Senaste nytt

Meningslösa partiet?

Fridolin-Romson-Gron

I stort sett menlösa?

Miljöpartiet har kallats Meningslösa partiet av många de senaste dagarna, kanske mest framträdande av ett tidigare, bittert språkrör, med anledning av att de är villiga att kompromissa. Analysen bygger dock mer på bitterhet än verklighet.

Efter att i omgångar varit stödparti till socialdemokratiska regeringar kommer snart Miljöpartiet att få även formellt inflytande genom ministerposter. För att det ska kunna bli verklighet har de två partierna suttit i förhandlingar om politiken den senaste tiden och i dessa dagar presenteras resultatet av dessa förhandlingar i omgångar. Mycket dumheter finns att hitta, så som obligatorisk gymnasieskola och hot om kvotering till bolagsstyrelser. Dessa dumheter kommer vi på Frihetssmedjan att återkomma om.

Överenskommelserna som presenterats har ofta varit stora segrar för Socialdemokraterna, medan Miljöpartiet fått ge med sig i många av sina frågor. Svekdebatten har redan kommit igång, trots att långt ifrån all politik har presenterats. Analysen är att Miljöpartiet lagt sig till rätta som dörrmatta för Socialdemokraterna att torka fötterna på. Birger Schlaug, tidigare språkrör som inte längre är medlem i något parti alls, kostar till och med på sig att kalla partiet för meningslöst. Hans inlägg är dock mer ett uttryck för en bitter gammal aktivist som inte gillar att politik kräver kompromisser, snarare än en realistisk analys.

Miljöpartiet har bland fått ge med sig vad gäller Förbifart Stockholm och vad gäller försvarsanslag. En fråga som påverkar miljön mest på marginalen och bara blivit stor på grund av Stockholmsfixeringen i media, en fråga som inte har speciellt mycket med miljö att göra och istället är relaterad till Rysslands oroande utveckling. Idag presenterades kärnkraftsuppgörelsen, som bygger på att det ska bli dyrare att driva reaktorer och där Miljöpartiet räknar med att minst två reaktorer kommer stängas den kommande mandatperioden på grund av att de blivit olönsamma. Detta är exakt vad de gick till val på. Partiet har inte drivit en stopplag för att tvinga energibolagen att stänga reaktorer, trots att det är vad många – jag själv inkluderat – har trott varit deras politik. Trots detta, eller kanske på grund av denna feltolkning av deras politik, rapporteras även detta som en förlust för MP.

Så vad säger detta om partiets framgångar och framtid? Självklart kommer det diskuteras vad de åstadkommit och om de gått med på rimliga kompromisser eller inte. Självklart kommer många av deras medlemmar och väljare, de som är utopister och aktivister snarare än realister, att överväga att lämna partiet. Dock har partiet inte förlorat sitt existensberättigande. Istället har nu partiet vuxit upp och förstått realiteten i politiken, en läxa de kommer att lära sig bättre de närmaste fyra åren.

De senaste åtta åren har inneburit kraftig kritik mot Centerpartiet från det gröna hållet. Varje gång miljöpolitiken inte hämtats direkt från Centerpartiets partiprogram har det hävdats att partiet lagt sig platt för Moderaterna. Varje liten miljöfråga, oavsett hur obetydlig, har från Miljöpartiets håll låtit som en fråga att spräcka regeringen över. Givetvis är det partipolitisk taktik, men antagligen har många faktiskt trott att det är en realistisk inställning för ett parti i en koalitionsregering. De känner nu att det är ett svek att Miljöpartiet nu agerar likadant. Lika självklart som deras känslor är det att företrädare från Centerpartiet och Alliansen svarar med samma typ av uttalanden som de fått utstå från Miljöpartiet i åtta år. Inom politiken finns det sällan något som heter att ”vara en större person” och att inte plocka poäng på att ge tillbaka med samma mynt. Det är partipolitikens logik. Det är också ett typiskt uttryck för det gamla talesättet som man bäddar får man ligga.

Det finns många dumheter i Miljöpartiets politik och de kommer antagligen få gå med på ännu mer dumheter från socialdemokratiskt håll för att kunna ingå i en regering med dem. Det är däremot inte rimligt att kalla dem dörrmatta, annat än för att använda deras egna standarder från de senaste åtta åren mot dem. Miljöpartiet har helt enkelt äntligen förstått hur de ska få igenom mer av sin politik. Utopister kan drömma om ett parti som bara kan ställa krav utan att ge något tillbaka. Vi andra kan fortsätta att göra verklig skillnad genom kompromisser och överenskommelser. Och förstås diskutera huruvida ett parti sålt sig för billigt i förhandlingarna, eller om de lyckats få sina samarbetspartners att betala överpris.

Tycker du att Miljöpartiet har blivit socialdemokraternas dörrmatta i 2014 års regeringsförhandlingar?

View Results

Loading ... Loading ...

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: