Senaste nytt

FN-reglering av internet?

FN sätter internet i bojor

INTERNETFRIHET Protesterna mot SOPA och ACTA har varit massiva. I skymundan försöker dock Kina och Ryssland få till stånd FN-kontroll av internet på ett sätt som antagligen skulle få ACTA att likna en beskedlig hundvalp.

FN sätter internet i bojorHar du hört talas om Internationella Telekommunikationsunionen, ITU? Antagligen inte. Om du har det, så vet du nog ändå inte att ITU, en fördragsbaserad organisation i FN-regi, inom kort kommer att ta upp frågan om FN-kontroll över internet.

Ja, du läste rätt.

Ryssland har tillsammans med sina allierade, bland annat Kina, lagt fram ett förslag till ITU:s konferens om att riva upp överenskommelsen från 1988 angående regleringen av internet och istället anta en ny konvention med bland annat detta innehåll:

  • Cyber-säkerhet och dataskydd ska sättas under internationell kontroll.
  • Utländska teleoperatörer ska tillåtas att ta betalt för ”internationell” internettrafik, kanske till och med betala-per-klick-lösningar för vissa destinationer på nätet, för att på så sätt skapa större inkomster för statsägda teleoperatörer och, i förlängningen, statskassorna.
  • Införa nya, långtgående ekonomiska regleringar för i dagsläget oreglerade trafikavtal, så kallad ”peering”.
  • Ställa de organisationer som administrerar toppdomänerna .com och .org under ITU:s kontroll.
  • Sätta olika standardiseringsorgan som Internet Engineering Task Force och Internet Society under mellanstatlig kontroll.
  • Reglera internationella roaming-avtal och -avgifter genom ITU.

Den som inte blir skrämd av förslagen i sig måste ta i beaktande att de som står bakom dem är länder som Ryssland och Kina, länder som inte har något bra track-record när det kommer till frihet, öppenhet och demokrati. Snarast kommer dessa länder att antingen direkt genom konventionen eller indirekt genom tolkningar av konventionens regleringar, att använda detta för att ytterliga strypa demokrati och yttrandefrihet på internet.

Flera länder som just nu växer fram som större aktörer på den globala scenen är intresserade av idéerna som Ryssland presenterar. Det är länder som varit sena med att hoppa på internettåget och som gärna vill ha mer kontroll över vad som sker där, av såväl ekonomiska som, i vissa fall, antidemokratiska skäl. Nu gäller det att övriga länder i ITU håller emot och förklarar för länder som Brasilien varför förslagen från Ryssland och Kina är inte bara dåliga utan katastrofala.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: