Senaste nytt

Diskrimineras Röda Davidsstjärnan av Röda Korset?

Bloggaren Pophöger pekar på något ganska egendomligt i sin blogg idag. Alla har hört talas om Röda Korset, många om den muslimska varianten av Röda Korset, den Röda halvmånen. Men hur många vet att man i Israel har Röda Davidsstjärnan som sin symbol? Pophöger visar idag att inte ens Svenska Röda Korset verkar känner till att Röda Davidsstjärnan finns.

Visst, visst. Detta är dilemmat med att bygga en räddningsorganisation på religiösa symboler. Vad gör vi med spagettimonstrets anhängare om de vill skapa röda spagettimonstret? Men om man nu har grundat en organisation med religiösa symboler som grund får man ta skeden i vacker hand och behandla symbolerna lika.

Det gör man inte nu. Röda Korsets namn är Röda korset och Röda halvmånen. De två symbolerna, och en ”neutral” röd fyrkant, är de symboler man i det dagliga pratar om.

Röda Davidsstjärnan är en av Rödakorset/Röda Halvmånen godkänd symbol, men om man söker på Röda Korsets hemsidor hittar man nästan inget om Israels ”Röda kors”. Minst av allt på de svenska hemsidorna. Ska man läsa om dem får man besöka hemsidan för den svenska vänföreningen.

Kan det hänga ihop med att arabiska Röda halvmånen inte vill släppa in israelerna i Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen?

%d bloggare gillar detta: