Senaste nytt

Hellre godhet än koll på läget?

F?Feministiskt initiativ klättraropinionsmätning efter opinionsmätning och ser ut att kanske lyckas ta sig in i Europaparlamentet i söndagens val.  Med framgångarna kommer också – äntligen – den första, trevande, kritiska granskningen av partiet. Ibland till och med av deras opinionssiffror – YouGov fick nyligen revidera deras opinionsstöd i en undersökning från 18 procent till fyra.

FI:s partiledare, tidigare vänsterpartiledaren Gudrun Schyman, har fått frågor om partiets politik och ekonomi. Svaret?

– Vi tycker inte att det är hälsosamt att ha ekonomin som mål. Ekonomi måste ses som verktyg och medel för att förverkliga politiska mål.

Det är en typisk åsikt från vänstersidan, att ekonomin bara är till för att förse politiken och staten med resurser för att genomföra olika politiska hjärtefrågor. Även utan vidare besked om ekonomin så är det tydligt att FI tänker som ett typiskt, till och med ganska extremt, vänsterparti. Även oaktat detta så krävs det dock en fungerande ekonomi även med denna målsättning, för om ekonomin kraschar finns det inga resurser för staten att använda. Något vi också vet är att ekonomin inte fungerar om det inte är lönsamt att driva företag. Alltså får skatter och avgifter inte bli för höga och den statliga kontrollen och byråkratin för företagsverksamhet får inte bli för stor.

Om FI:s avtryck i kommunpolitiken i Simrishamn är något att gå efter när vi ska gissa deras politik för näringslivet så är resultatet oroande: partiet vill höja skatten och arbetar för ett feministiskt perspektiv i minsta lilla översiktsplan, vilket beskrivs som ”överdrivet” av deras politiska kolleger i andra partier. Som feminist håller jag definitivt med; när det ett tag pratades om att inkludera ett feministiskt perspektiv i matematik- och fysikundervisningen började jag själv bli orolig för att feminismen skulle få ett löjets skimmer över sig, istället för att feminism ska kunna vara en kraft som på allvar åstadkommer skillnad i samhället och utplånar osakliga skillnader mellan könen som enbart baseras på fördomar. Och med mer regleringar och feministiska perspektiv i bokföringen eller på inköp av maskinparker, kommer företagsklimatet i Sverige att kraftigt försämras utan att vi uppnår någon praktisk nytta för någon, utom för dem som får statliga jobb som byråkrater, administratörer och inspektörer förstås.

Inte nog med att Feministiskt initiativ saknar koll på ekonomin ,eller i alla fall saknar viljan att berätta något om densamma – de har inte heller koll på vem som är valbar, rapporterar TT och Aftonbladet idag. Partiets åttonde namn på listan till Europaparlamentet, Amany El Gharib, är inte folkbokförd i något EU-land utan är asylsökande i Norge, vilket gör henne icke valbar till Europaparlamentet. Om hon skulle kryssa sig in kommer hon att gallras bort av Valmyndigheten och nästa namn tar hennes plats istället.

Vad händer om hon kommer in, kommer de lyfta ut henne därifrån? Hur hanterar en demokrati det? Det blir ganska intressant att se, säger Kristin Tran som är ordförande i FI:s valberedning.

Svaret är helt enkelt att det hanteras i enlighet med lagen. Även om FI vill göra en markering, så går det inte att gå runt lagen i detta fall, inte ens för det genomgoda, mysiga FI.

Det är högst intressant att så många vill ge sitt stöd till FI eftersom de kämpar för goda, snälla frågor, utan att någonsin vilja svara på exakt hur de ska kunna genomföra något av sin politik i praktiken och inte ens har koll på lagar och regler för demokratiska val. Det räcker inte för andra politiska partier att vilja väl, de måste ha såväl regeringsunderlag som budget för att bli tagna på allvar. Eventuella företrädare som inte har koll på lagar och regler hånas öppet (även om vissa också kan bli justitieministrar utan att kunna grundläggande rättsprinciper, som att du är oskyldig tills motsatsen bevisats).

För FI räcker det dock att inte vara de andra och att säga att de vill göra goda saker, som att åstadkomma jämställdhet mellan könen, med luddiga hänvisningar till att detta är viktigare än ekonomi och att de därför inte behöver presentera någon fungerande ekonomi för hur de ska få detta att hända. Goda saker kommer fixa sig ändå, eller hur? Kontrollera att alla kandidater på listan är valbara – varför det? Det är bättre att använda kandidater ”som ett försök att påverka” än för att möjliggöra för väljarna att göra ett demokratiskt val. 

FI har definitivt bättre principer än vad Ny Demokrati hade på sin tid. Framtoningen hos partierna börjar dock framstå som lika oseriös och dåligt påläst ju närmare valet vi kommer. Det är synd. Feminismen är ett viktigt perspektiv för att analysera strukturella problem i samhället och arbeta för en förändring av diskriminerande strukturer. Men feminismen hjälps inte av den utvecklingen vi ser idag. Begreppet har sedan länge till viss del kidnappats av vänsteraktivister, vilket gör att många liberaler som köper feminismens grundläggande perspektiv ändå väljer att ta avstånd från begreppet, eftersom de inte vill förknippas med kvotering och mer statlig inblandning som medel för att komma till rätta med problemen. Inte heller är feminismen behjälpt av att företrädas av ett parti som dels har ett utpräglat vänsterperspektiv på feminismen, dels visar sig ha allt sämre koll på hur praktisk politik fungerar. Vi kanske ser framför oss godhetens val i år, men även om godhet vinner val så räcker det inte för att åstadkomma skillnad i praktiken. För det krävs tålmodigt arbete, koll på läget, en fungerande ekonomi och en respekt för spelets regler ända fram tills de kan ändras. I dagsläget ser det inte ut som att FI har mer än den första av dessa punkter på plats.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: