Senaste nytt

Det är fullt rimligt att stänga ner Lundsberg

Det är fullt rimligt att stänga ner Lundsberg. Efter att Skolinspektionen granskat skolan efter en lång rad våldsamma incidenter, nu inte minst efter att två elever bränts av strykjärn i en barbarisk ritual, beslutar man nu att tillfälligt stänga skolan. Den konservativa högern går ut för att försvara skolan. Men låt mig klargöra att den som gör så lite om att lyfta ett finger för Lundsberg just nu gör sig medskyldig till att försvara pennalism och våld.

Det handlar om tradition och kultur, på Lundsberg. Det är inte någon tillfälligt. Det är inte några få individer det handlar om. Liknande saker har pågått mycket länge på internatet Lundsberg. Således fungerar det inte att bara relegera de elever som begått misshandeln den här gången. Kulturen och tradition kommer att fortsätta. Detta är väldokumenterat.

Lundsberg.

Lundsberg.

Man kan påstå att liknande saker händer på andra skolor. Man kan påstå att samma tradition och kultur även finns där. Jag har inget att säga mot dessa påståenden, men de är hur som helst inga argument för att inte stänga ner Lundsberg. De föräldrar som på eget initiativ faktiskt betalar för att deras barn ska få en god skolgång, de torde få utdelning för det.

Ansvariga har inte lyckats säkra elevernas trygghet och studiero.

Det citeras skolinspektionen ha sagt tidigare i en artikel idag i Dagens Industri.

Det verkar som om folk gnäller till både höger och vänster. Eller nej, mest bara till höger. Långt till höger. Konservativt bullshit svävar nu i sociala medier. Anekdotisk bevisföring förs där man vädjar till att lyssna på eleverna. Men mellan Skolinspektionen och anekdoter från elever så väljer i alla fall jag att lyssna på inspektionen. Dessutom påstås det att man tagit beslutet att stänga skolan på 24 timmar. Men det stämmer inte. Skolan har granskats i över två år.

En ung folkpartist har dessutom valt att starta en namninsamling för att motarbeta Skolinspektionens beslut. Det är i min mening galenskap. En skola som Lundsberg ska givetvis stängas tillfälligt, och granskas ytterligare. Det är också värt, för dokumentationens skull, att nämna att den tillfälliga stängningen högst får vara i 6 månader.

När det handlar om ungdomars säkerhet är det rimligt att staten går in med pekpinnen och säger till. När det handlar om ungdomars säkerhet är det fullt rimligt att stänga ner Lundsberg.

andreas [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: