Senaste nytt

Det danska valet: allians mellan liberaler och Socialdemokrater

Det har varit val i Danmark. Den kommande statsministern Helle Thorning-Schmidt (S) verkar, som det ser ut just nu, vilja skapa en minoritetsregering tillsammans med både Socialistiskt Folkeparti och kanske eventuellt också  marxisterna i Enhedslisten, SAMT De Radikale Venstre, vilka är Socialliberala.

Helle Thorning-Schmidt

Ute i Europa är allianser mellan liberaler och den politiska vänstern inte ovanliga. I Danmark har Radikale Venstre regerat med Socialdemokraterna förr.

I detta fallet kan nog huvudmålet med alliansen ses som att hålla Dansk Folkeparti och rasisterna stången och det lyckades.Som, DN skriver, Dansk Folkeparti har haft närmast vetorätt i dansk politik i tio år och nu får de inte det längre.

Det finns tre liberala partier i Danmark, Venstre, Radikale Venstre och Liberal Alliance, med ett väljarstöd på över 40 procent. Men de är inte eniga. Dessutom väljer några att kalla sig höger, andra att kalla sig ”mitten”, och dessutom har ett av de liberala partierna, Venstre, kompromissat med Dansk Folkeparti i den sk. gränsfrågan (man stärkte gränsskyddet för att hålla flyktingar borta från Danmark).

 

%d bloggare gillar detta: