Senaste nytt

TV-eken är död, leve lilleken!

STADSMILJÖ Det har varit politiska strider om den s.k. tv-ekens vara eller inte vara. Men det man inte diskuterat mycket om är lilleken, tv-ekens bebis. För Frihetssmedjan är ingen fråga för liten eller stor, så vi har undersökt hur ek-bebisen mår.

tv-ekens bebis...

Att även ekar dör har man varit medveten om länge. Att den s.k. tv-eken var döende har man vetat i minst ett decennium. 2003 skrev Lars Epstein i Dagens Nyheter (pdf) att ”Tv-eken är dömd” och att ”den kan ramla omkull vilken dag som helst”. Efter att man diskuterat eken i åtta år blev faran för att den skulle rasa ihop så akut att man bestämde sig för att fälla den.

Nedhuggningen har en del miljövänner protesterat mot. Men under debatten om tv-eken, med artiklar, tv-program och mängder av indignerade inlägg på sociala medier, har jag inte en enda gång hört de som vill rädda eken prata om ekens bebis, ”lilleken”.

Eftersom lilleken inte synts på foton från platsen befarade jag att miljövännerna trampat ner den. Men lilleken lever och växer i trygghet…

Detta är historien om lilleken.

För att tv-eken skulle kunna leva vidare sparades Stockholms stad nämligen ekollon och planterade dem vid i Riddersvik. Resultatet blev lilleken som planterades intill tv-eken. För att den inte skulle skadas då den gamla tv-eken fälldes har lilleken tillfälligt flyttats från Oxenstiernsgatan men tanken är att återplantera lilleken på den plats där tv-eken stått och ge lilleken ännu större utrymme att växa på än dess ”pappa” den gamla tv-eken hade.

Det som är lite lustigt är att ingen debattör som velat behålla den gamla döende tv-eken undrat vad som hänt lilleken, än mindre har de nämnt de intressanta planer Stockhoms stad haft för att se till att stockholmare under de kanske närmaste 500 åren får njuta av en ek på tv-ekens gamla plats.

Stockholms stad hälsar, om man kontaktar dem, att lilleken mår utmärkt och ska planteras så snart det är möjligt.

Stadens arborister har ju liksom inte haft för avsikt att asfaltera platsen där tv-eken stod… Men det har tv-ekens förespråkare helt missat. 

Uppdatering:

På twitter skriver fd gatu- och fastighetsborgarrådet Roger Mogert att det var han som planterade lilleken.

%d bloggare gillar detta: