Senaste nytt

Frihetssmedjan – inte objektiv journalistik

Frihetssmedjan
Vi fick nyligen in en kommentar via vårt tipsformulär – ett formulär vi för övrigt gärna ser att fler av er använder när ni har något ni känner borde granskas eller om ni har ett tips om något vi skulle kunna skriva om eller avslöja.

Kommentaren beskyller oss för bristande objektivitet och lyder i sin helhet som följer.

Ni har problem med bristande objektivitet!!!

När jag söker på Gaza, Västbanken, Israel eller Hamas på er sajt är det bara Torbjörn Jerlerups namn som kommer upp. Tycker inte ni på Frihetssmedjan att det är ett problem att ingen med palestinskt ursprung, eller någon från den israelisk/palestinska fredsrörelsen, får ge sina perspektiv på situationen där?

Jerlerup är ute på korståg mot alla som ifrågasätter Israel, och han driver envetet och med outtröttlig envetenhet tesen att Hamas är värre än nazisterna. Alla ni som har Facebook kan gå in och se hur han uttrycker sig. Är det den bilden ni vill ge av Frihetssmedjan?

Eftersom kommentaren har några intressanta frågor och påpekanden så vill jag i egenskap av grundare och chefredaktör svara på dessa, i tur och ordning.

För att börja med rubriken, så har vi inget problem med bristande objektivitet – vi har som uttalat syfte att _inte_ vara objektiva. Allting vi skriver skrivs ur liberal synvinkel. Vilken variant av liberalism som används får stå för varje enskild skribent på Frihetssmedjan, där vi har allt från socialliberaler och före detta miljöpartister till i det närmaste anarkokapitalistiskt lagda medarbetare. Vi är inte en objektiv dagstidning, vi är en debatt- och nyhetssajt med det uttalade målet att påverka samhället i liberal riktning. Vår bristande objektivitet är inte ett problem, det är vår idé.

Vad gäller att ingen med palestinskt ursprung ”fått” ge sitt perspektiv på situationen, så beror det på två enkla saker. Dels att vi i redaktionen inte har någon med sådan bakgrund, dels att ingen med sådan bakgrund har kontaktat oss och frågat om att få göra ett gästinlägg på Frihetssmedjan. Vi tar emot gästinlägg om de håller hög kvalitet och har relevans för liberala frågor. Vi har tagit in inlägg som svarat på inlägg våra medarbetare har publicerat. Vi har dock ännu inte haft möjlighet att aktivt planera för olika gästinlägg och ge oss ut på jakt efter skribenter som vill bidra med dem. Ingen av oss arbetar med Frihetssmedjan mot betalning, utan det här är helt och hållet något vi gör på vår fritid.

Vad gäller påhoppen mot Torbjörn Jerlerup, får det stå för kommentarsförfattaren. Det är förklarligt att en person som inte håller med om Torbjörns åsikter och har extremt starka känslor i frågan kan bli så pass provocerad att hen formulerar sig på detta sätt. Jag känner dock inte igen bilden av att Torbjörn skulle försvara Israel till varje pris, jag tycker snarast att Torbjörn försöker kritisera båda sidor i konflikten så snart de gör dumheter. Det kanske är där problemet ligger – att de flesta av oss på Frihetssmedjan är trötta på att båda sidor där nere är så låsta i sina skyttegravar att vi vägrar ta ställning för endera sidan, annat än att erkänna att båda sidor har rätt till existens. Till skillnad från stora delar av det politiska Sverige kommer vi sannolikt aldrig att säga att en av sidorna har rätt och den andra fel. I enskilda frågor, ja. På det stora hela, nej.

Förhoppningsvis har det här förklarat en del mer om hur Frihetssmedjans redaktionella idé ser ut och på så sätt underlättat er framtida läsning.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: