Senaste nytt

Slussens ärkekonservativa försvarare

Ödslig stenöken vid Slussen i Stockholm Bernströms och Fares drömstad?

SLUSSEN Fem folkpartister fortsätter göra gemensam sak för att stoppa minsta tillstymmelse till liberalism i Folkpartiet när det kommer till stadsbyggnadspolitiken.

Ödslig stenöken vid Slussen i Stockholm

Bernströms och Fares drömstad?

Den som har debatterat stadsbyggnadspolitik i Stockholm vet att alltför många politiker är väldigt konservativa i dessa frågor och ogillar förändringar som kan synas eller sticka ut. Folkpartiet är ett av de mest konservativa partierna och säger nästan konsekvent nej till alla projekt innanför tullarna som kan sticka ut, antingen det är genom att vara för höga eller genom att inte se ut som allting annat. Trots det finns det en grupp i Folkpartiet Stockholm som tycker att även detta nej-sägande egentligen är alldeles för liberalt.

På söndagen skrev bland andra Bonnie Bernström och Stella Fare från Folkpartiet en debattartikel på Brännpunkt om att Alliansen måste stoppa sitt förslag till nya Slussen och istället söka bredare överenskommelser över blockgränserna. Det kan låta beundransvärt, men anledningen är inte att de är speciellt intresserade av en bred överenskommelse utan att de inte gillar att Slussen inte kommer se ut som den gjort under hela deras livstid. Trots att Slussen varit i akut behov av att byggas om i 20 år, anser de att Stockholms stad ska lägga ytterligare många hundra miljoner på att se till att Slussen inte rasar ihop i skallen på alla de som passerar den dagligen, i väntan på ett förslag som garanterar att så lite som möjligt förändras och förbättras.

Folkpartiet, som jobbar hårt på att sälja in ordet liberalerna som självklart kopplat till partinamnet, har under flera år framstått som det mest konservativa partiet i Stockholm när det kommer till stadsbyggnad. Bernström, Fare och deras vänner gör sitt yttersta för att partiet inte ska tappa denna konservatism utan snarast bli riktigt ärkekonservativa. Det tycks inte föresväva dem att konservatism och liberalism är ett ideologiskt motsatspar.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: