Senaste nytt

Det där om Hitler och vänstern och högern…

Det cirkulerar ett foto i sociala medier med uttdrag från ett tal av Hitler 1933. Genom det fotot vill man ”bevisa” att nazism och socialism hör ihop. Det säger sig självt att de som säger detta inte gillar socialism eller vänstern så mycket.

Så här ser det ut:

Det är bara det att man kan ta spridda citat och ”bevisa” med dessa att alla från miljöpartiet till kommunisterna och kapitalisterna är som nazisterna (Hitler var ju vegetarian, det ”vet” ju alla.

Här är ett tal Hitler höll 1933. Med citat som dessa skulle man lätt kunna ”bevisa” att Hitler och nazismen måste vara en kapitalistisk konspiration, för frimarknad.

Fri marknad…

(Källa)

Nazism är nazism, inget annat. Med element av ”höger” och ”vänster” och en förbannad mängd retorik och manipulation. Hitler var inte för en renodlad fri marknad, men inte heller för socialism.

Nazisterna och de radikala kommunisterna var extrema kollektivister. Det finns en likhet mellan de radikala kommunisterna och nazisterna. Det var också det motståndare till nazismen, som liberalen och antinazisten Torgny Segerstedt gjorde en poäng av på 30-talet. Socialdemokraterna också. Kommunismen i sin extrema form och nazismen hade en gemensam grund i hatet mot individen, sa de.

Men glöm aldrig att Torgny Segerstedt stödde socialister som slogs i Spanien och kämpade mot nazism och Sovjet. Socialister som respekterade individerna och var mot både Sovjet och nazisterna, vann hans respekt. T.ex. Ture Nerman och Zätha Höglund.

Kanske skulle vänsterhatare sluta kasta epitetet ”nazist” på vänstern, och högerhatare sluta med samma mot högern. Använd exempel från nazismen för att komma åt de riktiga nazisterna och rasisterna.

 

%d bloggare gillar detta: