Senaste nytt

Vådan av att blanda liberaler och konservativa

Brittiska Liberaldemokraternas logo

Brittiska Liberaldemokraternas logoThe Daily Mail rapporterar från de brittiska Liberaldemokraternas höstkongress. Mycket av fokus ligger på att den förmodade kronprinsen Tim Farron öppnar för att Liberaldemokraterna lämnar koalitionsregeringen för att undvika att ”smittas” av ”the ’wicked’ Conservatives”.

Den senare delen av artikeln ägnas åt det faktum att Liberaldemokraterna röstat för att avkriminalisera eget bruk och egen innehav av cannabis, något som ju också diskuterats här i Sverige under den senaste tiden. Såväl Labour som Tories är emot en legalisering och deras uttalanden hittills visar på en stark vilja att beskylla Liberaldemokraterna för drogromantik och att poängtera att de absolut inte håller med dem.

Hela artikeln visar tydligt varför liberaler och konservativa inte bör klumpas ihop i ett och samma block, det öppnar antingen för stora strider eller att antingen liberaler eller konservativa överger sina grundläggande värderingar. Vi ser det i Alliansen idag, där framför allt Folkpartiet överger liberalismen för att bli ett alltmer klassiskt småborgerligt konservativt parti.

Liberaler och konservativa har många beröringspunkter när det kommer till ekonomi, men precis som Liberaldemokraterna och Tories börjar upptäcka, så är det svårt att låta 100% av politiken avgöras i en regeringskoalition mellan två de facto helt olika ideologier.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: