Senaste nytt

Det där med frivillighet är inte alltid så lätt…

Det här med skillnaden mellan frivilligt och ofrivilligt är inte alltid helt lätt. För många är det en stor skillnad mellan något man tvingas göra och något man gör frivilligt men så är det inte för alla.

Jag öppnade Dagens Nyheter onsdagen den nittonde och såg att Hanne Kjöller har lite problem med skillnaden mellan de båda begreppen:

Det är gott om svenskar, i synnerhet unga, som är kritiska till FRA-lagen. Men det är också gott om svenskar, i synnerhet unga, som är förtjusta i Facebook. Där lägger människor i dag ut de privata uppgifter som de i går demonstrerade mot att FRA kunde trilla över. Få ihop det den som kan

Hon skriver om en rapport av Per Ström, ”Storebror på Facebook – integritet och risker på sociala medier”. I artikeln kommer hon fram till många kloka slutsatser om riskerna med att allt mer information samlas på nätet. Men ändå, det är ju en viss skillnad…

Helena von Schantz anser samma sak. Hon skriver:

Hanne Kjöller skriver på DN om dum ungdom som inte förstår att de på Facebook bjuder på just sådan information man slåss så hårt för att hålla för sig själv i kampen mot IPRED, FRA och datalagringsdirektiven. Jag gillar Hanne Kjöllers sätt att ta ut svängarna skarpt och håller även här med henne i slutsatserna – individen måste ha makt över sitt material även på nätet. Men den här jämförelsen haltar ordentligt. Det är en jäkla skillnad på att som medborgare välja att vara öppen i sin kommunikation och att myndigheterna tillskansar sig information utan tillstånd – eller ens information om att man gör det. Jag får ett brev hem om någon utforskat min kreditvärdighet – men inte om någon läst min e-post.

Med förbluffande små protester har vi vi tillåtit stora inskränkningar i våra fri- och rättigheter. Övervakningskameror, signalspaning, datalagring, kartläggning och avlyssning. Vi köper bilden av att vi alla är potentiella offer som måste skyddas från onda brottslingar och terrorister, bilden att vi väljer mellan frihet och fara eller ofrihet och trygghet. Det har alltid funnits våld, hot och faror. Vår tid skiljer sig inte från någon annan därvidlag. Om något säger forskarna att vår tid är fredligare än mången annan. Ändå kryper myndigheterna längre och längre in i våra privata skrymslen och vrår – och vi låter dem göra det. Polisen talar inte bara om att patrullera nätet utan om att infiltrera och göra det under täckmantel. Som om vi var tillbaka i det kalla kriget.

Man ser ganska ofta denna liknelsen Det är skillnad mellan det vi frivilligt lägger ut på nätet, och myndigheters registrering av vad vi gör, som sker mot vår vilja och utan vår kännedom!

%d bloggare gillar detta: