Senaste nytt

Till kulturmininsterns och den fria konstens försvar

Som en del av den bredd som liberalismen innehåller så kommer här ett svar på Torbjörn Jerlerups text om allas vår kära kulturminister Lena ”Blubby” Adelsohn Liljestrunt. Förutom att inte uträttat någon vettig politik under sina år som kulturminister (i en väldigt kulturfientlig regering bör nämnas, jag säger bara: Da Buzz, Verklighetens folk och Jan Björklund) har Liljestrunt nu alltså deltagit som publik i ett performance på moderna museet.

Även kulturblinda som socialminister Häggis borde kunna förstå intentionen i det här verket (att utifrån ett postkolonialt perspektiv ifrågasätta bilden av den svarta kvinna och ta upp könsstympning som fenomen) av Makode Aj Linde.

Som publik i en sådan tillställning är med och skapar verket, och verkets intention är inte klart förrän det har avslutats. Liljestrunt har alltså inte gjort något annat än att delta i ett konstverk och varit med om att ifrågasätta strukturer, hon har med andra ord för första gången gjort det en kulturminister bör göra, delta i kulturdebatten.

Jag kan personligen inte se upprördheten mot Liljestrunt förutom hennes inkompetens som kulturminister. Om hon får avgå på grund av en tårta har vi ett land i en sådan kulturskymning att det är pinsamt.

emil [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: