Senaste nytt

BDSM är sex, inte en perversitet eller en sjukdom!

Det så kallade BDSM-målet diskuteras återigen i SvD, på Brännpunkt. Debattörerna Carina Ohlsson och Olga Persson menar att ”våldsamt sex” med någon som är 15-17 eller som kan tänkas vara under 18, bör förbjudas.

Ser det sjukt ut? Det sjuka sitter i betraktarens öga, inte i sexualiteten!

Problemet med hela resonemanget är att flickan, ”offret”, sagt att hon var 18, att hon bevisligen sa ja till att ha bdsm sex, att hon hade många möjligheter att dra sig ur eftersom han var väldigt noga med att hon skulle känna vara med på det till 100%.

Problemet med artikelförfattarnas resonemang är att det grundar sig i fördomen att BDSM är en skadlig och sjuk läggning som, tills skillnad från vanlig sex, är så sjuk att ungdomar måste skyddas från BDSM.

Antingen är man byxmyndig då man är 15 eller så är man inte det, försöker man skapa ett läge mittemellan är det som upplagt för myndighetsmissbruk.

Homosexualitet då, BDSM nu

Rent juridiskt har vi i Sverige historiska exempel på det som debattörerna efterfrågar. Mellan 40-talet och 60-talet var homosexualiteten betraktad som så sjuk att ungdomar skulle skyddas från det. Det betraktades som ett mellanläge, juridiskt sett, mellan byxmyndighet och full juridisk myndighet.

Så sent som på 1960-talet. Då var heterosexuella samlag tillåtna mellan en vuxen man och en omyndig person (dvs en under 21 år, det var myndighetsåldern då). Men homosexuella relationer var förbjudna och straffbara. Ja, det var så illa att om en homosexuell man (det var manlig homosexualitet som sågs som farligast, kvinnlig brydde man sig inte mycket om) endast pratade om homosexualitet med minderåriga, kunde denne dömas till fängelse för det.

Jag har mött folk som suttit i fängelse för att de som 30 åringar, haft homosexuella samlag med 18-20-åringar.

På den tiden sågs det som självklart att alla ungdomar som var homosexuella var sjuka, och uppvisade självskade beteenden, per definition. Det ansågs även vara ungdomarnas ”sjukdom” som gjorde att de drogs till homosexualiteten och gjorde dem till ”offer” för kåta manipulerande äldre män.

Sådant händer om man har fördomar om en viss sexualitet!

Låt oss smaka på de ord debattörerna skriver, och låt oss se vad som händer om vi byter ut BDSM mot homosexualiutet och flicka mot pojke. Artikeln hade då kunnat skrivits 1961!

Ser det sjukt ut? Det sjuka sitter i betraktarens öga, inte i sexualiteten!

Den 31-årige mannen och 16-åriga pojken möttes på ett nätforum för homosexuella…  Åtal väcktes om sexuellt utnyttjande av omyndig….

Mannen  berättade att han var helt införstådd och dessutom hade uppgivit att han var 18 år.Tonårskillen ansågs ha både förutsättningarna och ”rätten” att själv fatta det stora beslutet om att suga av en främmande man och ha sex med honom, samt överblicka dess konsekvenser för den egna sexualiteten och självkänslan. Självbestämmanderätten ansågs högre än den vuxna mannens ansvar att inte utnyttja den överordnade position han automatiskt har i förhållande till ett utsatt barn.

Mannen i det aktuella fallet sökte aktivt upp en ung pojke i syfte att ha homosexuellt sex med henne. Självklart måste han då anses vara medveten om att det finns en risk för att den kille han träffar ljuger om sin ålder, inte vet vad han ger sig in på och att det tillsynes frivilliga ja:et grundar sig i ett självskadebeteende…

Efter det här fallet står det helt klart att vi behöver ett bättre skydd i sexualbrottslagstiftningen för barn mellan 15 och 18 år. Så länge det finns vuxna män som njuter av att kränka och förnedra unga pojkar med homosexuellt sex, och unga pojkar som på grund av låg självkänsla, ångest och press låter sig utnyttjas av äldre homosexuella män kommer vi att se fler sådana här rättsfall. Som det ser ut idag är dessa utsatta tonåringar skyddslösa rent juridiskt. Vad ska regeringen göra åt detta?

Fördomar, fördomar, fördomar

Åklagaren i Malmöfallet bryr sig inte om vad flickan säger, det har hon visat från första stund. Ulrika Rogeland vill bara förbjuda BDSM.

Ser det sjukt ut? Det sjuka sitter i betraktarens öga, inte i sexualiteten!

Hela denna hysterin om BDSM-målet grundas i föreställningen att BDSM inte är sex, utan något farligt och perverst och konstigt som ungdomar måste skyddas mot. Hysterin grundas även i föreställningen att människor, i synnerhet ungdomar, som ”inte mår bra” inte har rätt till sex.

Dessutom grundas det i tanken att byxmyndighet inte ska vara byxmyndighet! Men lagen funkar inte så. Antingen har man rätt till sex med vem man vill då man är byxmyndig, eller inte. Alla mellanlägen bäddar för missbruk av lagen.

Känns det otäckt att en 30 åring ska ha rätt att ha bdsm-sex med en 18 åring (vilket hon sa att hon var) eller 16 åring? Var vill du då dra gränsen? Ska en 20 åring ha rätt att ha det? Eller, vad? Och ska en 20 åring förbjudas ha homosexuellt eller heterosexuellt sex med en 18 eller 16 åring också?

Ogillar du homosexuellt sex? Jamen ha inte det då, men ge fan i att ropa på förbud för andra byxmyndiga att ha det! Känns det otäckt med BDSM? Jamen håll inte på med BDSM själv, men ge fan i att ropa på förbud för andra byxmyndiga att ha det!

*****

Mer läsning: BDSM-domen och betydelsen av sexuell frivillighet och medgivande, samt frivillighet och medgivande i alla livets frågor!

 

 • Micke

  Fel strid.
  Man väljer inte ett exemel där en äldre man kommer överens med en ung flicka med en för honom känd historia av självsskadebeteende för att driva förstålse för sadomascochisters sak.

  Män väljer inte ett exempel där det är uppenbart att den ena parten inte följer ens grundläggande etiska överväganden relaterade till val av sexuell partner.

  Det är också en självklarhet att det är den äldre mannen som i kraft av sin erfarenhet och ålder som har det övergripande etiska ansvaret.

  Inte den flicka som räknades som barn året innan hon lät sig låsas in i en hundbur för att bli pissad på.

  • Per Pettersson

   Nu vet jag inte hur mycket mannen kände till eller inte kände till om hennes självskadebeteende, så det kan jag inte besvara. Däremot vet jag att om vi nu ska tillåta människor att ha sex vid en viss ålder, så måste det gälla alla former av sex, inte bara vissa sanktionerade former.

   Sen är det egentligen väldigt skumt att vi tror att man plötsligt förändras från barn till en mogen individ bara för att man råkar fylla år. Förändringar sker över tid och rigida åldersgränser skapar både underlig moralism och dessutom en falsk känsla av ”säkerhet” när någon är på rätt sida gränsen. Men det är en mycket längre debatt än som ryms i detta kommentarsfält.

 • Jan

  Helt rätt Micke. Att kissa på ngn är sjukt, föresten. Oavsätt om de gillar det eller inte. Kanske inte brottsligt sjukt, men sjukt. Så med alla problem i världen, varför ta upp det här överhuvudtaget?

  • Per Pettersson

   Bara för att du inte gillar en sak personligen Jan, så betyder det inte att det är sjukt. Låt människor tända på vad de vill, så länge de inte försöker tvinga dig att vara med i de akterna mot din vilja.

 • Du råkar inte ha domen liggandes Torbjörn? Jag skulle vilja läsa den för att se om barnet erkänner att hon sade kodordet eller det de kommit överens om att använda när hon inte ville vara med längre.
  Förövrigt anser jag att myndighetsåldern borde höjas till 25 eller åtminstone till 21 som det var förut. Konsekvensanalysen i hjärnan hos en människa (generellt) är inte fullt utvecklad förrän vid 25 års ålder. Innan dess kan knappast ungdomen förstå konsekvenserna av sina handlingar.

  • Per Pettersson

   I det här fallet betyder det alltså att du vill höja åldern för när det ska vara lagligt att ha sex från 15 till 21 eller 25? Eftersom myndighetsåldern inte är det som är avgörande i detta fall. För övrigt är ju tendensen snarast att sänka rösträttsåldern, inte höja den.

 • Micke

  I det här fallet betyder det alltså att du vill höja åldern för när det ska vara lagligt att ha sex
  ——————————————————–

  Antingen ska myndighetsåldern och rösträttsåldern sänkas till 15 eller så ska det regleras hur äldre män får göra avtal med ickemyndiga om att misshandla dessa.

  • Per Pettersson

   När det kommer till sex, går det inte att göra skillnad på bdsm-sex, oralsex, samlag, petting eller andra aktiviteter. Du måste behandla alla likadant. Så i så fall måste du reglera antingen hur stor åldersskillnaden får vara mellan sexpartners, eller så får du säga att ingen över 18 får ha sex med någon under 18, och att ingen mellan 15 och 18 får ha sex med någon under 15. Sen kan vi ju införa lite fler steg på vägen uppåt, för att tillfredsställa alla olika moralistiska inriktningar.

   Eller så gör vi det enda rimliga och låter vi människor ha sex och samtycka till vad de vill på den fronten från den dag lagen anser att de är mogna nog att ha sex.

 • Micke

  Ja då är det enkelt.

  I så fall ska rösträtts och myndighetsåldern sänkas till 15 år för om en person är mogen att komma överens om att låta sig låsas in i en hundbur för att sedan bli urinerad på samt bli förnedrad och misshandlad så är denna givetvis också mogen att ta politiskt ansvar för dom lagar som ger henne denna rätt. Dessutom fritar detta föräldrarna från det ansvar som idag åligger dessa gentemot sina barn att skydda dom men som med dagens lagstiftning INTE ger dom möjlighet att skydda dom mot t.ex misshandel som föräldrarna inte anser att barnet är moget att utsätta sig för.

  • Per Pettersson

   Det går att diskutera var åldersgränser ska sättas, men för mig är det oacceptabelt att göra skillnad på olika former av sexuell aktivitet och sätta olika åldersgränser på det.

   Det mest liberala är ju egentligen att bedöma varje individs mognadsgrad även vad gäller rösträttsålder och annat, men det är i praktiken omöjligt att genomföra.

 • Micke

  Du måste behandla alla likadant.
  —————————-
  Nej det måste man inte och vi gör inte det på andra områden ..Man ska det här fallet behandla barn och unga utifrån dom faktiska förutsättningar dom har att fatta rationella beslut och i sverige anser vi inte att unga klarar av att fatta sådana när det gäller att välja politiska representanter men vi anser att dom är mogna att komma överens om att bli misshandlade från det år dom fyller 15 och när vi gör det bortser vi från den tredje parten (föräldrarna) som har det faktiska ansvaret men som inte får ta det.

  • Per Pettersson

   Att vi inte behandlar alla likadant på andra områden betyder inte att det är rätt. Där heller.

 • Micke

  Ser det sjukt ut? Det sjuka sitter i betraktarens öga, inte i sexualiteten!

  ————————————–‘

  Det är en felaktig uppfattning att sjukdom inte kan kanaliseras i sexualitet vilket INTE betyder att extrem sexualitet ÄR sjukdom.

%d bloggare gillar detta: