Senaste nytt

Förbud mot gårdsförsäljning av… blåbär?!

Vi läser i SvD och SR att Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) vill tillåta gårdsförsäljning av alkohol men  folkhälsominister Maria Larsson (KD) är mot det. Det var igår som Maria Larsson sa att regeringen inte kommer att lägga fram något lagförslag om gårdsförsäljning av alkohol. Det vore ju en hälsofara, tycks hon resonera, om vi svenskar fick odla och sälja vin fritt, som man gör på kontinenten.

Förbjudet bär!

Detta får mig att tänka på… blåbär!

För alla vet väl att blåbär är så farligt att det varken borde odlas eller ätas?! Förutom att blåbäret hotar hälsan hos barn och djur (magen drabbas) så leder förekomst av blåbär till att farliga sjukdomar sprids och slår ut alla tallar i områdena där blåbär finns.

Därför måste gårdsförsäljning av blåbär vara strängeligen förbjudet!

Nej, jag skämtar inte!

I USA är blåbär förbjudet idag i flera delstater med ovanstående motivering och från 1909 till 1966 var det helt förbjudet över hela USA.

Bakgrunden

Blåbäret fördes över från Europa till USA av europeerna. När en amerikansk tall stort (Eastern White Pine) drabbades av en sjukdom för hundra år sen fick blåbäret skulden för det. Senare forskning har visat att blåbäret inte bar skulden till sjukdomen men det antogs av några den tidens ekologer, framför allt de som politikerna lyssnade till, att det måste ha varit någon importerad art i skogarna som låg bakom sjukan.

I samband med att man förbjöd det spreds även myten om det giftiga blåbäret. Barn och djur riskerade att förgiftas, sa man!

1909-1911 förbjöds odling och försäljning av blåbäret i hela USA.

1966 lyftes det federala förbudet och saken överläts till delstaterna och gradvis har förbudet tagits bort, men det är kvar i Maine och New Hampshire och vissa delstater, som Virgina och Ohio, har kvar strikt reglering av odlingen. 2003 legaliserades bäret i delstaten New Jersey efter en stor kamp av entreprenören Greg Quinn och andra delstater, som Vermont, Conneticut och Oregon följde efter.  Men det var en kontroversiell kamp.

Låter det skrattretande? Näväl, då vet du hur tyska bönder längst Rhendalen, eller Moseldalen, tänker när de hör talas om svenska förbud mot gårdsförsäljning. Månntro de får sig ett och annat asgarv också!

 • Hej!

  Jag vet inte var du vill komma med ditt inlägg, men jag tycker det är ganska respektlöst mot alla som far illa på grund av alkohol. Jag är iofs för att man ska kunna skoja, men det roliga går i alla fall mig förbi.

  Man må ha trott att blåbär skadade tallar, men vi VET ju att 6000-7000 svenskar DÖR av alkohol varje år och 100000-tals drabbas på andra sätt. Jag förstår inte vad detta har med blåbär och tallar att göra.

  Det är sant att man generellt har en annan syn på alkohol i flera europeiska länder och det tror jag alla vet. Men folk i Tyskland eller Frankrike är inte dumma i huvudet, utan även där vet man att människor far illa av alkohol. Frankrike har t.ex. hårdare reklamregler för alkohol än vad Sverige. Faktum är att insikten om alkoholens skadeverkningar och förståelsen för att alkohol inte är en vanlig handelsvara växer i hela Europa och flera länder går mot en mer restriktiv alkoholpolitik. Sverige och Norge är mest restriktiva, men de flesta övriga länder närmar sig oss. Därför att alkohol skadar, dödar och kostar väldigt mycket pengar för samhället.

  När det gäller gårdsförsäljning skulle denna ganska modesta reform innebära spiken i kistan för Systembolaget och därmed en fri försäljning av alkohol. All forskning visar att det leder till mer skador och mer lidande. Det tycker jag i alla fall inte är ett pris värt och betala. Men det är klart att de som tjänar pengar på alkohol tycker det.

 • Jag tror friare försäljning av alkohol lär gagna folkhälsan. Artikelförfattaren har uppenbarligen druckit så mycket träsprit att han inte ser skillnad på blåbär och svarta vinbär. Tillgång till stora mängder billig gårdssprit hade förhindrat det. För visst kommer väl gårdsförsäljning av alkohol innebära att bulksprit vräks ut till låga priser? Det är bara att åka till närmsta gårdsbutik och se hur de rear ut getost, tallbarrsoljetvål och rökta tuppar till priser långt under stormarknadernas danska grisfärs. Eller…?

 • Hans Odeberg:

  Så som förslaget är formulerat finns det visserligen inget hinder för stora tillverkare att öppna upp för storskalig försäljning. Det finns dock en mängdbegränsning av försäljning, men t ex FHI har påpekat i sitt remissvar att denna troligen kommer höjas på sikt på grund av lobbying från alkoholindustrin.

  Detta är dock inte det stora problemet i sammanhanget. Det stora problemet är att i princip alla juridiska bedömare är överens om att gårdsförsäljningsförslagets genomförande innebär att Systembolagets monopol skulle strida på EU-rätten. Monopolet kan bara finnas kvar så länge alkoholreglerna inte gynnar inhemska produkter. Gårdsförsäljning nu innebär alltså i förlängningen troligen vin och sprit i ICA-affären.

 • Andreas

  Länkarna refererar till bäret black currant, vilket i svensk översättning blir svarta vinbär och inte blåbär. Detta påverkar dock inte argumentet.

 • korken

  de va de mest korkade jag läst på internet

 • Kathleen Leonard

  As best
  quality Pomegranate extract is geared up with some features this kind of as
  whiten, moisture, or other functions. Then it should be presented with
  anti-getting older operate. Normally talking, getting rid of weight can be
  amazingly challenging. And it could need to have to insist and perseverance. http://fitpharmcn.com/best-quality-Pomegranate-extract-manufacturer. The
  excess weight loss purpose of environmentally friendly coffee is the most
  well-known between all functions. In the meantime, best
  quality Black Currant Extract has a vital impact on our every day lifestyle.
  What’s more, the purpose why the eco-friendly espresso has this perform is
  that they can burn up excess fat quick with no physical exercise or diet plan
  essential

%d bloggare gillar detta: