Senaste nytt

Stockholms läns landsting luckrar upp fortplantningsförbudet

Föreningen Kim

TVÅNGSSTERILISERINGAR Transpersoner måste inte bara vara steriliserade för att få byta kön, de får inte heller spara könsceller för att i framtiden skaffa barn. Stockholms läns landsting har nu överraskande upphävt detta förbud.

Föreningen KimFör transpersoner råder det fortplantningsförbud. Inte nog med att du måste vara steriliserad för att få byta kön, du får inte heller spara könsceller för framtida bruk. Det råder ett fortplantingsförbud som kan spåras tillbaka till rasbiologin och viljan att utplåna oönskade element ur genpoolen.

Idag nåddes dock föreningen Kim, en förening för transpersoner och deras rättigheter, av beskedet att Stockholms läns landsting överraskande har ändrat sin policy. En av deras medlemmar fick följande brev från Per-Olof Karlström på Karolinska universitetssjukhuset:

Hej XXX,

Enligt nytt beslut från Stockholms läns landsting kan nu könsceller inför könsbyte bevaras då det klassificeras som fertilitetsbevarande åtgärd.

med vänlig hälsning,

Per-olof Karlström, områdeschef, överläkare

Frågan är förstås vad Socialstyrelsen och dess Rättsliga råd säger om åtgärden, men att det äntligen börjar tina även i praktiken och inte bara i opinionen står tämligen klart.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: