Senaste nytt

Det danska valet: allians mellan liberaler och Socialdemokrater

Det har varit val i Danmark. Den kommande statsministern Helle Thorning-Schmidt (S) verkar, som det ser ut just nu, vilja skapa en minoritetsregering tillsammans med både Socialistiskt Folkeparti och kanske eventuellt också  marxisterna i Enhedslisten, SAMT De Radikale Venstre, vilka är Socialliberala.

Helle Thorning-Schmidt

Ute i Europa är allianser mellan liberaler och den politiska vänstern inte ovanliga. I Danmark har Radikale Venstre regerat med Socialdemokraterna förr.

I detta fallet kan nog huvudmålet med alliansen ses som att hålla Dansk Folkeparti och rasisterna stången och det lyckades.Som, DN skriver, Dansk Folkeparti har haft närmast vetorätt i dansk politik i tio år och nu får de inte det längre.

Det finns tre liberala partier i Danmark, Venstre, Radikale Venstre och Liberal Alliance, med ett väljarstöd på över 40 procent. Men de är inte eniga. Dessutom väljer några att kalla sig höger, andra att kalla sig ”mitten”, och dessutom har ett av de liberala partierna, Venstre, kompromissat med Dansk Folkeparti i den sk. gränsfrågan (man stärkte gränsskyddet för att hålla flyktingar borta från Danmark).

 

  • Hepp, du hann före mig med valkommentar. Har varit upptagen med praktiska hemmagöromål o tagit sonen till skolan. Ska sätta mig nu ock göra min analys.

  • David Bergkvist

    Hur liberala är de där tre liberala partierna? ”Liberala”, som svenska Folkpartiet och Centern, eller verkligt liberala, som Liberaldemokraterna?

  • Hur liberala. Bra fråga.

    Det är som i Sverige. Liberaler finns lite överallt i olika partier PLUS i de tre liberala partierna.

    Min personliga favorit är Liberal Alliance. Men de har ett problem som jag ser det: att de brister i socialt ansvarstagande och har fallit för myten att det är oliberalt att ha starka sociala skyddsnät.

%d bloggare gillar detta: