Senaste nytt

Svagt beslut av skolverket om slöjförbud

Skolverket anser att lärare får förbjuda heltäckande slöjor ”om det försvårar kontakten mellan lärare och elev eller om slöjan medför risker vid laboratorieövningar och liknande.” Jag är på samma linje, men jag hade gått ett steg längre.

Religionsfriheten ska endast skydda det som finns i en persons huvud, själva tron i sig. Religiösa handlingar och beteenden ska inte ha något särskilt skydd bara för att de är religiöst betingade. Om man i Sverige tar illa upp när någon vägrar skaka hand med en är det rätt att ta illa upp även när någon gör det av religiösa skäl.

Jag hade lärare i grundskolan som inte accepterade att killar hade keps eller mössa på sig inomhus. Eller att vissa elever bar ytterkläder i klassrummet. Aldrig har jag hört någon klaga på lärare som tvingar elever att ta av sig mössor och jackor. Om något så enkelt som en keps går bra att förbjuda, är det då orimligt att förbjuda heltäckande slöja, niqab?

Jag menar inte att man ska lagstifta om ett förbud för vissa klädesplagg. Inte ens i skolan. Däremot ser jag gärna att man uppmanar till konsekvent agerande av lärarna. Om de skickar ut en elev med keps borde de även skicka ut en elev med slöja. Om de skickar ut en elev i clowndräkt åker även eleven i niqab ut.

Detta innebär inte heller att jag jämställer niqab med andra klädesplagg. Jag avskyr det niqaben står för. Det är inte bara ett plagg som trycker ner kvinnor. Det är ett plagg som säger att män är vildsinta djur som inte har den minsta kontroll över sig själva. Kvinnor är så ”värdefulla” att man måste gömma dem i påsar för att män inte ska förlora kontrollen och våldta allt de ser.

Jag ogillar alla försök till förbud genom lagstiftning. Niqab är ett vidrigt plagg, precis så som skinnjackor med hakkors på ryggen är vidriga plagg. Men jag skulle inte förbjuda dem heller. Man borde få klä sig hur man vill på sin egen tid på allmän plats.

Lagstiftade klädesförbud är så långt ifrån liberalt man kan komma, därför går det fetbort. Antalet skolelever som klär sig i niqab är lätträknade, men rent principiellt är det orimligt att tvinga lärare att tillåta vilka klädesplagg som helst. Jag anser att man inte kan göra mycket mer än att låta lärarna avgöra själva. Vill de inte se kepsar i klassrummen bör de heller inte vilja se slöjor av någon sort.

DN, DN

%d bloggare gillar detta: