Senaste nytt

Ullenhags utspel kan hjälpa de främlingsfientliga

Erik Ullenhag

Integrationsminister Erik Ullenhag lanserar en kampanjsida på regeringen.se för att slå hål på myterna om invandring som sprids av främlingsfientliga krafter. Missar i budskapet kan göra att affekten blir den motsatta.

Erik Ullenhagregeringen.se/tolerans lägger integrationsminister Erik Ullenhag ut texten om 13 myter om invandring. Myterna finns och används av såväl Sverigedemokraterna som andra, ännu mer blatant främlingsfientliga krafter som om de vore sanningar. Det kretsar kring allt om felaktiga siffror och fakta som konspirationsteorier. Dessa måste bemötas, det är självklart, men Ullenhags utspel har flera problem som i förlängningen kan göra mer skada än nytta.

Till att börja med är det tveksamt om regeringens webbplats ska användas för kampanjer. Liknande tilltag från socialdemokratiska regeringar har kritiserats av den då borgerliga oppositionen. Liberaler brukar också vara tveksamma till att staten ska opinionsbilda, utan vill att statens resurser ska gå till kärnverksamheten i första hand. Som liberal borde Ullenhag funderat ett par varv extra kring plattformen för denna kampanj.

Utöver detta finns det flera oklara eller tveksamma fakta i genomgången.

Sakine Madon kritiserar Ullenhag på Newsmill och konstaterar att hans siffror om vad invandringen kostar är felaktiga – och att han inte hade behövt gå längre än till regeringens egna utredningar för att få svar på tal. Hon konstaterar också att invandringen var en samhällsekonomisk vinst fram till 1970-talet, för att på 1990-talet bli en förlustaffär. Den stora förändringen var den minskade arbetskraftsinvandringen i kombination med ökad flyktinginvandring. Samtidigt förändrades också synen på invandraren. Istället för att se driftiga, aktiva människor som gjorde rätt för sig, började det officiella Sverige med vänstern i spetsen att se invandrare som passiva offer som behövdes tas om hand, placeras i olika institutionella åtgärder och ges bidrag.

På vägen glömde vi bort det faktum att det krävs rejält med driv för att bryta upp från sitt hemland och ta sig, ofta på farliga vägar, till ett nytt land. Vad som skulle kunna bli en resurs passiviseras istället av statens offerstämpel. Hade Ullenhag tänkt några varv till hade han presenterat dessa siffror ärligt och sen konstaterat deras orsaker samt vad vi kan göra åt det. Istället har han presenterat ett vidöppet mål.

Ullenhags siffertrixande utgör också ett problem. Antalet muslimer i Sverige används av främlingsfientliga krafter för att skrämmas med att vi kommer att bli ett muslimskt land om några år. Det är självklart bara en myt. Ullenhag visar att de muslimska trossamfunden har 110 000 medlemmar och använder detta som en siffra för hur många muslimer som bor i Sverige. En förhållandevis relevant siffra, även om alla troende muslimer kanske inte är medlemmar i något registrerat samfund.

Problemet är att Ullenhag för ett år sedan skrev att det bor 400 000 muslimer i Sverige. Det tog de främlingsfientliga debattörerna en kvart att leta fram den artikeln ur webbarkiven. Exakt vad siffran är baserad på är oklart. Kanske är det de personer som har en bakgrund i länder med muslimsk majoritet. I så fall finns förstås problemet att många som flyr från dessa länder gör det för att de inte är muslimer. Siffran 400 000 är sannolikt för hög, samtidigt som 110 000 kan vara något för låg. Förtroendet för en minister som väljer och vrakar bland siffrorna beroende på sammanhanget är dock ännu lägre.

Vissa andra punkter är uttryck för tyckande. Bland annat konstaterar Ullenhag att det är en myt att det finns en ”tyst majoritet” som anser att flyktingpolitiken är en katastrof. Han har sannolikt rätt i att det finns ett stort stöd för att ta emot flyktingar, även om stödet är lägre än på många år just nu. Däremot finns det även i Riksdagen en stark opinion för att integrationen och mottagandet inte fungerat. Politikens försök att låta olika offentliga institutioner sköta integrationen istället för att blanda in civilsamhället har havererat, bidragspolitiken och passiviseringen är en del i detta. Det har även Folkpartiet velat göra något åt. Det kan vara på plats att definiera vilken opinion det är man pratar om i detta fall, eftersom flyktingpolitiken är ett vitt begrepp där de allra flesta sannolikt har kritik mot en eller flera delar.

Myterna om invandringen är många på nätet och i den politiska debatten. Dessa måste bemötas, belysas och till slut krossas. Tyvärr kan Erik Ullenhags utspel göra mer skada än nytta i den kampen. Det vore ytterst olyckligt.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

 • Micke

  Bra!

  Nästa steg är att regeringen identifierar fascismen som fascism och invandringen som dess instrument.

 • Fördomar måste alltid bemötas… http://www.hesperus.nu/?p=1133

 • Magnus A

  Om 400 000 sannolikt är en för hög siffra har Pew Research rätt kraftigt fel när de skriver 451 000 för år 2010.

  http://pewforum.org/future-of-the-global-muslim-population-regional-europe.aspx

  Jag skulle tro att nettoinvandringen av personer från länder med muslimsk majoritet var enligt SCB för åren 2006 till 2010 ca 27 000 per år. Skrev siffror från SCB:s databas här:

  http://magnusorerar.blogspot.com/2011/07/forandring-i-invandring-och-muslimsk.html

  För övrigt en toksida av Ulltott. Kan bara instämma i det…

  • Per Pettersson

   Problemet är dock att många antar att siffran för ”invadrade från land med muslimsk majoritet” och ”muslimer” är samma. Så är icke fallet. Många som flyr från dessa länder gör det för att de exempelvis är kristna och därmed är förföljda av militanta islamister i hemlandet. Därför är det omöjligt att mäta antalet muslimer genom att titta på vilket land de kommer från.

   Det gör det också omöjligt att mäta exakt hur många troende muslimer det finns i Sverige, lika lite som det går att exakt mäta hur många troende kristna det finns. Så länge vi inte frågar varje individ om dennes personliga trosuppfattning så kommer vi inte att veta. Vad vi med säkerhet kan säga är dock att långt ifrån alla som kommer hit från t.ex. Iran eller Irak är muslimer.

   • Magnus A

    Naturligtvis, och jag anger att det gäller länder med muslimsk befolkningsmajoritet samt skriver ”muslimsk nettoinvandring” inom citationstecken.

    Jag antar att du med din kritik inte avsåg ett av världen mest aktade statistiska byråer, som faktiskt gör bedömningen 451 000 muslimer.

    Har även sett (och sparat nånstans) några forskare på Göteborgs Universitet som 2006-2007 sa att Sverige då hade nära 400 000 muslimer, och de tycks utifrån SCB:s siffror som sagt ha ökat med — låt oss då istället för 27 000 per år säga — förmodligen åtminstone 20 000 per år netto.

    Jag ser, kanske förvånande men ändå (är ju något som är svårt att skatta), inga större avvikelser mellan uppgifter från de mest pålitliga om antal muslimer i Sverige. Och det är konsekvent just fler än 400 000.

    Att det är ”omöjligt att mäta” håller jag inte riktigt med om. Det tycks ju vara möjligt att mäta i länder där man får ställa frågan vilken religion de har när de invandrar, men vissa kan ju konvertera senare. Det går alltså inte att mäta något exakt, men det går alltid att mäta saker! Här skulle man i en undersökning kunna fråga svenskar om deras religion och statistiskt dra slutsatser utifrån det.

    • Per Pettersson

     Jag tror fortfarande att siffran 451 000 är på tok för hög, åtminstone om du med muslim menar en som faktiskt är troende på någon nivå. Jag räknas antagligen in i gruppen ”kristna” av samma statistikbyrå, trots att jag är uttalad ateist. Samma sak med min sambo, som dessutom fortfarande är med i Svenska kyrkan till skillnad från mig, trots brist på tro.

     Det är därför jag tror att siffran i själva verket ligger närmare Ullenhags, men kanske bör justeras upp något till, säg, 150 000.

     Sen har vi ju som princip i Sverige att inte fråga alla individer om saker som saknar relevans, så som vilket parti man röstar på eller vilken trosuppfattning man har. Sådant kan göras i frivilliga opinionsundersökningar, men varken jag eller majoriteten av befolkningen vill att staten ska ha register över sådana saker.

   • S.C

    När muslimer ska berätta hur många de är i världen, då går det bra att räkna icke praktiserande muslimer jättebra.

    • Per Pettersson

     Funkar utmärkt även för många kristna samfund. Det gör inte att jag tycker det är ett relevant sätt att räkna. Sånt gör man bara när man vill blåsa upp siffrorna, antingen för att visa att man själv är större än man egentligen är, eller för att visa att ett upplevt hot är större än det verkligen är.

 • S.C

  Det var som sagt inget svårt att slå hål på de så kallade ”myterna” som Herr Ullenhag yrar om.

  http://swedenconfidential.wordpress.com/2011/12/19/regeringen-forsoker-sla-hal-pa-myter-om-invandringen/

 • Magnus A

  Borde inte justitieministern gå ut med en kampanj på nätet att 911-konspirationen har fel? Vore ett väldigt effektivt sätt att omvända alla vaken.se-stollar på och inte alls få dem mer misstänksamma att ”politiker döljer något”!

  Sen bör en vetenskapsminister tillsättas som går ut med en webbbaserad kampanj som på en sida i några korta stycken förklara att UFO och sädesfältscirklar är myter. Upplysningen segrar!

  Själva förutsättningen för denna typ av information kanske finns …i Nordkorea. :/

 • Magnus

  Hej Per,
  Jag är genuint intresserad av att höra hur du tänker när du upprepade gånger avfärdar statistik från erkända byråer med påståendet att du TROR att det inte stämmer. Dessutom drar du dig inte från att skjuta höften. Värnar du överhuvudtaget din trovärdighet?

  Vänligen,
  Magnus P

  • Per Pettersson

   Baserat på de beräkningar som Torbjörn redovisar i ett annat inlägg, så kommer vi upp till ca 400 000 om vi räknar samtliga invandrare med en bakgrund i länder med muslimsk majoritet. Eftersom vi vet att många som flyr därifrån gör det på grund av att de har en annan tro, företrädesvis kristendom, än majoriteten. Dessutom är långt ifrån alla andra troende muslimer och kan definieras som muslimer lika lite som jag som ateist från ett land med kristen majoritet kan definieras som kristen. Alltså är det inte rimligt att anta att antalet muslimer i Sverige kan vara fler än dessa 400 000 utan måste vara lägre. Därför ställer jag mig högst frågande till institut som uppskattar antalet till 450 000, det går inte ihop med verkligheten.

   Om du däremot vill definiera en muslim som någon som själv kommer från, eller vars föräldrar kommer från, ett land med muslimskt majoritet, då kan du komma upp till dessa siffror. Det avspeglar dock på intet sätt antalet troende muslimer och är därför helt irrelevanta.

   Det skulle vara intressant att se hur det går att komma fram till siffran 450 000.

 • Tobias

  Hej Per,

  I såväl Somalia som Afghanistan, de två länder som idag står för de flesta flyktingar som kommer till Sverige, är andelen kristna försumbar, om de ens överhuvudtaget existerar.

  MVH

  /Tobias

 • Magnus

  Det spelar ingen roll. Pers tro och antaganden är det som gäller här. Att han bygger sin tro och antaganden på sig själv och sin sambos situation är komiskt. Per du vet uppenbarligen ingenting. Att jämföra Sverige med exempelvis Somalia och dra slutsatsen ur din egen situation är direkt korkat.

 • Magnus

  BTW. Jag skriver som en kratta, ber om ursäkt för det.
  Vänligen,
  Magnus P

 • Micke

  jag har svårt att se varför man överhuvudtaget ska diskutera om muslimer som kommer hit är troende eller inte.
  —————————————————–
  Om fascisterna vill att Sverige ska förbjuda praktiserande muslimer att komma hit och tillåta icke praktiserande så får dom väl öppet driva det i riksdagen?

 • Magnus

  Vi kan vända på steken Micke. Tycker du det är rimligt att vi tillåter kvinnomisshandel? Tycker du kvinnans ord skall vara värt hälften av mannens?

 • Fördomar måste alltid bemötas… Del II http://www.hesperus.nu/?p=1142

 • Erik

  Myt 14: Pepparkaksgubbar kan vara farligt efter julbordet.

 • Pingback: Hur många muslimer finns i Sverige?()

%d bloggare gillar detta: