Senaste nytt

Klädkedjan ”Thor Steinar”, massmördaren Breivik och butiken ”Brevik” i Chemnitz

Vad har en färgattack mot en klädkedja i Berlin med minnet av de som terroristen Breivik mördade att göra? Vänstergrupper i Berlin attackerade i helgen en klädkedja som heter ”Thor Steinar” i ”kampen mot fascismen” och för att ”protestera mot Breivik och hatet”.

Resultatet kan ses till höger.

Även om jag är mot vänsterautonoma attacker av detta slag (sånt sabotage skadar både demokratin och kampen mot nazismen) kan det vara värt att notera varför attacken skedde.

Thor Steinar är en klädkedja som använder direkt nazistisk symbolik och som blivit nazisters älsklingsaffär i Tyskland. Kedjan har hittills inte visat någon betänksamhet över att nazister hyllar dem. De har ibland tvingats modifiera sin reklam, som 2004 då de riskerade att dömas på grund av en logotyp som var inspirerad av SS.

Kedjan ägs av miljonärer I Dubai. Att kedjan ägs av muslimer har inte hindrat dem att flirta med islamofobiska tendenser.

I mars i år öppnade de en butik i Chemnitz med namnet BREVIK. De gjorde det med motiveringen att de redan tidigare haft en butik i Hamburg med det namnet (som stängde 2008). Brevik är en liten ort söder om Oslo. Detta bekymrade inte nazisterna i olika webbforum som tyckte namnet var såååå passande just nu, med tanke på en viss norsk ”hjälte”.

Efter en del protester tvingades butiken i Chemnitz att stänga, efter att ha döpt om butiken till Tönsberg.

I helgen passade den autonoma vänstern i Berlin på att protestera mot Breivik genom att sabotera butiken där.

För svensk vidkommande kan det noteras att klädkedjan har haft ganska många sverigedemokratiska kunder genom åren, Erik Almqvist t.ex.

  • Midgård i Göteborg stängde också till sist efter upprepade politiska sabotage mot deras verksamhet som försäljare av White Power-kläder, musik och litteratur. De fungerade också som en samlingspunkt för Göteborgs nazister som nu vinddrivna skingrades.

  • Pingback: Och vinnare är …… Nazisterna! « Scaber Nestor()

  • Ja då är det väl okej att attackera butiken i Malmö som säljer slöjor och niqabs. För folk ska ju inte få klä sig som de vill.

  • Bi66i

    Torbjörn, det finns en butik i min kommun som säljer tröjor med bilder på Che Guevara och röda stjärnor på. Skriver du en ‘förstående’ kommentar om vi bränner ned den? Flirtandet med våldsvänstern är ett allvarligt problem. Kom ihåg, om inte kommunisterna hotat med revolution in Tyskland så hade knappast stödet för Nazisterna blivit så stort.

%d bloggare gillar detta: