Senaste nytt

Alexander Bard och William Petzäll skriver om narkotikapolitiken

I Aftonbladet läser vi en debattartikel av ett oväntat par, Alexander Bard och William Petzäll. Artikelförfattarna vill ändra den svenska narkotikapolitiken.

Sveriges narkotikapolitik är unik. Som enda land i Europa har vi under decennier ignorerat den vetenskapliga forskningen och principen om att politik ska syfta till att minimera mänskligt lidande.

I stället för att ha en lagstiftning som liknar den i civiliserade länder som Tyskland och Frankrike har Sverige en narkotikapolitik som får sharialagarna i Saudiarabien att blekna.

Medan politikerna tävlar om vem som håller moralistflaggan högst lider de människor som drabbas av narkotikans skadeverkningar mer i Sverige än någon annanstans. Inga andra skattebetalare får heller betala ett så högt pris som de svenska för en narkotikapolitik som dessvärre är både misslyckad och kontraproduktiv. Sverige ligger i topp inom EU när det gäller tungt narkotikamissbruk…

Det som behövs är en bred ­politisk uppslutning, från ­höger till vänster, bakom skade­minimeringsprincipen som ledstjärna för narkotikapolitiken. ­Narkotikan måste likställas med allting annat i den svenska lagboken och inte längre betraktas som ett sista isolerat fäste för medeltida häxbränning och kvacksalveri.

Det är dags att ­göra upp med den extremistiska och människofientliga moralismen i den svenska narkotikapolitiken och det fruktansvärda lidande den ­orsakar.

 

%d bloggare gillar detta: