Senaste nytt

Moderaternas nya idéprogram: ”varning för visioner”.

Moderaterna har antagit ett nytt idéprogram på sin partistämma. Och onekligen är idéprogrammet nytt. Moderaterna lägger sig retoriskt nära det som Socialdemokraterna stått för, frihet, arbete, solidaritet och trygghet. Men framtidsvisioner är det ont om i idéprogrammet, och det är väldigt medvetet så.

I sitt tal till stämman tog statsminster Fredrik Reinfeldt själv upp kritiken om att Moderaterna skulle ha slut på idéer och kritiserade de som vill att partiet ska ha fler visioner om framtiden.

– Hur kan det vara idélöst att vilja bygga vidare på det goda samhälle som Sverige är? Vi tror på jämlikhet och rättvisa och har rejäla skyddsnät, sade Reinfeldt.

– Det finns de som säger att det behövs visioner. Jag vill varna för det. De menar ofta att vi ska göra det som var förr, när Domus var Domus. Eller andra som ropar på stora visioner, men egentligen säger att: Låt oss göra Sverige till något annat. Riv ned! Revolutionsromantikerna som svenska folket inte vill ha.

– Vissa ropar på visioner. Jag vill varna för det. Några säger stor vision, men glömmer att notan går på 100 miljarder för skattebetalarna. Det är inte vad svenska folket vill ha.

– Vi kan prata om det stora språnget, femårsplanen. Men det är inte rätt väg. Vi ska vara trogna idén att sätta människan först och det ska förankras hos människor.

Vad vill då Reinfeldt?

– Vi ska vara det moderna partiet, förnya oss och leda utvecklingen. Vi har fyra viktiga punkter att arbeta efter. Det första är att lyssna, verkligen lyssna och inte prata och få bara bekräftat. Det andra är starka institutioner, solid statsförvaltning. Alternativet är att kompisband och sedelbuntar avgör.

– Risk finns för kortsiktighet. Men vi ska stå upp för det forskningsbaserade i samhället. Våra värderingar kommer från människan. Friheten är vårt viktigaste mål. Frihet, ansvar, trygghet och att sätta människan först.

– Vi ska lyssna, forska, ha idéer och bejaka att människor vill hålla ihop i starka gemenskaper. Det räcker inte alltid. Sverige ska också ha ett offentligt ansvarstagande, i Sverige är vi alla tllsammans och ska känna samhörighet.

– Vi måste se våra medmännsikor, där måste Moderaterna vara starka.

– Jag tror att detta kan sammanfattas i fyra punkter: Allmänintresset till skillnad från särintresset. Att företräda allmänintresset är en svår men oerhört viktig uppgift.

– Sverige är byggt på djupt sittande värderingar om arbete och kunskapstörst. Vi tror på jämlikhet och rättvisa och skyddsnät för dem som hamnar snett.

– Ett föregångsland och bra grund, fyra egenskaper och ett genuint samhällsbärande parti. Vi moderater kommer närmast att vara det. Vi ska lyssna, har starka institutioner, vara lojala mot våra idéer och se behovet av sammanhållning i landet. Låt oss visa att stämman när människan sätts i centrum, det är där vi ska möta människorna, sade Fredrik Reinfeldt som slutord i sitt tal.

Ladda hem idéprogrammet här! (Pdf)

Idéprogrammet från 2011 kan jämföras med det från 1978.

Inte ett ord om liberalism eller konservatism. Frågan är om inte Nya Wermlands Tidning har en poäng när de säger att pragmatismen, ”det som fungerar”, är moderaternas nya ideologi. Dilemmat, som moderaterna inte verkar se, är att de lämnar fältet öppet för både liberaler, Socialdemokrater, Sverigedemokrater och eventuella konservativa i Kristdemokraterna att ta röster från partiet. Människor i allmänhet är inte så visionslösa som de Nya Moderaterna.

Läs mer: Kent Persson, tokmoderatenPeterRöda BergetFederleyThomasSebastianJohanABDN SVDSVD2AB, Alliansfritt Sverige, Mikael

%d bloggare gillar detta: