Senaste nytt

Jämställdhet på olika sätt

Diagram: Jämställdhet och omfördelning av makt, C- och FP-väljares förhållande till dessa.

FEMINISM SCB:s stora valundersökning har presenterats. Det finns mycket intressant och roligt i den. En sak som är intressant att granska är attityden till jämställdhet och hur denna ska uppnås.

Diagram: Jämställdhet och omfördelning av makt, C- och FP-väljares förhållande till dessa.Vi vill i stor utsträckning ha jämställdhet i Sverige, om det råder det inga tvivel. V- och MP-väljare är mest positiva till ett framtida samhälle med mer jämställdhet, på tredje plats kommer FP. Det lustiga kommer när vi jämför detta med påståendet att mer makt ska omfördelas från gruppen män till gruppen kvinnor. Då hamnar FP plötsligt på femte plats istället, omkörd av såväl C-väljarna som S-väljarna.

Den största skillnaden mellan andelen väljare som är positiva till respektive påstående finns också inom FP, med 53 procentenheter. Lägst skillnad finns i C, med 38 procentenheter.

FP-väljarna vill alltså uppnå jämställdhet utan att för den skull bestraffa någon annan grupp, vilket är en väldigt liberal tanke. C-väljarna som vill öka jämställdheten är istället inne på mer vänsterfeministiska metoder för att göra detta, genom omfördelning och på en grupps bekostnad.

Det är intressant att dessa två partier säger sig vara liberaler och därmed slåss om samma väljare. Deras väljare, däremot, verkar inte vara direkt kompatibla med varandra, åtminstone inte i synen på jämställdhet.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

 • Om svenska staten kan skapa jämställdhet genom att minska männens makt och inkomst, så kan den frihetsberöva alla män under en period av deras liv, kanske ett år, för att sätta dem i tvångsarbete mot en ersättning som är en bråkdel av en minimilön.

  Har vi inte testat något sådant förut?

 • Micke

  Man kan inte uppnå jämställdhet mellan två grupper utan att den ena gruppen tjänar på ¨åtgärden och den andra förlorar oavsett HUR det görs.

  • Per Pettersson

   Men kan uppnå jämställdhet genom att ge den ena gruppen makt, utan att ta makt från en annan. Se på rösträtt till exempel. Männen hade lika mycket makt som tidigare, men kvinnorna fick precis lika mycket. Visst, du kan säkert argumentera för att männen ”förlorade” makt genom att man plötsligt blev fler som delade på den, men jag köper inte att det skulle vara att ”ta ifrån dem” makt, speciellt inte som grupp. Samma sak hade hänt om antalet män hade blivit större. Om man däremot använder kvotering eller på andra sätt tvingar bort människor från makt, då har man just fråntagit dem något och gjort dem till förlorare.

 • Micke

  Se på rösträtt till exempel. Männen hade lika mycket makt som tidigare, men kvinnorna fick precis lika mycket.
  ——————–
  Männen hade all makt och kvinnorna gavs åtminstone i teorin hälften av makten.Alltså förlorade männen makt.

  För att kvinnor idag i praktiken ska ges lika mycket makt som männen så måste man ta makt från män.Mån måste t.ex ta från mäns löneutrymme för att ge kvinnor samma ersättning som män.

%d bloggare gillar detta: