Senaste nytt

Systembolagets försvarare har svårt med siffrorna

Vinflaskor, vinglas och en whiskyflaska på ett bord.

Vinflaskor, vinglas och en whiskyflaska på ett bord.Systembolagets försvarare – Magdalena Gerger, VD Systembolaget, Cecilia Schelin Seidegård, styrelseordförande Systembolaget och Carl B. Hamilton, riksdagsledamot för Folkpartiet och styrelseledamot i Systembolaget – målar upp skräckbilder och drar argument för att bevisa att näthandel med alkohol är en potentiell katastrof som måste stoppas, helst i förrgår.

De siffror som de tar upp i sina respektive debattartiklar visar sig dock vara, om inte osanna, så åtminstone friserade för att passa den egna verklighetsbeskrivningen. Siffrorna på hur stor andel internetförsäljningen av alkohol kan komma att vara om några år utgår från extremscenariot som tagits fram i en rapport av Handelns utredningsinstitut – en rapport som dessutom beställts av Systembolaget, vilket inte nämns – och inkluderar dessutom Systembolagets egna verksamhet på det området, något som inte framgår i debattartikeln. I övrigt förefaller det som att ingen av debattörerna har koll på den internationella vinmarknaden, alternativt har det och väljer att trots detta bortse från dessa fakta. Allt detta går Erica Landin igenom i ett utmärkt inlägg på Vinkärlek – läs det gärna för att få hela bilden.

När debatten om alkoholförsäljningsmonopolets vara och icke vara bedrivs med osanningar, halvsanningar och faktafel, är det ett tecken på att debattörerna känner sig allvarligt hotade. Monopolets fall kanske är närmare förestående än man kunde tro.

Fotnot: Som av en händelse glömde Carl B. Hamilton att nämna i sin debattartikel att han sitter i Systembolagets styrelse, något som redaktören för Brännpunkt såg sig tvingad att lägga till som en fotnot. 

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: