Senaste nytt

Ni ska väl fira kåldolmens dag den 30/11?!

Det är skillnad på folk och fä… Iallafall i Sverigedemokraternas värld. De hade kongress i helgen och kom fram till att man bör dela upp befolkningen i Sverige i tre grupper: infödd svensk, assimilierad svensk och de icke assimilerade.

En svensk symbol för tolerans och empati!

Detta har givetvis fått en del betraktare att fråga om de tre grupperna ska bära färgade tyglappar på bröstet i grälla färger. En högst relevant fråga.

Vi undrar dessutom i vilken grupp man placerar förvirrade Sverigedemokrater som letar efter en sillmacka på knäcke

Detta sverigedemokratiska förslag är givetvis en variant av klassiska indelningar av folk i vi och dem. Vi i Frihetssmedjan tror mer på en inkluderande syn på mänskligheten i ett stort ”vi”.

Därför vill vi puffa lite extra för ett evenemang nu på onsdag den 30/11 i Kungsträdgården. Då firas Kåldomens dag 17.30-19.00. Vi läser hos svenska kyrkan:

Kåldolmens dag är en kulturell – inte en politisk – manifestation. Kvällen bjuder på uniformerade karoliner från Norrtelge Compagnie, muskötsalut, 1700-talsmusik och folkmusik. Svenska kyrkan bjuder på den svenskaste av alla muslimska kulturdrycker, bryggkaffe med mellanmjölk. Dafgårds bjuder på kåldolmar. Firandet äger rum i Kungsträdgården kl 17:30 – 19:00.

På hemsidan för Kåldolmens dag läser vi:

Kåldolmens dag är en hyllning till det mångbottnade svenska kulturarvet.

Kom till Kungsträdgården den 30 november 2010 och fira kåldolmen och kåldolmekungen med oss! Det bjuds kåldolmar och kaffe och marscherande karoliner och 1700-talsmusik och fantastiska talare.

Religiösa eller partipolitiska budskap är inte välkomna den 30 november. Att äta kåldolmar kan dock vara en nog så omstörtande handling.

Vi finns också på Facebook. Kontakta oss gärna på sexminusfem@gmail.com.

Bakom Kåldolmens dag kommer står en bred sammanslutning av samfund och organisationer: Sveriges hembygdsförbund, ABF, Judiska församlingen, Islamiska förbundet, Guds hus i Fisksätra samt Centrum för religionsdialog i Stockholms stift.

och

För det första: Vi firade inte Kåldolmens dag för att påminna folk om att det ”inte finns några svenska rätter eller något svenskt över huvud taget”. Vi firade Kåldolmens dag för att påminna både dig och oss själva om att det som idag är typiskt svenskt en gång formades genom möten och influenser över nationsgränserna. Med andra ord försöker vi inte säga att exempelvis kåldolmar egentligen är turkiska. Tvärtom. Kåldolmar är bland det svenskaste som finns och kommer ursprungligen från Turkiet.

Frihetssmedjan kommer att finnas på plats med kamera, för att käka kåldolmar, göra fotoreportage  och mingla.

%d bloggare gillar detta: