Senaste nytt

Det där om Hitler och vänstern och högern…

Det cirkulerar ett foto i sociala medier med uttdrag från ett tal av Hitler 1933. Genom det fotot vill man ”bevisa” att nazism och socialism hör ihop. Det säger sig självt att de som säger detta inte gillar socialism eller vänstern så mycket.

Så här ser det ut:

Det är bara det att man kan ta spridda citat och ”bevisa” med dessa att alla från miljöpartiet till kommunisterna och kapitalisterna är som nazisterna (Hitler var ju vegetarian, det ”vet” ju alla.

Här är ett tal Hitler höll 1933. Med citat som dessa skulle man lätt kunna ”bevisa” att Hitler och nazismen måste vara en kapitalistisk konspiration, för frimarknad.

Fri marknad…

(Källa)

Nazism är nazism, inget annat. Med element av ”höger” och ”vänster” och en förbannad mängd retorik och manipulation. Hitler var inte för en renodlad fri marknad, men inte heller för socialism.

Nazisterna och de radikala kommunisterna var extrema kollektivister. Det finns en likhet mellan de radikala kommunisterna och nazisterna. Det var också det motståndare till nazismen, som liberalen och antinazisten Torgny Segerstedt gjorde en poäng av på 30-talet. Socialdemokraterna också. Kommunismen i sin extrema form och nazismen hade en gemensam grund i hatet mot individen, sa de.

Men glöm aldrig att Torgny Segerstedt stödde socialister som slogs i Spanien och kämpade mot nazism och Sovjet. Socialister som respekterade individerna och var mot både Sovjet och nazisterna, vann hans respekt. T.ex. Ture Nerman och Zätha Höglund.

Kanske skulle vänsterhatare sluta kasta epitetet ”nazist” på vänstern, och högerhatare sluta med samma mot högern. Använd exempel från nazismen för att komma åt de riktiga nazisterna och rasisterna.

 

 • Reclaim

  Det hette nationalSOCIALISM av en anledning. Skillnaderna mellan just nazityskland och Sovjet var mindre än vissa försöker framhäva.
  Samma gäller övriga diskussioner kring fascism. Likheterna är fler än skillnaderna när dessa stater existerat i praktiken.

  • Miike

   Likheterna är fler än skillnaderna när dessa stater existerat i praktiken.
   —————————————————————–
   Ja höger och vänster möts vid samma extrempunkt.

   Vad som är intressant att att nazismen visar att dom människor som traditionellt är högerväljare har bevisligen exakt samma potentiella möjlighet att bli slaktare som människor som omfattar vänsterideer.
   Både Tyskland och Italien är exempel på just detta.

   • Reclaim

    Ja, påstod jag ngt annat? Det är det många av oss länge försökt hävda. Att det är samma ”skit” när man talar om högerextremister vs vänsterextremister när allt kommer till själva statsbildningen. Första vettiga inlägget jag sett från dig iaf, alltid något.

    • Miike

     Vad du gör är att upprepa samma smörja som alla andra högerrevisionister där utgångspunkten är att nazism och fascism är socialism utan att ta hänsyn till att BÅDE fascismen och nazismen har sin ursprung i högerkonservativ nationalism och hade all socialismen (i sunnnerhet den demokratiska) som sin huvudfiende.

     • Reclaim

      *gäsp* Arrogans var det ja.
      Var det allt?
      /carebear

     • Miike

      Nej.Ditt svammel om arrogans är ett bevis på din brist på begåvning då du bortser från att mitt inlägg är ett svar på ditt vilket knappast är ett skolexempel på hur man adresserar nåpon UTAN arrogans.

      I sak har du naturligtvis inget att säga eftersom jag har rätt.

     • Reclaim

      Tack för att du bevisade min tidigare tes.
      Enbart en extremist skulle säga: jag är inte fundamentalist, jag har ju rätt. Vilket kort och gott sammanfattar ditt inlägg. Adjö.

     • Miike

      Jag har rätt i att nazismens rötter finns hos högern och att det inlägg där du inlägg du grinar om arrogans är en direkt konsekvens av och ett rimligt svar på det inlägg du postade innan.

     • Baltiron

      Dumsnack, fascismen utvecklades ur syndikalismen och dess symbol, fasces, är en gammal vänster-symbol i Italien.

      Nationalsocialismen är utväxt ur socialdemokratin och anser du att socialdemokratin är höger visar du bara hur extrem du själv är.

 • Robin

  Ekonomiskt var nazism socialistiskt, då produktionsmedlen de facto ägdes av kollektivet/staten.

  • Va? Det var nytt för mig. BMW, Rheinmetall, Krupp, IG Farben, Siemens e t c e t c. Ägdes av staten?

   • Robin

    Förlåt, ägdes var lite missvisande ordval. Det jag menade var att de med järnhand styrdes av staten på ett sådant sätt att de mer eller mindre ägde dom, bara inte på pappret.

    Här skriver George Reisman om hur det låg till med nazityskland, och varför det kan klassificeras som en socialistisk ekonomi:
    http://mises.org/daily/1937/

    De två viktigaste styckena återgiver jag här, då det är en rätt lång artikel:

    What Mises identified was that private ownership of the means of production existed in name onlyunder the Nazis and that the actual substance of ownership of the means of production resided in the German government. For it was the German government and not the nominal private owners that exercised all of the substantive powers of ownership: it, not the nominal private owners, decided what was to be produced, in what quantity, by what methods, and to whom it was to be distributed, as well as what prices would be charged and what wages would be paid, and what dividends or other income the nominal private owners would be permitted to receive.
    ______________________
    De facto government ownership of the means of production, as Mises termed it, was logically implied by such fundamental collectivist principles embraced by the Nazis as that the common good comes before the private good and the individual exists as a means to the ends of the State. If the individual is a means to the ends of the State, so too, of course, is his property. Just as he is owned by the State, his property is also owned by the State.

    • Bobben79

     Det där inlägget luktar TorbjörnJerlerup-retorik lång väg.
     Långt tråkigt och intetsägande.
     TJ: Mannen som skapar FEJK-profiler för att få medhåll bland kommentarerna. Patetiskt!

     • Robin

      Det stämmer då rakt inte. Mitt namn är Robin, och håller inte alls med Jerlerup i många frågor, vi är/har varit medlemmar av samma parti (Liberaldemokraterna) dock. Jag säger ju att Nazityskland var socialistiskt och att således Hitler mer eller mindre var socialist i ekonomiska frågor – vilket går rätt emot Jerlerups åsikter.

      För övrigt är det första fjärdedelen som är skriven av mig, resten är kopierat rakt av från mises.org, vilka jag länkar till.

      Och intetsägande? De beskriver kort och koncist varför nazityskland var socialistiskt.

      Du verkar inget vara vidare klyftig, men om du tyckte det var ”intetsägande”, så har du uppenbarligen inte läst det.

     • Bobben79

      Jag vände mig till Jerlerups stödnick(sockpuppet) Inga namn nämndes förutom Jerlerups. Intressant att du nappade på betet HeHe!

   • Miike

    Nej Hitler gjorde en överenskommelse om ömsesidigt stöd och gav kapitalet garantier 1931 om status qou för kapitalets relation till staqten efter nazisternas maktövertagande.

 • Samma argumentationssätt används ju av religionskritiker också, som gärna håller fram knäppa och obskyra passager istället för att förlägga kritiken nära verksamheten, det faktiska bruket. Som sagt, med lösryckta citat kan vad som helst bevisas.

 • Nationalsocialism och nazism är inte samma sak. Oreda uppstår eftersom nazism (NZ) även används som förkortning för nationalsocialism (NS). Låt oss göra en enkel tabell:
  Antikapitalism NS ja, NZ nej
  Antiklerikalism NS ja NZ nej
  Rasism NS ja NZ ja
  Ledarkult NS nej NZ ja
  Bas och målgrupp NS vänster NZ blandad
  NS rötter var Deutschnationaler Arbeiterbund 1893 i Böhmen. En avlägsen avläggare till detta bildades i München 1919 Deutscher Arbeiterpartei som 1920 blev NSDAP. Detta utnyttjade 1899 års 25-punktsprogram, som reviderades.
  1925-26 rådde maktkamp inom NSDAP mellan Hitlerfalangen (höger) och bröderna Strasser och deras anhängare (vänster). Viktigt var att Joseph Goebbels 1926 gick över från Strasser till Hitler. 1930 utrensades Otto Strasser medan brodern Gregor lät sig köpas av Hitler. 25-punktsprogrammet lades på sophögen.
  Sommaren 1933 ökade spänningen mellan Hitler och av Ernst Röhm ledda SA. Tidigt på morgonen den 30 juni 1934 lät Hitler mörda vänsterfalangens ledare, bl a Ernst Röhm och Gregor Strasser. ”De långa knivarnas natt”.
  Hitler hade förändrat rörelsen från en arbetarrörelse med ett socialistiskt 25-punktsprogram till att istället söka stöd från reaktionära krafter såsom furstehusen, adeln, armén och kyrkan.
  Nazismen hade inget skrivet program. ”Ledarens vilja är vårt program”. I praktiken ledarkult, rasism, socialdarwinism och utrikes territoriella anspråk.

  • Baltiron

   Det officiella namnet på nazisterna var Nazional Socialistische Deutsches Arbeiter Partei förkortat som NSDAP.

 • Det där talet från 1 maj 1927 (illustrerat med foto från tidigast 1934) är blott ett led i kampen mot Otto Strasser och hans vänsterfalang ur NSDAP. Hitler sökte charma Strasser-anhängare att stanna i partiet genom tal om socialism. När han talade inför industrins ledare var budskapet ett helt annat.

 • Miike

  Insisterandet (i tråden nedan) på att en diktatur vars underlag var den samlade högern i opposition till hela vänstern med en fördelning på ungefär 50 50 skulle varit en socialistisk dikatur är lika roande varje gång

  Den nazistiska diktauren var en högerextem dikatur som drev en KRIGSEKONOMI från begynnelsen och dess arvtagare finns även idag hos den yttersta högern och inte i socialdemokratin.,

  • Baltiron

   Både Lenin och Hitler hade som föredöme den tyska ”krigskommunismen” som Ludendorff drivit under första världskriget, en viktig ingrediens i denna var att man tog parti för arbetarna mot arbetsgivarna.

   Hitler införde planhushållning och lanserade socialism som slutmålet för sin politik, precis som Lenin. Att dom var vänster bevisas enklast av att dom allierade sig 1939 med Sovjet mot Väst. Hade dom varit höger hade dom gjort tvärtom. I den kommunistiska pressen i Sverige under de första åren av kriget beskrev man Nazityskland som en del av det socialistiska lägret.

 • Sven Erik Hansson

  På senare tid har det ofta påståtts att det skulle varit arbetarna som främst stödde Hitler.Det är fel. De som främst stödde Hitler var den protestantiska borgarklassen.De partier som mest tappade väljare till Nazi-partiet i början på 30-talet var mittenpartierna inte socialdemokraterna eller kommunisterna..

  • Baltiron

   Inte sant, det är gammal öst-propaganda. Med östblockets fall har forskarna krupit upp ur skyttegravarna och dokumenterat att arbetar-stadsdelar också röstade på Hitler. Både kommunister och socialdemokrater förlorade röster till Hitler.

 • Baltiron

  Var är ”fri marknad” i ditt citat? Vad Hitler säger är att man måste lämna kapitalismen och välja mellan kommunism eller nationalsocialism. Kommunism är en politisk gruppering inom socialismen, inte nån form av plus-plus socialism.

  Nazisterna förstatligade inte företagen, men de tog över kontrollen genom sin planhushållningspolitik med Göring som planminister. I den bemärkelsen var de inte mer höger än Palme men avsevärt till vänster om denne.

  Vidare strävade Nazi-tyskland efter autarki, det vill säga självförsörjning vilket innebar att det var staten som handlade med andra länder. Jämför gärna med hur respektive Sovjetunionen och handlade med andra länder under 1900-talet.

 • Axel

  Det finns ett samband mellan Hitler och hundmat också, men det tar inte alla hundägare så gärna upp: http://www.youtube.com/watch?v=sqemO2yXeD0

%d bloggare gillar detta: