Senaste nytt

Naturdemokraterna VS naturens demokrati?

Foto: Aftonbladet/Peter Kjellerås

Det nya enfrågepartiet Naturdemokraterna vill komma in i riksdagen och få inflytande över rovdjurspolitiken. Partiets enda mål är att döda vargar, alla vargar. En total utrotning med andra ord.

Det första som slår mig är hur hjärnsläppt partiets namn är med tanke på deras enda fråga. I mina öron klingar vargslakt inte helt rent med ”naturdemokrati”.
– Folk är trötta på att bli överkörda och att plöja ner en till synes outsinlig mängd skattepengar på ett djur som inte ens är utrotningshotat, säger en av initiativtagarna Gunilla Grönvall till Norrtelje Tidning. Hon verkar inte ha alla kulor i geväret. Eftersom vargen ”inte ens är utrotningshotad” vill partiet alltså se till att den åtminstone blir det.

Personligen ser jag negativt på alla typer av vilddjursjakt. Vill man föda upp djur enbart för att slakta dem och sälja köttet är det en sak. Men att som hobby eller sport skjuta vilda, friska djur är enligt mig helt oförsvarbart. Om man vill döda vilda djur ska det ske under rättvisa omständigheter. Har djuret inga kläder ska människan inte heller ha det. Har djuret inget vapen ska människan inte heller ha det. Vill du gå head to head, naken och vapenlös, mot en varg? Be my guest.

 • Pia

  Hej! Håller fullständigt med dig, det är nästan så man tror att det är ett skämt, när folk vill skapa ett parti för att utrota ett djur…

 • victor AT

  det är väll inte ett skämt! miljöpartiet kom in för att dom vill rädda sälen, vilket är helt förnuftigt. men att ha en stam med varg i Sverige är ju helt idiotiskt! dom blev utrotade av en anledning!!!!!

  • Andreas

   Det är inget idiotiskt med att ha en vargstam i Sverige. Hela grundproblemet är att MÄNNISKAN tar för stor plats. Hade vi inte varit så många människor hade vargen fått plats.

 • Främst beror nog människans stora utrymmesanspråk på en resursslösande inställning mer än antal, men i grunden har du rätt (och givetvis är överbefolkning ett problem – något jag tror går att lösa med mjuka, snarare än hårda medel, såsom utbildning, pension och välfärd m.m.). Vargen är och bör vara en del av vår fauna.

  Skrämselpropagandan kring varg är helt sanslös. Att lyssna till den är nästan som att befinna sig i huvudet på ett helt dårhus.

  Naturdemokraterna må vara ett helt allvarligt tilltag, men det är likväl mycket skrattretande. Och lite skrämmande på samma gång.

  • Andreas

   Sveriges höga resursanvändning beror mycket på importerade varor. Även om vi drar ned på dessa varor så innebär det ingen förbättring för vargen. Och ska vi bli mer självförsörjande på energi och livsmedel så kommer vi belasta vår egen natur väldigt mycket mer än idag.

 • Lotta

  Till Victor AT: Ja, det finns en anledning till att vargen blev utrotad. Det börjar på M och slutar på änniskan.

 • lou bostrom

  Partiet vill utrota vargen, samtidigt som de JO anmäler en flyttning av ett vargpar. Vad sjutton menar de ????????????????

 • lou bostrom

  Verkar vara ett skumt parti … hur kan man vilja utrota djur ?
  Skogen är DJURENS BOSTAD och där behöver människor inte bosätta sig om man inte kan leva i harmoni med djur och natur.
  Människor är så jäkla egoistiska och lägger näsan i blöt ÖVERALLT.

  LÄMNA VÅRA VILDA DJUR I FRED !!!

%d bloggare gillar detta: