Senaste nytt

Kollektivavtal, fackpampar och argumentationsfel.

Igår började jag en twitterdiskussion med  Jenny Bengtsson, a.k.a. @klasskamp (Är det bara jag som har lite svårt att tänka på hennes twitteralias utan att le?). Det är samma person som önskade livet (Orginaltweeten är visserligen borta, men hon förnekar inte att hon skrivit så.) ur Thatcher och tydligen fortfarande inte är någon större fan.

Jag reagerade igår på att hon ville tvinga restauranger att skaffa kollektivavtal. Något jag vänder mig emot för att jag anser inte att tvång är rätt. På min fråga om de anställda ens ville ha kollektivavtal fick jag inget vettigt svar.  Faktum är att det är väldigt svårt att ta ett jobb i Sverige utan kollektivavtal. Oavsett om man är med i facket eller inte. Kolla bara på hela storyn med Wild n’ Fresh som har väl lärt oss hur mycket facket bryr sig om de anställda vill ha deras kollektivavtal. Det får mig nästan att tro att facket främst är intresserade av makt mer än något annat.

Detta spårar sedan ur i en lång diskussion på twitter, där Jenny Bengtsson (och ungefär 5-6 andra vänstermänniskor) inte drar sig för att använda de mest pinsamma halmgubbarna och Ad hominem-argumenten. Hela kalaset finns att följa på min twitter och fröken @klasskamp. Jag tycker givetvis att det är synd att hon använder den typen av intellektuellt ohederliga argument.  Exempelvis: Att antyda att jag vill att människor med t.ex. ADHD förtjänar lägre lön.  Vilket är sjukt, och ohederligt. (Inte lika sjukt som att önska att Thatcher vore död, men ni fattar vad jag menar.)

Här är en tydlig och bra förklaring av Ad Hominem-argument.

Och här är en för halmgubbar.

Tillåt mig nu att förklara min poäng.

1) Vi har avtalsfrihet och föreningsfrihet i Sverige. Den gäller alla, även de som inte har avlagt det fackliga löftet. Jag är inte emot fackföreningar eller kollektivavtal in and of them selfs. Jag är emot att tvingas ta en viss lön för att ett fack som man kanske inte ens är med i har förhandlat fram det åt andra.

2) Jag har ADHD. Det betyder att jag sannolikt är en större risk för en arbetsgivare. Det är helt enkelt inte lika säkert att jag kommer att prestera på samma nivå som andra, åtminstone inte i början. Jag tycker då personligen att jag ska kunna välja att ha en lägre ingångslön. Jag är inte med i facket, och vill inte vara representerad av facket. Jag struntar fullständigt i om Jenny Bengtsson anser att hon vet bäst vilket avtal jag ska ha, det vet nämligen bara jag. Facket har ingen rätt att styra mitt liv åt mig.

3) Kollektivavtal med höga lägstalöner skapar en insider-outsider situation där det är svårt att hitta jobb. Om något blir dyrare så ökar också prestationskraven. Det är bara logiskt… Men sen har logik aldrig varit vänsterns starkaste sida heller.

Jag har alltså aldrig avlagt det fackliga löftet. Jag vill bara representera mig själv och leva det liv jag själv väljer. Det enda problemet jag kan se med det är att det möjligtvis skulle undergräva facklig makt. Och om det nu är problemet, så säger det istället Jenny Bengtsson. Påstå inte att du slåss för mina rättigheter när jag aldrig har bett dig göra det. I synnerhet inte när det är fackets makt som du försvarar, egentligen. Och kom sen inte och säg att jag vill att vissa ska gå utan lön. Jag vill att folk ska ha ett jobb, inte vara arbetslösa för att kollektivavtalet snedvrider marknaden. 

De som vill vara med i facket ska få vara det, och få lön enligt avtal. Det finns faktiskt de som inte vill vara med i facket. Facket har då ingen rätt att lägga sig i, för visst gäller förenings- och avtalsfriheten alla människor, inte bara facket? Eller hur är det egentligen?

Slutligen vill jag passa på att säga att det är en rättighet att vara osolidarisk. Man kan kanske tycka att det är elakt och dumt, men man har ingen plikt att jobba för en viss lön bara för att en grupp människor säger det. Påtvingad solidaritet är den sämsta sortens solidaritet.

ville [at] frihetssmedjan.se

 • Anders

  ”passa på att säga att det är en rättighet att vara osolidarisk” ahhahahahhahahahhaha

  ”Det är bara logiskt… Men sen har logik aldrig varit vänsterns starkaste sida heller.” ahahhahahhahahhahahha

  ”Här är en tydlig och bra förklaring av Ad Hominem-argument. Och här är en för halmgubbar.” hahahahhahahahh

  Ville, tror du skrev in dig i internethistorien nu. Vet inte hur jag hittade hit, men det här var dagens roligaste.

  Ordspråket ”kasta inte sten i glashus”, tror jag något du tänka igenom i kväll när du lägger dig.

  • Det här var nog den mest förvirrade kommentaren någonsin…

 • intressant, jag hoppas att jag får svara kort till denna inlägg, jo, jag har följd twitterstormen, och till
  1) ett kollektivavtal reglerar minimum-regler, men det visste du redan.
  2) jag har en son med ADHD, han kan vara sjuk effektivt, och att han skulle jobba för en mindre lön BARA på grund av hans sjukdom låter för mig helt up åt väggen.
  3) Är inte Vänsterpartist, men att en insider-outsider situation även kan skapas av det du föreslår är självklart för min del. OM inte lönerna följer inflationen nagorlunda behöver vi snart fler än ett jobb att få det dagliga livet att gå runt, vore det bra ?

  Tack för din tid.

 • Micke

  Det finns ingen lag som säger att man måste vara med i facket eller att moderater och centerpartister inte kan skapa egna fackföreningar som driver arbetsgivarnas intressen.

  Det är bara att göra jobbet. Frihet är inte att andra ska göra det åt er.

  • Du missförstår mig. Jag vill helst vara helt fri från fackföreningar, och välja själv vilken ingångslön jag ska ha. Jag vill inte förbjuda fack eller tvinga någon annan att ta en lägre lön.

 • Bara en fotnot. Det är Saltsjöbadsavtalet som reglerar fackets inflytande på arbetsmarknaden. Detta är underskrivet av såväl LO som dåvarande Arbetsgivarorganisationen (nuvarande Svenskt Näringsliv) och Saco.

  I korthet så köpte Arbetsgivarorganisationen strejkrätten av LO och betalade med rätten till kollektivavtal, även för icke-anslutna.

  Många verkar glömma att det är två parter i det här och bara skylla på LO, när ”felet” i lika stora delar är SveNär.

  • Jag misstänker dock att Svenskt näringsliv är mer villiga att reformera det avtalet än LO.

 • Pingback: Om vad som är logiskt. | Fanny()

 • Asystoli

  Klart arbetsgivaren ska få sparka erfarna sjuksköterskor och anställa någon med utbildning på ett vårdbiträdes nivå. Det sparar de ju några tusenlappar på…

  • Det här är i bästa fall en halmdocka annars ser det mer ut som du har kastat ut en ”red herring”.

%d bloggare gillar detta: