Senaste nytt

4/10 och kampen för att stoppa löntagarfonderna!

Den 4/10 är idag mest känd för att vara kanelbullens dag. Det är lite synd. För ca 25 år sen var dagen förknippad med striden mot löntagarfonderna och den 4/10 1983 samlades 100.000 människor i Stockholm för att protestera mot fondförslaget.

Vad var det de protesterade mot?

Jo det förslag som LO och Socialdemokrater lagt fram som gick ut på att statligt kontrollerade fonder skulle ta över ägandet i stora delar av näringslivet.

Udden var riktad mot det privata ägandet. De första förslagen gav de statliga fonderna ganska vidsträckt makt över förstagen. Det var meningen. Nationalekonomen Rudolf Meidner, fondernas skapare, sa:

”Vi vill beröva kapitalägarna deras makt, som de utövar just i kraft av sitt ägande. All erfarenhet visar att det inte räcker med inflytande och kontroll. Ägandet spelar en en avgörande roll. Jag vill hänvisa till Marx och Wigforss. vi kan i grunden inte förändra samhället utan att också ändra på ägandet.”

Mer läsning

Propositionen som Socialdemokraterna lade fram i riksdagen 1983

Riksdagsdebatten om löntagarfonderna 1983
Del 1, del 2 och del 3.

Närmare att ta första stegen mot socialisering har Sverige inte varit än med löntagarfonderna. Hade Socialdemokraterna, istället för de borgerliga, vunnit valet 1976 hade det varit det ursprungliga förslaget som antogs.

Nu blev det inte så. Löntagarfonderna klubbades i riksdagen 1983, men tack vare protesterna var det ett urvattnat förslag.  Men trots det bidrog de till att många familjeägda och entreprenörsdrivna företag lämnade landet. De mest namnkunniga var Ingvar Kamprad (IKEA), Familjen Rausing (Tetra Pak), Familjen Persson (H&M).

Löntagarfonderna avvecklades i början av 90-talet.

%d bloggare gillar detta: