Senaste nytt

Logiken bakom Occupy Wall Street…

OCCUPY WALL STREET Det är sannerligen inte lätt att demonstrera mot ”storföretag” och globalisering och vara så beroende av globaliserade storföretag som man är…

Vi noterar att Occupy Stockholm ogillar globaliseringen. Dessutom läser vi att Occupy Wall Street ogillar Storföretagen:

”När vi samlas för att solidariskt uttrycka vår känsla av en mycket stor orättvisa, får vi inte glömma vad som förde oss samman. Vi skriver detta för att alla människor som känner sig kränkta av världens mäktiga storföretag ska veta att detta är något som förenar oss.”

Problemet är bara att utan de globaliserade storföretagen skulle det inte varit någon ”ockupation” i New York, alls.

Ockupationen av Wall Street är egentligen ingen ockupation. Det är ett privat fastighetsbolag som vänligt nog gett demonstranterna lov att vistas i en park som ligger ett stenkast från aktiebörsen.

Det inte skulle varit några demonstrationer alls, eller någon ”ockupation” om inte marken de ”ockuperar” och parken de sover i varit privatägd. Staden New York tillåter inte folk att sova utomhus hur som helst och ockupera delar av staden.

Parken heter Zuccottiparken och ägs av Brookfield Properties. Personen som parken är döpt efter finns på riktigt och heter John Zuccotti och är ordförande för den amerikanska grenen av den kanadensiska fastighetsjätten Brookfield Properties . (Läs mer här och här!)

Dessutom noterar vi att  demonstranterna, som synes i den bifogade bilden, är beroende av kapitalismen för att sprida sitt budskap (Twitter, Facebook och AT&T är väl storföretag?), och för att slippa gå nakna på gatorna…

En Big Mac eller en Wopper smakar inte heller illa efter en mödosam, dag med demonstrationer mot storföretagen.

Nej det är sannerligen inte fel att demonstrera för frihet och mot sociala missförhållanden, men man bör nog tänka både en och två gånger innan man vill såga av den gren som man själv sitter på!

%d bloggare gillar detta: