Senaste nytt

”Hårdrockare begår fler brott”… eller?

Aftonbladet har en bra poäng i dagens tidning. De lyfter fram brottsstatistiken som rör invandrare och visar idiotin i att generalisera om grupper. Det får mig att tänka på vissa tidigare generaliseringar som gjorts mot andra grupper tidigare…

”Folk som lyssnar på hårdrock begår fler brott”, påstod en del kristna fundamentaliter runt 1990, och därför måste hårdrocken bekämpas hävdade man… Ser ni likheterna med Sverigedemokraternas propaganda?

De har både rätt och fel, partiledaren och internetsvansen på nätet. Rätt i att invandrare är över­representerade i brotts­statistiken…. Närmare 40 procent av våldtäktsmännen är invandrare…

Men rasisterna har fel då de använder siffrorna till att beskriva ett Sverige där lömska svartskallar ­ligger i var och varannan buske och lurpassar på lämpliga svenska kvinnor att förgripa sig på…

Statistiken kan lika gärna användas till att berätta följande: 99,78 procent av dem som fötts utomlands har aldrig misstänkts för sexbrott, visade en uträkning som BRÅ gjorde år 2002. Av dem som är födda i Sverige med svenska föräldrar är motsvarande siffra 99,96 procent.

Statistik är viktigt. Genom den kan man se var det finns problem i samhället och göra något åt det. Det gäller även statistik på invandrare och brottslighet. Men det är inte ett kollektivt problem för ALLA utlandsfödda att 0,22 procent av dem har varit misstänkta för sexbrott. Negativa generaliseringar om folkgrupper är ALLTID fel.

Det påminner mig om kampanjerna mot Alice Cooper, Kiss och Iron Maiden som en del kristna grupper drev runt 1989. Minns ni dem? Genom statistik bevisade de att hårdrockare begår fler brott, knullar mer och hamnar i satanistsekter lättare. Och statistiken ljuger aldrig och just därför måste hårdrocken förbjudas eller bekämpas. Logiskt eller hur?!

Det finns ingen skillnad mellan resonemangen mot hårdrock 1989 och Sverigedemokraternas kollektiva skuldbeläggande idag.

I en rättsstat finns ingen kollektiv skuld. Därmed punkt!

På tal om detta. Missa inte genomgången ”En man med ett skägg” gjorde av Ann Ekebergs bok om ”satanismen” och ”rockmusiken”.

 • Filmjölk! Uppenbarligen både farligt och brottsgenererande. Studerade uppgifter från SCB häromdagen och man kan tydligt se att filmjölksförbrukningen ökat sedan andra världskriget i korrellerande takt med antalet bilstölder. Jag tror att vi måste vara uppmärksamma på den här typen av orsakssamband.

 • Göran Lundbom

  …men de resterande 0,22 procenten borde vi ju utvisa snarast…

 • MX

  Istället för att försöka skämta bort allvarliga problem bör man fråga sig varför andra länder i vårt närområde anser det vara relevant att redovisa brottsstatistik för olika invandrargrupper (t.ex icke-västliga invandrare) när Sverige inte gör det.

  I både Norge och Danmark, som är våra kulturellt mest lika grannländer, talar man om en kraftig överrepresentation för sexualbrott m.m. hos icke-västliga invandrare och särredovisar dessa i statistiken. Det talas även öppet om att synen på kvinnan i hemländerna är en viktig faktor (dock ej den enda) till överrepresentationen.

  Detta är oerhört tabu och fullständigt otänkbart i svenska medier. Att ens antyda att kulturen skulle vara en faktor vid brottslighet ger direkt en rasiststämpel. Vi minns väl alla hur det gick för Mauricio Rojas efter hans DN debatt-artikel ”Kulturarv ligger bakom invandrarnas brottslighet” från 2005.
  http://www.dn.se/debatt/kulturarv-ligger-bakom-invandrarnas-brottslighet

 • Trolltott

  Ja, man kan alltid citera ideologiska galenpannor som Mauricio Rojas. Sen kan man klämma till med Clownen Manne, Strutsen Rasmus eller för all del Jimmie Åkesson. Givetvis minns vi att stollar brukar bli utskrattade.

  Men visst kanske vi borde börja redovisa Sverigedemokraters brottsstatistik. Vore det bäst för Sverige om de utvisades till Rumänien?

 • Undrande

  Frågan är vilken nästa grupp blir som pekas ut som mer brottsbenägna, med ett promille eller procenttal. ADHD-barn? Grannbyn? Finnar? Romer kanske? Tror jag såg någonting om homosexuella faktiskt, eller var det judar? 7-klöverns politiker går säkert att peka ut för någonting och då kan vi ju förbjuda dem. Journalister verkar vara ett brottsligt släkte. Kan vi kolla det?

  Statistik tillsammans med SD:s nya klassificering låter bekant på något vis.

  Skiter fullständigt om SD:are och dess supportrar inte ser den historiska likheten. Den behöver skrikas ut om och om igen för vi har börjat vandra på den vägen igen. Tyvärr. Är det några som är indoktrinerade så är det de som följer den marscherande skaran….

 • Vasco

  Invandringsvurmare har svårare än andra att se samband…eller?

 • Ja min erfarenhet av hårdrockare är snarare motsatsen. (Även om jag inte är ett dugg objektiv) Eller som en vakt på en hårdrockskryssning sade: ”Ni hårdrockare dricker generellt sett mer än andra, men det är aldrig så pass lite bråk och tjaffs som när ni åker på ”kryssning”…”

 • Även om jag förstår att din poäng egentligen inte handlade om just hårdrockare:)

 • Pingback: Hårdrockare begår fler brott, eller? (Del 2)()

%d bloggare gillar detta: