Senaste nytt

”Hårdrockare begår fler brott”… eller?

Aftonbladet har en bra poäng i dagens tidning. De lyfter fram brottsstatistiken som rör invandrare och visar idiotin i att generalisera om grupper. Det får mig att tänka på vissa tidigare generaliseringar som gjorts mot andra grupper tidigare…

”Folk som lyssnar på hårdrock begår fler brott”, påstod en del kristna fundamentaliter runt 1990, och därför måste hårdrocken bekämpas hävdade man… Ser ni likheterna med Sverigedemokraternas propaganda?

De har både rätt och fel, partiledaren och internetsvansen på nätet. Rätt i att invandrare är över­representerade i brotts­statistiken…. Närmare 40 procent av våldtäktsmännen är invandrare…

Men rasisterna har fel då de använder siffrorna till att beskriva ett Sverige där lömska svartskallar ­ligger i var och varannan buske och lurpassar på lämpliga svenska kvinnor att förgripa sig på…

Statistiken kan lika gärna användas till att berätta följande: 99,78 procent av dem som fötts utomlands har aldrig misstänkts för sexbrott, visade en uträkning som BRÅ gjorde år 2002. Av dem som är födda i Sverige med svenska föräldrar är motsvarande siffra 99,96 procent.

Statistik är viktigt. Genom den kan man se var det finns problem i samhället och göra något åt det. Det gäller även statistik på invandrare och brottslighet. Men det är inte ett kollektivt problem för ALLA utlandsfödda att 0,22 procent av dem har varit misstänkta för sexbrott. Negativa generaliseringar om folkgrupper är ALLTID fel.

Det påminner mig om kampanjerna mot Alice Cooper, Kiss och Iron Maiden som en del kristna grupper drev runt 1989. Minns ni dem? Genom statistik bevisade de att hårdrockare begår fler brott, knullar mer och hamnar i satanistsekter lättare. Och statistiken ljuger aldrig och just därför måste hårdrocken förbjudas eller bekämpas. Logiskt eller hur?!

Det finns ingen skillnad mellan resonemangen mot hårdrock 1989 och Sverigedemokraternas kollektiva skuldbeläggande idag.

I en rättsstat finns ingen kollektiv skuld. Därmed punkt!

På tal om detta. Missa inte genomgången ”En man med ett skägg” gjorde av Ann Ekebergs bok om ”satanismen” och ”rockmusiken”.

%d bloggare gillar detta: