Senaste nytt

Vem är rädd för sharia eller jihad?

 Det sprids en massa skrämselpropaganda och hatpropaganda om muslimer och islam. Därför har jag skrivit en kort artikel om två missförstådda och kontroversiella begrepp, sharia och jihad. Man kan tycka vad man vill om religion, men nog finns det en viss skillnad mellan religiösa kristna. Exakt samma skillnader, samma spännvid, finns mellan muslimer. Det bör man komma ihåg.

Låt oss titta närmare på begreppen sharia och jihad.

Inte konstigare än bönen i kyrkan!

Jihad. Muslimer pratar om två sorters jihad, sa han. Det ena är jihad akbar (”stora Jihad”) och jihad asghar (”lilla Jihad”).  En del muslimer talar dessutom om pyttelilla Jihad.

Jihad akbar är kampen för att bli en bättre människa, mot vad en del religiösa kallar den inre ondskan, egoism, maktlystnad, begär, vad en katolik skulle kalla de sju dödssynderna.  Målet är att en god muslim ska vara empatisk, hjälpa andra och leva i fred. Jihad asghar är kampen mot det orättvisa och oacceptabla i samhället eller nationen. Här tolkar en del (fundamentalister) lilla Jihad som det heliga kriget mot otrogna, men de flesta ser det som kamp mot orättvisor, inte olikt hur katoliker ser sociala frågor politiskt sett. En del kallar det heliga kriget för det pyttelilla jihad, för att visa hur fel de radikala islamisterna har.

Sharia kan man likna vid judarnas talmud, den judiska lagen och den mosaiska lagen. För en del är sharia något strikt personligt, för andra något som vilar på den muslimska trosgemenskapen, för en del är det något som staten bör genomdriva. Dvs exakt samma synsätt som judarna har sin lag och precis som med den, tolkar varje grupp muslimer sharia i enlighet med deras världsbild.

Sharia baseras på texter ur koranen och haditherna, dvs berättelserna om Muhammed och hans släkt, precis som den judiska lagen baseras på ”gamla testamentet” och talmud.

Idag finns både bland muslimer och judar folk som struntar helt i de gamla lagarna, det finns folk som följer dem löst som levnadsregler och det finns folk som följer dem striktare, religiöst. Dessutom finns fundamentalister som vill att staten ska styras efter de urgamla lagarna.

Givetvis kan man även jämföra med den katolska katekesen och de bud katoliker har att följa.

För 80 år sen spred antisemiterna i Sverige skräck om talmud och den judiska lagen. Runt 1960 spred de skräck om katolikerna och den katolska lagen. Nu är det muslimerna och den muslimska lagen man är rädd för. Föremålet för skräckpropagandan och hatpropagandan har skiftat, men innehållet har varit det samma. Man har spridit hat om en hel grupp människor genom att varna för det som en liten grupp fundamentalister håller på med.

Det betyder att du kan hitta folk med de mest galna idéer om sharia och jihad och du kan hitta de som dricker sprit, och inte ber en bön, men ändå säger sig ha både sharia och jihad som sina rättesnören. Du kan hitta Saudiska och iranska mullor och sekulära byråkrater, som alla gillar sharia!

Det finns inte ett sharia, lika lite som det bara finns en syn på vad demokrati är, eller vad t.ex. ateism är.

Är du ateist, eller religionsskeptiker? Jag minns när jag besökte USA 1992 och pratade med kristna som ansåg att det ateistiska Sverige måste vara hemskt eftersom ateister inte bryr sig om andra människor, de har ingen empati, ingen känsla för kärlek eller rättvisa. De lever bara för att tillfredställa sina lustar och trampa på andra människor. Dessutom är alla svenska ateister massmördare med blod på sina händer, eftersom de är för abort.

Det låter sant, eller hur?

Lika absurt låter det för en genomsnittlig muslim att höra många Sverigedemokraters och islamofobers påstående att alla anhängare av islam delar Irans eller Saudi Arabiens syn på sharia. Exakt lika galet är det för dem när de hör någon islamofob kalla islam en odemokratisk religion för bödlar.

Det är det som gör det så absurt när någon okunnig opinionsmätare frågar en muslim om de är för eller mot sharia. De flesta är givetvis för.

Det finns inte ett sharia.  Om du hör någon påstå att det bara finns en tolkning vet du en sak. Det är en person som inte vet ett smack om islam och som inte bryr sig om nyanser utan bara generaliserar!

De radikala islamisterna är utan tvekan ett stort hot. Men  för att stoppa dem måste vi kunna se skillnad mellan en muslim och en radikal islamist. Kan vi inte se de skillnaderna kommer vi bara att göra fel, och det blir pannkaka av allt!

%d bloggare gillar detta: