Senaste nytt

Jämställdhet på olika sätt

Diagram: Jämställdhet och omfördelning av makt, C- och FP-väljares förhållande till dessa.

FEMINISM SCB:s stora valundersökning har presenterats. Det finns mycket intressant och roligt i den. En sak som är intressant att granska är attityden till jämställdhet och hur denna ska uppnås.

Diagram: Jämställdhet och omfördelning av makt, C- och FP-väljares förhållande till dessa.Vi vill i stor utsträckning ha jämställdhet i Sverige, om det råder det inga tvivel. V- och MP-väljare är mest positiva till ett framtida samhälle med mer jämställdhet, på tredje plats kommer FP. Det lustiga kommer när vi jämför detta med påståendet att mer makt ska omfördelas från gruppen män till gruppen kvinnor. Då hamnar FP plötsligt på femte plats istället, omkörd av såväl C-väljarna som S-väljarna.

Den största skillnaden mellan andelen väljare som är positiva till respektive påstående finns också inom FP, med 53 procentenheter. Lägst skillnad finns i C, med 38 procentenheter.

FP-väljarna vill alltså uppnå jämställdhet utan att för den skull bestraffa någon annan grupp, vilket är en väldigt liberal tanke. C-väljarna som vill öka jämställdheten är istället inne på mer vänsterfeministiska metoder för att göra detta, genom omfördelning och på en grupps bekostnad.

Det är intressant att dessa två partier säger sig vara liberaler och därmed slåss om samma väljare. Deras väljare, däremot, verkar inte vara direkt kompatibla med varandra, åtminstone inte i synen på jämställdhet.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: