Senaste nytt

Centerpartiet – partiet som glömt sitt ursprung och sina väljare

Centerpartiets symbol

Centerpartiets symbolMitt förakt mot Centerpartiet stavas Maud Olofsson, rätt och enkelt. Ingen annan partiledare har i modern tid lyckats radera ut sitt eget partis egentliga ståndpunkter lika duktigt som hon. Det må så vara att Olofsson är Alliansens moder, och det är just det som är problemet. Olofsson var så mån att bygga en allians i sin badtunna, att hon glömde det viktigaste av allt: sitt eget parti. Kan nån säga vad C egentligen tycker i en sakfråga förutom RUT? Jag kommer då i alla fall inte på nåt. Och det är lite det här som är problemet.

Mina föräldrar var Centerpartister, var, framtill Maud tog över. Hon drev då partiet från decentralism och småskalighet till federalism och näringslivspolitik. Och det är här ungefär som problemen börjar. Mina föräldrar gick med i C för att de var emot kärnkraften, de gick ur när medlemmar ville sänka bensinskatten och C inte ville slopa kärnkraften.

När Maud Olofsson säger att ”Centern är det första och riktiga Miljöpartiet” så känns det som att hon pratar om centerns fornstora dar, när Centern faktiskt hade en profil. För vi får inte glömma bort allt som Centern gjort, innan Maud drev skutan i högervarv mot Alliansrevet. Problemet är nämligen att Centern (på samma sätt som Miljöpartiet förövrigt) har profilerat sig mot storstadsväljarna. Ett parti behöver förändras, men att helt tappa sin profil mot landsbygden och miljöfrågan för att istället prata om RUT-tjänster för höginkomstagare och ehh… har Centern lyckats med nåt annat än detta? Jo, de har en inkompetent Miljöminister också, men har tydligen lyckats stoppa utbyggnaden av kärnkraften (vilket jag knappast tror är Carlgrens förtjänst).

När Olofsson sa ”kompromissen är det  finaste som finns i demokratin” så glömde hon nog bort en sak. Ett förhållande handlar om att acceptera varandra för den de är och inte vilja förändra sin partner utan hitta ett sätt att leva tillsammans som alla kan leva med (ja, jag är en cynisk romantiker). Det Centern gjort är att de har offrat sig för Moderaterna och tappat sin egen profil, TV4:as expert sa att Maud inte kommer gå till historien som en lyckad partiledare då hon varit till större nytta för M än för C. Det är allt som behövs sägas.

Men om vi nu ska se framåt då? Nu är Annie Lööf ny partiledare. Annie är nog vad Centern behöver: hon är ung, liberal, från landet, akademiker. Hon är den idealiska Centerväljaren, nu måste hon bara skapa en politik också. Mina tips till Annie är följande:

  1. Sparka Olofsson och Carlgren, bli Miljöminster själv
  2. Utmana Miljöpartiet på riktigt, genom att ta ordentligt ställning mot kärnkraft och för förnyelsebara energikällor samt för den gröna näringen.
  3. Prata inte bara om näringslivspolitik, utan gör något. Ändra LAS, gör det lättare att bli företagare genom att se över regelverket och så vidare.
  4. Hitta Centerns profilfrågor, och se till att föra ut dem.
  5. Det här är det viktigaste, hitta ett sätt att hitta tillbaka till landsbygden utan att för den delen tappa storstads väljarna. Det måste gå att kombinera decentralism och liberalism på ett sätt som gör att man kan öka sitt väljarstöd i båda lägren.
  6. C pratar gärna om att de är socialliberala. Eftersom de är det enda liberala partiet i regeringen i sådana fall så vore det bra om de faktiskt visade den här liberala inställningen i praktiken. Få läser partiprogram, men rätt många Expressens nyhetssidor.

Det är inget lätt jobb, men det är nödvändigt. Jag önskar Annie Lööf lycka till, det lär hon behöva.

emil [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: