Senaste nytt

Norsk sexköpslag utan ”önskad” effekt

Norgeflagga lagd över en manskropp i bara underkläder

Norgeflagga lagd över en manskropp i bara underkläderNTB rapporterar att den norska sexköpslagen, införd efter svensk modell, inte har givit den effekt man hade hoppats på. Fortfarande tycker norrmännen att sexköp är ganska ok och hela 44% av de tillfrågade tycker att lagen ska avskaffas.

Det är intressant att politiker ständigt anser sig ha en högre moral än de medborgare som de är satta att representera. Antagligen beror detta på bilden i medierna, att politiker ska vara fläckfria om de ska undgå mediedrev och tvingas till avgång eller avbön. Det faktum att politiker hela tiden avslöjas med att vara just vanliga människor verkar inte riktigt sjunka in.

Lagstiftning som används som moralisk pekpinne är inte legitim. Ett brott kräver ett offer och i de fall då försäljning av sexuella tjänster sker av fri vilja finns det inga offer – annat än kristdemokraters och andra moralkonservativas sårade moral.

Norge, Sverige och alla andra länder bör förbjuda och aktivt bekämpa alla former av trafficking och situationer då människor tvingas till att sälja sexuella tjänster mot sin vilja. Det får dock inte ske på bekostnad av förbud mot frivilliga affärstransaktioner inom samma område. Det är kanske inte lika enkelt som att förbjuda sexköp, men det är det enda moraliskt och juridiskt rätta.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: