Senaste nytt

Förbud mot gårdsförsäljning av… blåbär?!

Vi läser i SvD och SR att Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) vill tillåta gårdsförsäljning av alkohol men  folkhälsominister Maria Larsson (KD) är mot det. Det var igår som Maria Larsson sa att regeringen inte kommer att lägga fram något lagförslag om gårdsförsäljning av alkohol. Det vore ju en hälsofara, tycks hon resonera, om vi svenskar fick odla och sälja vin fritt, som man gör på kontinenten.

Förbjudet bär!

Detta får mig att tänka på… blåbär!

För alla vet väl att blåbär är så farligt att det varken borde odlas eller ätas?! Förutom att blåbäret hotar hälsan hos barn och djur (magen drabbas) så leder förekomst av blåbär till att farliga sjukdomar sprids och slår ut alla tallar i områdena där blåbär finns.

Därför måste gårdsförsäljning av blåbär vara strängeligen förbjudet!

Nej, jag skämtar inte!

I USA är blåbär förbjudet idag i flera delstater med ovanstående motivering och från 1909 till 1966 var det helt förbjudet över hela USA.

Bakgrunden

Blåbäret fördes över från Europa till USA av europeerna. När en amerikansk tall stort (Eastern White Pine) drabbades av en sjukdom för hundra år sen fick blåbäret skulden för det. Senare forskning har visat att blåbäret inte bar skulden till sjukdomen men det antogs av några den tidens ekologer, framför allt de som politikerna lyssnade till, att det måste ha varit någon importerad art i skogarna som låg bakom sjukan.

I samband med att man förbjöd det spreds även myten om det giftiga blåbäret. Barn och djur riskerade att förgiftas, sa man!

1909-1911 förbjöds odling och försäljning av blåbäret i hela USA.

1966 lyftes det federala förbudet och saken överläts till delstaterna och gradvis har förbudet tagits bort, men det är kvar i Maine och New Hampshire och vissa delstater, som Virgina och Ohio, har kvar strikt reglering av odlingen. 2003 legaliserades bäret i delstaten New Jersey efter en stor kamp av entreprenören Greg Quinn och andra delstater, som Vermont, Conneticut och Oregon följde efter.  Men det var en kontroversiell kamp.

Låter det skrattretande? Näväl, då vet du hur tyska bönder längst Rhendalen, eller Moseldalen, tänker när de hör talas om svenska förbud mot gårdsförsäljning. Månntro de får sig ett och annat asgarv också!

%d bloggare gillar detta: