudsivrande sköld krigar sig Larsson in i privatlivet hos varenda stackars drogbrukare. Be ready, motherfucker. Snart kommer hon.

Phoenix ”Gladiatorernas showman och eldiga dansare”  Tobias Billström

När Billström öppnar julklappspaket som han har fått från Reinfeldt och ser att det är en skiva från Da Buzz inser han bara en sak: att denna totala musikaliska dekadens är ett resultat av att det fan inte är några blonda, blåögda damer som skyddar invandrarna. Hur detta hänger ihop vet ingen riktigt, men som all annan främlingsfientlig retorik hänger det inte ihop. A=B säger Tobias Billström, samtidigt som han skriver under EU:s Allmänna förklaring av de mänskliga rättigheterna och förnyar sitt medlemskap i Ny Demokrati. Trots att de inte finns.

Plexus ”Gladiatorernas spexare” – Göran Hägglund

Real story, motherfucker. När Göran Hägglund för ett par år sedan attendade Nobelfesten gick han efter festen fram till Marcus Birro och sa: “jag såg dig i början av festen att din frack var felknäppt”. Sedan gick han därifrån. Detta illustrerar hans mycket komiska sida som står i kontrast till den allmänna opinionen som talar emot att kristdemokrater över huvud taget har livsgnistan kvar.

Beast “Gladiatorernas gigantiska grottmänniska” – Karin Enström

The beast. Hon som borde vara ute på barrikaderna och stå upp för frihet genom försvar ser vi sällan skymten av. Hon som borde leda vår trupp i form för demokrati, frihet och broderskap. Hon som inte borde gömma sig i en grotta och se på medan förtryck pågår i vår omvärld. Vi talar självfallet om försvarsminister Karin Enström.

Pansar ”Gladiatorernas oberäkneliga tuffing” – Eskil Erlandsson

Bakom tal om tidelag och myspys på djur har den mycket vältaliga, men något robusta och klumpiga landsbygdministern gjort sig ett namn. Under ytan gömmer sig en uthållig landsbygdskämpe. Eskil Erlandsson, eller som han kallas i Centerpartiets mest radikala falanger – Eskil Che Erlandsson.

Toro ”arenans casanova” – Erik Ullenhag

Det är inte nog med denna väl i politiken integrerade hingst är snygg, utan han är snygg också. Glömde jag säga att han är snygg? Han är snygg.

 Valkyria ”Gladiatorernas fagra jättekrigare” – Anna Karin Hatt

När denna mycket hämndlystna ministeria förlorade emot Annie Lööf i kampen om partiledarposten 2011 sökte hon träning hos bönderna i de djupaste delarna av Eskilland. Hon tränades att dra i kospenar, att mocka koskit och att älska (med?) grisar. Därefter kom hennes skelett att växa med 85 cm och Hatt var reda att ställa sig upp och ta striden med Lööfskan.

Blade ”Gladiatorernas vassa egg” – Fredrik Reinfeldt

Som Alliansens formella ledare har Reinfeldt ett ansvar. Ett stort ansvar att hålla ihop föregående skara. Det är en utmaning, det må vi medge, men ingenting som vår statsminister inte klarar med bravur. Det krävs dock sina uppoffringar. Uppoffringar som ibland går i strid med Alliansens ideologiska linje, men vad gör det när det matchar partilinjen? Därför kan vi acceptera öl med den dåvarande bästisen, strider i lööfträd och med kristna fundamentalister. Och inte minst accepterar vi ständiga besök i den nu mycket välkända dungeon i Marks kommun.

%d bloggare gillar detta: