Senaste nytt

Vårt uppdrag: liberalism

Frihetssmedjan

FrihetssmedjanVart är liberalismen på väg? Den frågan har ställts många gånger de senaste åren, såväl i Sverige som utomlands. Den så kallade nyliberalismen har kritiserats från vänsterhåll, speciellt i samband med finanskrisen, och dömts ut som död eller i vart fall döende. I Sverige har Folkpartiet försökt göra upp med den så kallade snällismen, något som hyllats av vissa och av andra kritiserats för att överge de liberala idealen. Miljöpartiet har seglat upp som det livsstilsliberala alternativet för urbana människor samtidigt som Centerpartiet arbetat allt hårdare på att ta över den liberala ledartröjan på den borgerliga sidan.

Det är ingen hemlighet att liberalismen varit splittrad och att vissa även tagit initiativ till ett potentiellt nytt liberalt parti i Sverige, Liberaldemokraterna. Samtidigt som debattvågorna har gått höga har det sällan funnits någon samlad idédebatt och liberalismen har försvagats av detta. Dessutom har det saknats en bred liberal portal för debatt, granskning och utveckling.

På den rödgröna flanken finns Alliansfritt Sverige, ett projekt som inspirerat mig och som jag bitvis varit avundsjuk på. Jag har, liksom dem, velat ha en redaktion att bolla idéer med, jobba med och utvecklas tillsammans med. Någonstans i detta föddes idén till det som idag har blivit Frihetssmedjan.

Redan tidigt beslutade jag mig för att jag ville ha en bred portal där alla liberala idéer var välkomna och där ingen enskild inriktning inom liberalismen hade tolkningsföreträde. Det var också ett krav att inte ha några band till enskilda partiorganisationer. Frihetssmedjan vill vara en fristående, allmänliberal plats att mötas på och där ingen går säker för granskning och kritik från liberalt håll. Inte heller ska vi spara på berömmet när sådant är förtjänat, oavsett vilken politisk färg den som berömmas skall råkar ha.

Projektet hade aldrig lyckats utan alla de engagerade liberaler jag har haft lyckan att få knyta till projektet. De har varit ett ovärderligt stöd i arbetet med att utveckla Frihetssmedjan och vi har haft kul tillsammans. Det känns bra att projektet inte längre kan betecknas som ”mitt” utan måste betecknas som ”vårt”. Nu börjar vårt mer praktiska arbete att tillsammans bli den bästa liberala nyhets- och debattportalen i Sverige. Dessutom ska vi ha sjukt roligt medan vi gör det!

Vi väljer att lansera sidan 10 år efter händelserna den elfte september 2001. Dessa händelser förändrade världen på många sätt som ingen då kunde ana. Framför allt har klyftorna och misstron mellan vissa grupper i världen ökat, men friheten i den liberala västvärlden har också inskränkts. Båda delar är saker vi som liberaler vänder oss kraftigt mot. Efter ett årtionde av minskande liberalism, frihet och syskonskap i världen, vill vi nu dra vårt strå till stacken för att vända trenden.

Välkommen att följa med oss på resan mot en liberalare framtid!

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: